Kniha nemusí být jen ke čtení. Vydavatelé nabízejí tvořivé publikace pro děti i seniory

Tvořivé zapojení dětí i seniorů umožňují podle autorů i vydavatelů publikace s vyškrabávacími obrázky, hrami nebo omalovánkami. Seniory, kteří mají kvůli pandemii koronaviru omezené možnosti kontaktů, mohou potěšit publikace, do kterých lze třeba zapisovat vzpomínky. ČTK to řekli oslovení autoři nebo vydavatelé takových knih.

V knize básníka a humoristy Petra Soukupa Básničky pro vaše obrázky se mohou čtenáři inspirovat některou z 60 básniček a na vedlejší volné stránce ji sami ilustrovat. Krátké básně jsou podle autora ideální pro společné chvíle, kdy rodiče či prarodiče dětem předčítají. Na příští rok je v plánu výstava Soukupových veršů s obrázky malých spoluautorů.

"Sleduji knihy pro děti a některé z nich jsou opravdu skvělé, avšak najednou jsem měl pocit, že mi mezi nimi něco chybí. Nějaká kniha, která dá dětem co nejvíce prostoru v jejich kreativitě," uvedl Soukup.

Tvořivé knihy pro děti vycházejí třeba v nakladatelství Pikola. Nabízí Vyškrabávací obrázky pro děti: Harry Potter nebo Velký vyškrabávací adventní kalendář, kde mohou malí čtenáři odstranit přiloženým škrabátkem černou vrstvu a objevit vánoční motivy.

Logické myšlení, strategii i rychlé rozhodování zábavnou formou rozvíjí Velká kniha her pro děti. Obsahuje osm herních polí a pevné žetony a hrací kartičky. Tužka a pastelky se budou hodit čtenářům kreativních knih Roztomilá mláďátka, Kouzelný svět jednorožců nebo Neobyčejné omalovánky: Vánoce a jejich kouzlo. Speciální propisku s neviditelným inkoustem, který je vidět po nasvícení UV žárovkou ukrytou ve víčku, nabízí Můj super tajný zápisník obsahující mimo jiné tajné abecedy a šifry.

Zakladatelka portálu s dárky pro seniory Monika Kopřivová chce knihami zaměřenými na seniory, kteří patří v době pandemie do neohroženější skupiny, pomoci rozptýlit jejich obavy. Knihy jako Babičko, vyprávěj, Dědečku, vyprávěj, Strom života naší rodiny, Naše výlety nebo Časosběrná kronika naší rodiny označuje za vpisovatelná alba.

Na e-shopu zaznamenala, že nakupující začali víc objednávat pro druhé. "Lidé chtějí nabídnout svým blízkým další možnosti trávení volného času, což právě naše vpisovatelné knížky umožňují," konstatovala.

Letos uvedla na trh knihu Jak rostu, která umožňuje zachytit život dítěte od narození až po práh dospělosti. Vedle Velkého rodinného kalendáře nabízí další dárkovou knihu 3 minuty pro štěstí. "Pomáhá podívat se na prožitý den pozitivní optikou. Každý den nám přináší okamžiky, ze kterých se můžeme radovat, za které můžeme být vděční. A často si stačí takové situace jen pojmenovat, abychom si připomenuli, že je život plný pěkných chvil," podotkla Kopřivová.

Rodiny i zařízení pro seniory objednávají i její retrohru Jak to tenkrát bylo? Hra obsahuje karty s fotografiemi a hravou formou vybízí k vyprávění příběhů z rodinné historie.

Související

Více souvisejících

knihy děti Literatura důchodci, senioři

Aktuálně se děje

před 48 minutami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Sopka v Indonésii se probudila. Úřady varují před hrozbou tsunami

V Indonésii se během probíhajícího týdne probudila sopka Ruang. Úřady ve čtvrtek varovaly před hrozbou vln tsunami, kvůli sopečným erupcím nařídily evakuaci více než 11 tisíc lidí a uzavřely i mezinárodní letiště Kota Kinabalu, informovala zahraniční média. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy