Vraždění nejen ve jménu vědy: Kolik zvířat ročně zabijí lidé?

Kolik mrtvých zvířat ročně mají na svědomí lidé? Celkový počet zvířecích obětí je téměř nemožné odhadnout. Lidé zvířata zabíjejí zejména pro potřeby potravinářského průmyslu. Někteří je loví jen pro zábavu a "trofej", jiní zakládají celé farmy, například kožešinové.

Podle americké organizace The Humane Society of the US bylo jen za rok 2015 zabito asi 2 miliony dobytka, slepic, kachen, prasat, ovcí, jehňat a krůt pro potřeby potravinářského průmyslu ve Spojených státech. I když jde na jedné straně o obludné číslo, je třeba si uvědomit, že počet zabitých zvířat pro lidské účely neustále klesá. 

To se bohužel netýká vylovených ryb, které lidé zkonzumují. Netýká se ani dalších vodních živočichů, kteří nejsou loveni primárně pro maso. Většina rybářů totiž stále odmítá nebo ignoruje přesvědčení, že zvířata by se měla chránit. Neklesá ani počet volně žijících divokých zvířat, která odstřelují lovci. Neznáme ani číslo zvířecích obětí, které podlehly na následky pesticidů a dalších nebezpečných látek, které používají zemědělci. 

1. počet zvířecích obětí experimentů 

Podle hnutí People of the Ethical Treatment of Animals (PETA) bylo za rok 2014 zabito při laboratorních pokusech 100 milionů zvířat. Číslo nicméně není vypovídající, protože většina zvířat běžně využívaných pro pokusy (myši, krysy) není nahlašovaná, nespadají totiž pod zákon Animal Welfare Act. Kromě myší a krys se nenahlašují ani ptáci, ještěři, ryby a obojživelníci. 

2. počet zabitých zvířat pro kůži a srst

Kvůli své kůži nebo srsti je každý rok zabito přes 40 milionů zvířat po celém světě. Z toho většina z nich vyrůstá na kožešinových farmách. Zbytek se stává obětí pytláků a "lovců trofejí", mezi ně patří i tisíce mrtvých tuleňů. V roce 2010 si Kanaďané stanovili kvótu na lov tuleňů na 388 200, poté co ale Evropská unie zakázala obchodování s tuleními produkty se počet zabitých tuleňů snížil na 67 tisíc. Zákaz je nyní předmětem soudního řízení před Evropským soudem a je dočasně pozastaven.

Podle amerického ministerstva zemědělství lehce narůstá produkce zvířecí kůže. Znepokojující je i mluva těch, kteří na kožešinových farmách pracují. Zabitá zvířata označují za "sklizeň". Do počtu obětí pro svou kůži se nezapočítávají zranění tuleni, kteří uniknou svým lovcům a zemřou později. 

3. počet ulovených zvířat

Jsou lidé, pro které je honitba a odlov zvířat jakýmsi typem sportu. Podle neziskové organizace In Defense of Animals (IDA) jen ve Spojených státech padne za oběť lovcům 200 milionů zvířat každý rok. Do počtu nejsou zahrnuté oběti pytláků a ani mláďata, která zemřou na následek ztráty matky, kterou lovci zabijí. 

4. počet mrtvých zvířat v útulcích

Podle organizace The Humane Society of the US je v prostředí útulku každý rok zabito 3-4 milionů koček a psů. Údaj se týká jen Spojených států. 

5. a jak je to s těmi rybami?

Počtem zabitých ryb na celém světě se zabývá Organizace pro výživu a zemědělství při OSN. Ta ale zkoumá pouze celkovou tonáž zabitých ryb, nikoliv počet. Podle odhadů jde ale každý rok zhruba 970 až 2 700 miliard ryb vyvoleno ze světových moří. Největší množství ryb je odloveno pro účely potravinářského průmyslu a také pro rybí tuk. 

Související

V ZOO Praha se v úterý narodilo gorilí mládě.

ZOO Praha slaví. Narodilo se gorilí mládě, Moja je babičkou

V ZOO Praha se v úterý po 21. hodině narodilo gorilí mládě. Jde o prvního potomka desetileté samičky Duni. Babičkou se tak stala legendární Moja, první gorila narozená v České republice. Mládě je v pořádku a saje mateřské mléko, uvedla zoologická zahrada. 

Více souvisejících

Zvířata Liga na ochranu zvířat domácí zvířata

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 2 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

včera

Záchranáři v akci, ilustrační fotografie.

Na Nymbursku vjelo auto na chodník a srazilo několik chodců

V Kostelní Lhotě na Nymbursku došlo v neděli odpoledne k vážné nehodě. Řidič vjel se svým osobním autem na chodník, kde srazil čtyři osoby. Informace o charakteru zranění zatím nejsou známé, na místo však letěly dva záchranářské vrtulníky. 

včera

Bernard Hill jako Théoden v Pánovi prstenů.

Zemřel herec Bernard Hill, král Théoden z Pána prstenů

Velkou Británii dnes zasáhla smutná zpráva. Ve věku 79 let zemřel v neděli ráno herec Bernard Hill, který si zahrál ve dvou z těch vůbec nejúspěšnějších filmů světové kinematografie. O jeho úmrtí informovala stanice BBC.  

včera

Věra Jourová

EU se chystá sankcionovat Voice of Europe, prozradila Jourová

Evropská unie zahrne do připravovaného balíku sankcí i mediální platformu Voice of Europe, řekla eurokomisařka Věra Jourová v nedělním vydání diskuzního pořadu Otázky Václava Moravce. Česko ji na svůj národní sankční seznam zařadilo již na konci března. 

včera

včera

včera

Josef Středula

Odbory budou ještě během května protestovat proti vládním krokům

Odbory svolaly na úterý 21. května protest v Praze, oznámila Českomoravská konfederace odborových svazů (ČMKOS) na webu. Zástupci zaměstnanců se chtějí vymezit proti chystaným změnám v zákoníku práce či důchodech, například proti propuštění bez udání důvodu či prodlužování věku odchodu do penze.

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

včera

včera

Požár ve Frýdku-Místku: Hasiči zachránili 17 lidí z hořícího domu

V noci ze soboty na neděli zaměstnal hasiče požár bytu ve Frýdku-Místku. Na místě zasahovalo celkem šest hasičských jednotek. Dům se podařilo evakuovat, škoda jde do jednotek milionů korun. Příčinu požáru má stanovit probíhající vyšetřování. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy