Olomoucká Amelie hledá nové dobrovolníky

Olomouc - Postrádáte ve svém životě hlubší smysl, schází vám možnost seberealizace nebo chcete získat jedinečné zkušenosti? To vše a mnohé další nabízí akreditovaný dobrovolnický program neziskové organizace Amelie, která poskytuje bezplatnou psychosociální pomoc onkologicky nemocným a jejich blízkým.

Každodenní radosti i starosti nás často vedou k zamyšlení nad vlastní existencí a jejím smyslem. Pokud se nám totiž v osobní nebo profesní sféře našeho života nedaří naplnit naše potřeby, schází nám například uznání, dostatečná seberealizace, možnosti seberozvoje nebo máme neuspokojivé pracovní prostředí a vztahy s lidmi, může být právě dobrovolnictví zajímavou alternativou. Jedním z dobrovolnických programů, které tuto možnost nabízejí, je také program neziskové organizace Amelie, která již od roku 2006 poskytuje bezplatnou psychosociální pomoc dospělým onkologicky nemocným a jejich blízkým. Tuto bezplatnou pomoc nabízí organizace nejen prostřednictvím svých poboček v Olomouci, Praze a Středočeském kraji, ale také díky telefonické lince a internetové poradně.V Olomouci probíhá zmíněný akreditovaný dobrovolnický program na dvou lůžkových odděleních Onkologické kliniky Fakultní nemocnice Olomouc a také v Centru Amelie. Dobrovolníci připravují pro pacienty skupinové tvořivé a hudební aktivity nebo se jim věnují individuálně jako takzvaní společníci u lůžka, kdy si s nimi povídají, předčítají jim, hrají společenské hry, případně je mohou doprovodit i na procházku. Pomoc ze strany dobrovolníků představuje pro pacienty možnost zpříjemnění nemocničního pobytu nejen nabídkou zajímavých aktivit, ale především obyčejným lidským kontaktem. Dobrovolníci tak poskytují pacientům podporu a pomáhají jim zmírnit jejich obavy. Tato práce je navíc přínosem i pro samotné pomáhající. „Každý z nás si tu našel, co potřebuje. Studenti díky dobrovolnictví sbírají nové zkušenosti a poznatky pro svá budoucí povolání, učí se naslouchat a komunikovat s nemocnými. Pro starší ročníky je to zase cesta, jak se vymanit ze stereotypu a poznat nové lidi," upřesnila dobrovolnice Ludmila Bednářová, která za svoji práci v programu obdržela dobrovolnické ocenění Křesadlo.Do dobrovolnického programu se mohou přihlásit všichni, kteří by rádi věnovali svoji energii a čas pomoci druhým. Před nástupem absolvují zájemci bezplatné školení pro dobrovolníky, které se pořádá pouze dvakrát ročně a probíhá v areálu Fakultní nemocnice Olomouc. Součástí školení jsou především odborné přednášky z oblasti onkologie, psycho-onkologie, sociální práce a managementu dobrovolnictví nebo prohlídka onkologických pracovišť. Účastníci školení získají řadu cenných informací a především úplnou představu o práci v dobrovolnickém programu. Nejbližší školení pro nové dobrovolníky se uskuteční ve dnech 26. až 28. března letošního roku a již nyní mohou zájemci o dobrovolnický program Amelie posílat své životopisy a motivační dopisy na email amelie.olomoucko@amelie-os.cz. Další informace lze nalézt na www.amelie-os.cz.

Související

Z aktivit Centra Amelie Olomouc

Centrum Amelie Olomouc chystá měsíc plný darů

Olomouc – Měsíc říjen bude v olomouckém Centru Amelie, které poskytuje bezplatnou psychosociální pomoc onkologicky nemocným a jejich blízkým, jednoznačně ve znamení radosti z darování. Na programu nebude chybět benefiční cvičení, besední večer o štědré sociální síti nebo bazárek plný darů.
Skupina Black Ladies

Benefiční koncert Amelie láká na jazzové melodie Black Ladies

Olomouc - Již 12. prosince v 19 hodin v Besedním sálu Muzea umění Olomouc se uskuteční šestý ročník benefičního koncertu občanského sdružení Amelie, které pomáhá onkologicky nemocným a jejich blízkým. Letos se navíc mohou návštěvníci těšit na jazzové i vánoční melodie domácí kapely Black Ladies.

Více souvisejících

o.s. Amelie

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

Ilustrační foto

Chcete se nám mstít? ICC varoval před odvetou vůči soudu

Prokurátoři Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu v pátek varovali před jednotlivci, kteří hrozí odvetou vůči soudu nebo jeho zaměstnancům. Takové jednání může podle ICC představovat trestný čin vůči výkonu spravedlnosti, informuje agentura AFP.

před 4 hodinami

Viktor Orbán /Fidesz/, maďarský premiér

Evropa si v současné době hraje s ohněm, varuje Orbán

Předseda maďarské vlády Viktor Orbán v pátečním rozhovoru pro veřejnoprávní rozhlas Kossuth Radio zdůraznil, že Evropa si v současné době hraje s ohněm ve vztahu k otázce války a míru. Maďarsko podle něj odmítá být vtáhnuté do konfliktu.

před 4 hodinami

Dmitrij Peskov na druhém summitu Rusko Afrika 2023.

Velmi důležité, velmi nebezpečné. Kreml zareagoval na návrhy Camerona a Macrona

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pátek vyjádřil znepokojení nad slovy britského ministra zahraničních věcí Davida Camerona, který hovořil o právu Kyjeva útočit na ruské objekty s britskými zbraněmi. Podobně reagoval na slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona o možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu, informuje agentura Reuters.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Ministerstvo zahraničí, ilustrační fotografie.

Česko vyzývá Rusko, aby přestalo s kybernetickými útoky

Česko společně s EU, NATO a dalšími mezinárodními partnery odsuzuje aktivity ruského státního aktéra APT28, uvedlo ministerstvo zahraničí v pátek. APT28 je spojován s ruskou vojenskou rozvědkou GRU a dlouhodobě provádí kyberšpionážní kampaň v evropských zemích.

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

Turecko, ilustrační foto

Turecko definitivně zastavilo veškerý obchod s Izraelem

Dva anonymní turečtí úředníci informovali agenturu Bloomberg, že Turecko úplně zastavilo veškerý obchod s Izraelem. Tím chce Ankara vyjádřit svůj nesouhlas s Izraelem kvůli jeho jednání v Pásmu Gazy, což ostře kritizuje turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

před 11 hodinami

Policie zasahuje na gymnáziu v Litvínově. Škola byla evakuována

Policie v pátek ráno zasahuje na gymnáziu v Litvínově v Ústeckém kraji. Evakuovány byly desítky studentů kvůli násilnému vstupu osoby do budovy. Strážci zákona podezřelého člověka zadrželi.

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy