Jak zařídit pracovní kout pro školáka?

Celá ČR – Září se blíží a s ním i přípravy na nový školní rok. Pokud se tedy právě věnujete úvahám nad vhodným pracovním koutem a jeho doplňky pro vašeho školáka, jistě se vám bude hodit několik užitečných tipů. Dozvíte se, co by v pracovním koutku nemělo chybět nebo co dítě rozptyluje a co mu učení naopak usnadní.

Za naprostý základ pracovního koutu pro školáka je přirozeně považován stůl. Zde platí zásadní pravidlo, že může být klidně menší, ale rovný a hlavně stabilní. Mezi časté chyby při organizaci patří také jeho sdílení s dalším sourozencem, často to totiž vede k rozbrojům. Velmi nepraktická je také móda šikmých a sklápěcí desek. „Stůl se šikmou deskou vypadá efektně a zejména tatínkové se v něm občas zhlédnou, ale pro děti je to nešikovné řešení. Ve škole píší na rovné lavici a na stůl si rády nahrnou hodně věcí, které je pak nutné ze šikmých ploch složitě sklízet a zachraňovat," říká Šárka Richtrová ze studia Viabel, které se na navrhování a zařizování dětských pokojů specializuje už téměř deset let. Nejlepší investicí bývá stůl s rovnou deskou, výškově nastavitelný a z kvalitního materiálu. A ještě jedna dobrá rada: „Zejména u prvňáčka a menších školních dětí se vyplatí uvážit, jestli se ke stolu vejde i židle pro maminku nebo tátu: jinak budou s psaním úkolů zbytečně zápasit za vysokým kuchyňským stolem," dodává Šárka Richtrová.Co se týče výběru židle, základní rada je prostá: židle pro školáka by měla být výškově nastavitelná, a pokud jde o další funkce, méně bývá více. „Příliš velké množství páček děti stejně nevyužijí nebo je využijí tak, že se pak jako rodiče nestačíme divit," usmívá se Šárka Richtrová, která je sama maminkou dvou čilých kluků. Nejpodstatnější je, aby si ji dítě hlavně osobně vyzkoušelo. Děti samotné pak při koupi dokáže nadchnout třeba barva židle nebo sametově měkký potah ze speciální textilie, která sedák promění v měkoučký mechový kopeček.Skvělým doplňkem do pracovního koutu je také magnetická tabule, která dětem poslouží jako připomínač, organizér i galerie. Dobře se na ní uplatní rozvrh hodin, oblíbené obrázky a lze ji využít i jako nenásilnou učební pomůcku. Tabule v podobě kytičky nebo obdélníku s oblými rohy navíc studijní koutek krásně zútulní. A i když je na stěně minimálně místa, vždycky na ni lze nalepit alespoň úzké stripy. Stejně tak užitečné jsou i praktické boxy a hravé úchytky. Klasické úložné prostory v podobě šuplat a polic pomohou doplnit praktické boxy. Ty lze pověsit na kraj stolu, ale i na hranu skříňky nebo postele. Na očích a hezky uspořádané tu mohou čekat pastelky, výtvarné potřeby, pravítka a další drobnosti.A co je v pokoji školáka naopak zbytečné? „Vlastní malá televize a speciální nábytek na počítače a elektroniku - s tablety a mobily leží děti stejně nejradši na posteli nebo na zemi. Stejně zbytečná bývá i naše snaha udržet je u školních úloh příliš dlouho. Když prvňáček vydrží v pracovním koutku půl hodiny, bude to jeho i naše velké vítězství," říká se Šárka Richtrová ze studia Viabel.

Související

Více souvisejících

Studio Viabel

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

Alexander De Croo

Moderátor po útoku na Fica vyzval k odstranění belgického premiéra

Belgický premiér Alexander De Croo podal ve čtvrtek stížnost na rozhlasového moderátora, který posluchače vyzýval k jeho "odstranění". Nejmenovaný moderátor, kterého vyšetřuje policie, se tak vyjádřil v souvislosti se středečním atentátem na slovenského premiéra Roberta Fica. 

včera

Rakušané se v Praze postarali o další senzaci, připsali si historické vítězství nad Finskem. Švédové překvapení nepřipustili

Dívat se na zápas hokejového MS v Česku, ve kterém hrají rakouští hokejisté, se hokejovým fanouškům vyplatí. Poté, co dokázali dostáhnout duel s Kanadou do prodloužení poté, co ve třetí třetině nastříleli pět branek, nyní zaskočili dalšího favorita turnaje a o Finy. Ti sice vedli 2:0, jenže vedení postupem času ztratili a co víc, v poslední vteřině dokázali zápas otočit zásluhou své životní trefy Benjamina Baumgartnera, který se postaral o rakouskou historickou výhru nad tímto severským soupeřem. To Švédové nadále jedou na vítězné vlně a po zdolání Kazachstánu 3:1 už se o nich může pomalu mluvit jako o čtvrtfinalistech.

Zdroj: David Holub

Další zprávy