Česká "piafka" Hana Hegerová slaví osmdesátiny

Praha - První dáma českého šansonu Hana Hegerová oslaví ve čtvrtek 20. října osmdesáté narozeniny. Svým fanouškům ovšem radost neudělala, hudební kariéru ukončila a kvůli zdravotním problémům zrušila řadu narozeninových koncertů.

Hana Hegerová se narodila do rodiny bankovního ředitele Jano Farkaše jako Carmen Farkašová 20. října 1931. Už jako dítě navštěvovala baletní školu v Národním divadle v Bratislavě, v roce 1950 úspěšně složila maturitu na gymnáziu v Komárně. Ve stejném městě potom pracovala jako úřednice ve Škodových závodech a vyučovala na učňovské škole.

Po absolvování odborného kursu na státní divadelní konzervatoři se stala členkou divadla v Žilině.

První velkou filmovou příležitost dostala ve snímku režiséra Jiřího Krejčíka Frona, kde ztvárnila titulní roli a vystupovala pod uměleckým jménem Hana Čelková. Na přelomu 50. a 60. let působila v bratislavské Tatra revue, později i v pražské Alhambra revui, kde se poznala se šéfem pařížské Olympie, ten ji později pozval na stáž. V Olympii hostovala v roce 1967, ve stejném roce také na Světové výstavě v kanadském Montrealu.

Od roku 1961 až do roku 1966 byla členkou divadla Semafor, s kolegy z divadla si zahrála i v úspěšném filmu Kdyby tisíc klarinetů.

Největších úspěchů dosáhla svou interpretací původních i cizích šansonů, úspěchy s nimi slavila u nás i v zahraničí. Kromě Kanady a Francie Hegerová vystupovala také například v Argentině, Finsku, Švédsku nebo USA. Nejvíce ji oceňovalo zejména publikum v německy mluvících zemích, v roce 1994 vystoupila v Mozartově sále ve Vídni.

V roce 1997 absolvovala turné po Slovenské republice, kde odzpívala 12 beznadějně vyprodaných koncertů, o rok později se vrátila do Paříže, kde odehrála další koncert. V roce 2002 převzala z rukou prezidenta Václava Havla medaili Za zásluhy, je také držitelkou rytířské hvězdy francouzského Řádu umění a literatury.

Kromě koncertování stihla za svůj život ztvárnit také řadu filmových rolí, za zmínku stojí ty ve snímcích ze 60. let jako Konkurs, Naděje nebo Dobře placená procházka. V roce 2008 přistoupila na nabídku českých rapperů a objevila se v dokumentu Česká RAPublika.

Hanu Hegerovou označují i zahraniční kritici velkou dámou šansonu, Piaf z Prahy nebo šansoniérkou se slovanskou duší.

Související

Hana Hegerová

Zemřela slavná šansonová zpěvačka Hana Hegerová

Ve věku 89 let zemřela legendární zpěvačka Hana Hegerová, právem považovaná za první dámu českého šansonu. Proslavila ji především spolupráce se skladatelem Petrem Hapkou. Poslední roky ji trápily zdravotní potíže.
Hegerová, Hana

Hana Hegerová, královna českého šansonu

Hudební svět je do jisté míry nespravedlivý, protože nové styly a směry většinou upozadí umělce, kteří měli mimořádný talent a dokázali ho využít. Naštěstí existují záznamy, desky, nahrávky, díky nimž si můžeme takové zpěváky a zpěvačky připomínat.

Více souvisejících

Hana Hegerová

Aktuálně se děje

před 50 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Česko - Kanada 3:4. Velký návrat, pak prohra v prodloužení

Česko v závěrečném zápase skupinové fáze domácího mistrovství světa proti Kanadě hrálo o první místo ve skupině A. Za národní tým poprvé na šampionátu nastoupil nejlepší český hráč současnosti David Pastrňák. I on byl na ledě, když národní tým v předposlední minutě dokonal návrat z dvoubrankové ztráty. V prodloužení ale rozhodl o vítězství zámořského týmu Cozens.

před 2 hodinami

Ruská armáda, ilustrační foto

V Rusku začaly manévry s nestrategickými jadernými zbraněmi

Ruská armáda v úterý zahájila úvodní fázi manévrů s nestrategickými jadernými zbraněmi, uvedla agentura Interfax s odvoláním na ministerstvo obrany. Cvičení probíhá v Jižním vojenském okruhu, pod který spadají i okupované části ukrajinského území. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 4 hodinami

Teroristé Hamásu

Nepřijatelné a absurdní. Itálie se vyjádřila k zatykači na Netanjahua

Porovnávání Izraele a palestinského militantního hnutí Hamás je nepřijatelné a absurdní. Prohlásil to v úterý italský ministr zahraničí Antonio Tajani poté, co hlavní prokurátor Mezinárodního trestního soudu (ICC) Karim Khan požádal o vydání zatykačů na představitele Izraele i Hamásu. Uvedla to agentura AFP.

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Andrzej Duda

Duda čelí kritice za kondolenci k úmrtí íránského prezidenta

Polský prezident Andrzej Duda čelí kritice za to, že přirovnal smrt íránského prezidenta Ebráhima Raísího ke smrti polského prezidenta Lecha Kaczyńského při letecké nehodě před 14 lety. Íránský prezident zahynul v neděli při nehodě vrtulníku. O incidentu informovala agentura DPA.

před 9 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Británií hýbe lékařský skandál. Desetitisíce lidí se nakazily krví infikovanou HIV a žloutenkou

Více než 30.000 lidí se od 70. do 90. let nakazilo viry jako HIV a hepatitida po transfuzi krve ve Spojeném království. Uvádí to zpráva zveřejněná v pondělí, podle které se velké části případů nákazy dalo předejít, píše agentura AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy