Matka postavila ochrnutého syna na nohy, její vynález dobývá svět +VIDEO

Lisburn (Severní Irsko) – Debby Elnatanová se odmítla smířit s postižením svého syna, který je od narození upoután na invalidní vozík v důsledku mozkové obrny. Její vynález, chodítko „Upsee“, je nyní v prodeji po celém světě a rodiče postižených dětí si ho nemohou vynachválit.

Paní Elnatanové, hudební terapeutka, přišla s prostým, ale geniálním nápadem, jak opět postavit na nohy postižené děti. Pro svého syna Rotema vymyslela speciální postroj, díky kterému je chlapec ve vzpřímené poloze, může jít vlastně kamkoli, je také stále u rodiče a ještě si užije legraci.

Šikovná maminka začala pro svůj výrobek „Upsee" hledat výrobce. Nakonec se ozvala firma Leckey ze Severního Irska, která se zaměřuje na výrobky pro děti se speciálními potřebami. Slovo dalo slovo a dnes je produkt „Firefly Upsee" na trhu.

Matka zavzpomínala: „Když byly Rotemovi dva roky, lékaři mi řekli, že můj syn vlastně vůbec neví, co jsou to nohy, že o nich nemá povědomí. To je snad jedna z nejhorších věcí, jakou může matka slyšet. Tak jsem začala se synem chodit, ale bylo to neskutečně náročné pro mě i Rotema. Byla jsem zcela zoufalá a z té bolesti se nakonec zrodil Upsee."

Upsee je konstruován pro batolata a děti předškolního věku. Díky vynálezu se mohou postavit a trénovat s pomocí dospělých pravidelné kroky. Postroj je připevněn k pásu kolem boku rodiče. Dole jsou pak speciálně vyrobené sandály, které se připnout k botám rodičů. Dítě tak dělá kroky podle nich. Obrovskou výhodou je to, že rodič i dítě mají ruce volné, takže si mohou hrát či vykonávat jinou činnost.

Na zdokonalení postroje se pracovalo od roku 2012. Maura McCrystalová ze severoirského Draperstownu byla jedna z prvních, která se svým synem Jackem (5) mohla výrobek otestovat. „Jack na zahradě hrál fotbal se svým otcem, bratrem a psem. Konečně si začal užívat život jako každé dítě. Snad poprvé jsem svého syna viděla, jak se opravdu z celého srdce směje," řekla pro Daily Mail.

Zdroj: YouTube

Související

Školství, ilustrační foto

Na zdravotně postižené žáky v Česku půjde 456 milionů, projekt zaplatí EU

Praha - Ministerstvo pro místní rozvoj (MMR) má na vybavení škol a školských zařízení pro zdravotně postižené žáky připraveno 456 milionů korun z evropských fondů. Maximální dotace na projekt je 99 milionů korun, lze o ni žádat od 27. září 2018 do 27. září 2019. ČTK to dnes sdělil mluvčí MMR Vilém Frček.

Více souvisejících

Postižené děti zdraví děti

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy