Utopenec na párty plavčíků a sebevražedný právník. Jaké jsou nejironičtější smrti historie?

Smrt je tragická událost, která rozhodně není k smíchu. Ledaže... občas zasáhne ironie osudu a potom člověk neví, jak vlastně reagovat. Jako když se zakladatel společnosti Segway zabil tak, že sjel segwayem z útesu. Pojďte se s námi podívat na přehled neironičtějších smrtí historie.

Muž zemřel, když ukazoval nerozbitnost skla

Garry Hoy byl torontským právníkem. Jednoho dne se kdoví proč rozhodl skupince studentů dokázat, že sklo v torontském Dominion Centre je naprosto nerozbitné. Vrhnul se tak plnou silou proti skleněné tabuli ve 24. patře. Měl pravdu, sklo se skutečně nerozbilo. Ale rám to nevydržel a Hoy vypadl z budovy i s nerozbitným oknem. Co se mu asi při pádu honilo hlavou.

Host se utopil na párty pro plavčíky

Muž jménem Jerome Moody sám plavčíkem nebyl, ale i přesto je ironie v jeho smrti patrná. Vydal se totiž na velkou párty u bazénu, kde plavčíci slavili svou první sezónu bez toho, aby se jim někdo utopil. Na konci oslavy byl nalezen mrtvý na dně bazénu.

Nejsilnější muž světa zemřel kvůli škrábanci

Kdo zná Hru o trůny, vzpomněl si teď na Droga. Zishe Breibart byl umělec, který ve dvacátých letech minulého století vystupoval jako "nejsilnější muž světa". Předváděl různé kousky - například šplhal po žebříku a nesl při tom malého slona. Zvedal obří závaží - automobily, ve kterých sedělo 10 osob.

Nejsilnější muž světa jednou utrpěl drobné zranění - bodl se malým hřebíkem do kolene. Rána se mu zanítila tak moc, že na následky infekce nakonec zemřel.

Zločinec "unikl" trestu

Michael Anderson Godwin byl v roce 1983 odsouzen k trestu smrti na elektrickém křesle poté, co mu bylo dokázáno znásilnění a vražda. Godwin se však úspěšně odvolal a trest mu byl zkrácen na doživotní. Jeden večer pak seděl nahý na mokré kovové toaletě a na uších měl sluchátka zapojená do televize. Zbytek příběhu si dokážete domyslet. Jestli tohle není osud...

Doběhl k smrti

Jim Fixx napsal bestseller o běhání a často mu je přisuzována fitness revoluce v USA. Díky němu začalo s běháním mnoho lidí. Smrt ho zastihla ve věku pouhých 52 let ve formě srdečního záchvatu. Jak jinak, než při jeho nejmilovanější aktivitě - běhání.

Žena zemřela šokem na svém vlastním pohřbu

Konečně máme na seznamu i nějakou zástupkyni něžného pohlaví. Fagilyu Mukhametzyanová byla lékaři omylem prohlášena za mrtvou a její příbuzní se sešli, aby jí dali poslední sbohem. V tom se žena probudila a byla z nastalé situace v takovém šoku, že dostala infarkt a na místě, tentokrát už doopravdy, zemřela.

Právník se omylem zastřelil, když se snažil dokázat, že je možné se omylem zastřelit

Clement Vallandigham zemřel, když zastupoval jednoho klienta obviněného z vraždy. Právník se snažil porotě dokázat, že jeho mandant je nevinný - oběť se prý zastřelila sama, když tahala zbraň z pouzdra. Při názorné demonstraci se pak právník skutečně omylem zabil. Klient byl osvobozen.

Muž, který přežil pád z Niagarských vodopádů

Bobby Leach byl teprve druhým člověkem na světě, který se rozhodl provést bláznivý kousek spočívající v pádu z Niagarských vodopádů v sudu. Pád přežil a stal se slavným. O něco později pak ale uklouzl na slupce od pomeranče a upadl z výšky nějakých 120 centimetrů. Do nohy se mu následkem pádu dostala gangréna. To vedlo k amputaci a vzhledem ke komplikacím nakonec i předčasné smrti.

Segway smrti

Otravná vozítka, kterých je v poslední době všude v plno vydělala svému majiteli balík. Zároveň ho však stála život. Jimmi Heselden se rozhodl sám vyzkoušet terénní variantu segway a spadl z útesu. Několikametrový pád nepřežil.

Ach ty pásy

Muž z Nebrasky jménem Derek Kieper nenáviděl povinnost připoutat se při jízdě v automobilu. Byl tak přesvědčený, že zlé zákony mu brání ve svobodném životě, že o problému napsal i do novin. Za méně než 4 měsíce zemřel při dopravní nehodě. Jeho dva přátelé a spolujezdci nehodu přežili. Oba měli bezpečnostní pásy.

Související

Hřbitov

Proč dáváme na hroby květiny a věnce?

O Dušičkách, tedy svátku zesnulých, se tradičně zapalují na hrobech svíčky a pokládají se na ně květiny a věnce. Zatímco dnes tvoří spíše výzdobu, dříve měly svůj symbolický význam.
Smrtka

Kmotřička Smrt. Jak se zrodila víra v bytost, která bere lidem život?

Svátky zemřelých se v minulosti pojily nejenom s úctou k předkům, ale také s připomínkou nevyhnutelnosti smrti. Ta měla v představách lidí personifikovanou podobu kostlivce s kosou nebo vyhublé ženské postavy, které se říká kmotřička Smrt. Víra v bytost beroucí život je velmi stará, v lidové tradici se objevovala ještě v moderní době a dodnes přežila například v pohádkách nebo v příslovích a rčeních.

Více souvisejících

smrt ironie Lidé společnost

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 9 hodinami

před 10 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Náčelník generálního štábu Valerij Zalužnyj (vpravo) a generál Oleksandr Syrskyj (vlevo) během obrany Kyjeva v březnu 2022.

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

včera

Ilustrační foto

Dopady změn počasí jsou stále ničivější. Prohlubují konflikty, ničí lidem životy, varuje UNHCR

Organizace spojených národů tento týden oznámila, že spouští nový fond, jehož cílem je posílit ochranu uprchlíků a vysídlených komunit ohrožených změnou klimatu. Podle zprávy agentury AFP Úřad vysokého komisaře OSN pro uprchlíky (UNHCR) uvedl, že cílem je do konce roku 2025 získat do nového fondu 100 milionů dolarů na podporu uprchlíků, jejich hostitelských komunit a zemí původu, které jsou klimatickými krizemi zasaženy nejvíce.

včera

Kreml o mírových jednáních s Ukrajinou: Jednu věc je třeba vzít v úvahu

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov dnes uvedl, že v současné době nejsou žádné podmínky pro mírová jednání s Kyjevem. Podle něj Kyjev již před dvěma lety zakázal veškeré vyjednávání, dokud bude ruským prezidentem Vladimir Putin, pod jehož velením ruská vojska v únoru 2022 vstoupila na Ukrajinu. Tento zákaz Kyjev zdůvodnil odhalením válečných zločinů, které údajně spáchalo Rusko.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy