Z Legiovlaku zmizelo 12 originálních medailí, případ řeší policie

Praha - Neznámý pachatel v neděli odcizil z repliky vlaku Legionářů, takzvaného Legiovlaku, 12 originálních legionářských medailí. Případem se už zabývá policie, řekl dnes Jiří Charfreitag z Československé obce legionářské.

Zloděj si z vlaku, který stál na Nákladovém nádraží Žižkov, odnesl pamětní medaile několika střeleckých pluků a strojírenské roty, pamětní odznak 10. střeleckého pluku, pamětní medaili za Zborov a dvě carské medaile. Hodnota lupu je odhadována na 30 tisíc korun.

"Je to pro nás velká ztráta a hlavně obrovské zklamání. Přesto, že je na Legiovlaku stálá posádka, zjistili jsme to až v pondělí ráno," uvedl mluvčí Československé obce legionářské Miloš Borovička.

Legiovlak je součástí projektu Legie 100, který má připomenout odkaz zakladatelů moderního státu. Do roku 2020 projede celou Českou republiku a zavítá i na Slovensko.

Související

Chrabří legionáři v dobových uniformách

Historie, o které se nemluví: Jak dopadli v novém státě legionáři?

Na účasti dobrovolnický útvarů ve válce na straně Dohodových mocností byl postaven étos nového státu a argumentace na podporu vzniku samostatného Československa. Ale když se po skončení války i ruské anabázi začali vracet legionáři domů, objevily se otázky, jak legionáře odměnit a co s nimi v novém demokratickém státě. Jenomže na tom ani zdaleka nepanovala jednomyslná shoda a legionáři sami měli často vyhraněné politické názory a vlastní představy na podobě a fungování státu, který ne vždy odpovídaly názorům představitelů Československého státu
Legiovlak

OBRAZEM: Legionářský vlak z období let 1918–1920 putuje Českem

Legiovlak je ambiciózní projekt Československé obce legionářské, který si předsevzal vytvořit věrnou repliku legionářského vlaku z období let 1918–1920, kdy na Transsibiřské magistrále v Rusku probíhaly válečné operace čs. legií. Vlak křižuje od května 2015 celou Českou republiku a jeho cesta skončí až v roce 2020.

Více souvisejících

Legiovlak krimi krádeže

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 1 minutou

Aktualizováno včera

včera

včera

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno včera

včera

včera

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

včera

U Paříže se střílelo kvůli drogám. Jeden člověk je po smrti

Jednoho mrtvého a šest zraněných si vyžádala střelba nedaleko Paříže, která podle úřadů souvisí s jinou trestnou činností. Konkrétně má jít o obchodování s drogami. O tragické události informovala agentura AFP. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy