Řím - Díky komerčnímu výběru, křížení mezi druhy a metodám přeměny potravin hořká chuť téměř vymizela z našich stolů. Podle lékařů je to ale na škodu. Hořká jídla jsou totiž zdravá právě proto, že jsou "toxická".
Co se stalo se starými grapefruity, z nichž jsme vymačkávali natrpklou šťávu, takže mnohé z nás přešla chuť jíst dále? Do supermarketů jsou dodávány červené grapefruity, které nejsou tak kyselé. Rajská jablíčka dnes obsahují asi dvěstěkrát méně své původně výrazné chuti a průmysl při přípravě ovocných džusů odstraňuje z plodů substance, které vyvolávají hořkou chuť.
Sladké je symbolem okamžité energie, slané slouží organismu k tomu, aby mohl fungovat, zatímco hořkost je varovným signálem, abychom potravinu nejedli. Mnohé přirozené látky s trpkou chutí totiž vyrábějí rostliny jako pesticidy, aby odradily bakterie a hmyz. Bohužel právě tyto látky, které některým druhům zeleniny a ovoce dodávají hořkou chuť, jsou jejich tajemstvím: ve vysokých dávkách mohou být nebezpečné a člověk se vyvíjel tak, že rozpoznával nebezpečí, ale v malém množství jsou velmi vhodné k tomu, abychom si udrželi zdraví.
Hořké látky obsažené v citrusových plodech působí proti zánětům, brokolice, zelí a kapusta působí proti rakovině. Tytéž látky působící proti nádorům se nalézají v zeleném čaji a čisté kakao, červené víno a káva mohou mít příznivé účinky právě díky svým trpkým substancím.
"Fytonutrienty (živiny rostlinného původu, které se nacházejí v ovoci a zelenině) pomáhají předcházet nádorům, protože narušují buňky: jsou zdravé právě proto, že jsou toxické," uvádí epidemiolog Adam Drewnowski z Univerzity Johnse Hopkinse v Baltimoru, který studoval protinádorové působení zeleného čaje, brokolice a červeného vína u silných kuřáků.
Mohli bychom namítnout, že tím, jak byla z rostlin odstraněna hořká chuť, vzrostla jejich spotřeba, především u dětí. "Potraviny rostlinného původu mají rovněž nízký energetický obsah, obsahují vlákninu, vitamín C, ale jejich ozdravný účinek klesá, jestliže z nich odstraníme hořké fytonutrienty: naším cílem budiž tedy dávat přednost méně sladkým druhům ovoce a zeleniny," říká Drewnowski
To není nemožné: káva a pivo se nám líbí, protože hořkou chuť přisuzujeme kofeinu a alkoholu, které chápeme jako odměnu. Tuto koncepci lze však aplikovat i na zdravější jídla. Nepříjemnou chuť můžeme spojovat s jinou, která nám vyhovuje, například doplňovat těstoviny kapustou nebo zelím. Můžeme si dopřát i aperitiv hořké chuti, který zvyšuje sekreci žaludečních šťáv a přispívá k trávení, abychom si tak zvykali na chuť, která není sladká.
Související
Čína se naplno pustila do boje se stárnutím. Laboratoře pro dlouhověkost slibují, že se dožijeme 150 let
Rh faktor v těhotenství: Co se může stát, když si krev „nesedne“?
zdraví , Ovoce , Zelenina , rakovina , potraviny jídlo
Aktuálně se děje
před 9 minutami
Trump varuje Evropu před „civilizačním vymazáním“. V novém dokumentu kritizuje EU i migraci
před 28 minutami
Občanské demokraty čeká kritické období. Kuba mohl svůj odchod dohodnout s Babišem, tvrdí analytik
před 56 minutami
Pomoc Ukrajině je i v našem zájmu, prohlásil Rutte před summitem NATO
před 1 hodinou
Nejdůležitější je nezpanikařit. Hasiči pro EZ radí, jak prožít advent v bezpečí a bez požárů
před 1 hodinou
Izrael v Eurovizi zůstane, ohlásila EBU. Čtyři země budou největší soutěž světa bojkotovat
před 2 hodinami
Internet po celém světě opět kolabuje. Cloudflare hlásí problémy, výpadky má LinkedIn, X nebo Zoom
před 3 hodinami
Putin v Indii vyjednává jednu dohodu za druhou. Země obnoví dodávky paliv z Ruska
před 4 hodinami
Putin: Rusko se za každou cenu zmocní celého Donbasu
před 4 hodinami
Počasí způsobí problémy řidičům či chodcům. Platí výstraha
před 5 hodinami
Opozice zpochybňuje Babišovo řešení. Měl Agrofert prodat, zní od Pirátů
před 5 hodinami
Rusko má kapacity napadnout nejen Evropu. Rádo jich využije, když vycítí slabost
před 6 hodinami
S Turkem ve vládě nemá problém pouze prezident, ukázal průzkum
před 7 hodinami
Merz na poslední chvíli mění plány. Nečekaně pojede kvůli Ukrajině do Bruselu
před 8 hodinami
Počasí o víkendu: V noci bude mrznout, přes den se citelně oteplí
včera
Pavel v úterý jmenuje Babiše premiérem
včera
Britský expert pro EZ: Globální potravinová bezpečnost bude stabilní, rizikem ale zůstává Putin
včera
Babiš oznámil, že se navždy vzdá Agrofertu
včera
New York Times podává žalobu na Pentagon a Hegsetha
včera
Letadlo se Zelenským pronásledovaly záhadné vojenské drony
včera
Je naprostá iluze věřit, že by Rusko mohlo na Ukrajině prohrát, prohlásil belgický premiér
Belgický premiér Bart De Wever prohlásil, že je "naprostá iluze" věřit, že by Rusko mohlo ve válce na Ukrajině prohrát. Jeho nedávné komentáře, které odhalují hluboké neshody mezi evropskými lídry, zazněly v pondělí na akci deníku La Libre. Premiér si stěžoval na "neuvěřitelný" tlak ohledně otázky využití zmrazených ruských aktiv.
Zdroj: Libor Novák