Další popstar bez prsou: Anastacia nelituje

New York - Popová zpěvačka Anastacia si nechala chirurgicky odstranit obě prsa. Důvodem byla rakovina, kterou lékaři u 45leté ženy objevili již podruhé, informovala dnes stanice BBC. Anastacia kvůli této diagnóze od letošního února zrušila všechna vystoupení.

Lékařský zákrok nazývaný mastektomie podstoupila americká hvězda již v minulých týdnech a nyní médiím oznámila, že se téměř zcela zotavila a chystá se na návrat do veřejného života.

Poprvé jí lékaři diagnostikovali nádor v roce 2003, kdy podstoupila úspěšnou operaci a ozařování. Teď se rozhodla pro radikální řešení, kterého prý nelituje Nyní chce zpěvačka, která letos ze zdravotních důvodů zrušila 13 zastávek svého evropského turné, ženy upozorňovat na nebezpečí této zákeřné nemoci. 

Letos stejný zákrok podstoupila i hollywoodská hvězda Angelina Jolie, která si nechala odebrat prsa z preventivních důvodů, neboť měla podle lékařů vysokou pravděpodobnost vzniku rakoviny. V roce 2008 lékaři odstranili obě ňadra další americké herečce Christině Applegateové.

Podle Světové zdravotnické organizace ročně umírá na rakovinu prsu 458.000 osob. Rakovina prsu představuje v současnosti jeden z nejzávažnějších epidemiologických problémů České republiky. V naší zemi je každoročně diagnostikováno více než 5 500 nových případů onemocnění. Na následky karcinomu prsu zemře každý rok přibližně 2 000 českých žen a mezi příčinami úmrtí ve věkové kategorii 20 - 54 let tak zaujímá karcinom prsu první místo.

Možnosti prevence vzniku onemocnění na individuální úrovni jsou omezené. Vzhledem k tomu, že u tohoto onemocnění nebyl dosud poznán rizikový faktor vysvětlující jeho příčinu s uspokojivou spolehlivostí (jako je tomu např. u nádorů plic), jedinou možností boje je včasná diagnostika a úspěšná léčba.

Možnosti snížení mortality onemocnění jsou organizačně náročné a nákladné, ale možné. Od září roku 2002 se Česká republika připojila k většině evropských zemí a zahájila celoplošný mamografický screening, umožňující ženám ve věku 45 - 69 let pravidelná preventivní vyšetření, s cílem zvýšení podílu časného záchytu onemocnění v populaci, píše server mamo.cz.

Související

Více souvisejících

Anastacia

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 52 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Dominik Feri

Feri míří na tři roky do vězení, rozhodl odvolací soud

Exposlanec Dominik Feri půjde na tři roky do vězení za znásilnění dvou dívek a jeden další pokus o znásilnění, rozhodl odvolací soud v pondělí. Feri byl už loni v listopadu uznán vinným ve všech třech bodech obžaloby a potrestán nepodmíněným trestem v délce tří let. Někdejší politik, který vinu odmítá, se může dovolat k Nejvyššímu soudu.

včera

Pavel navrhl dva kandidáty na ústavní soudce, je mezi nimi Jiří Přibáň

Prezident Petr Pavel v pondělí navrhl další dva kandidáty na ústavní soudce, kterými jsou Jiří Příbáň a Tomáš Langášek. Pavel už od loňského nástupu do funkce hlavy státu jmenoval celkem osm nových členů Ústavního soudu. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy