Pánská móda se radikálně mění. Klasické obleky jsou v posledním tažení

Washington - Formální pánský oblek je mrtvý, píše americký deník The Washington Post. Oblek však nezhynul náhlou a bezbolestnou smrtí, návrháři ho ze šatníků nevyloučili jediným tahem tužky v náčrtníku. Jeho ústup byl pomalý a utrápený.

Už před desetiletími se oblek pokusil zabít takzvaný casual friday neboli pátek, kdy se zaměstnanci firem nemusejí oproti ostatním dnům v týdnu oblékat formálně. Tato tradice frustrovala mocné muže, kteří museli věnovat vzácný čas hledání důstojné náhrady. Ale oblek přesto přežil.

Poté se proti klasickému obleku vzbouřili podnikatelé ze Silicon Valley. Nosili mikiny a džíny, když podnikání rozjížděli, a nosili je i později, když se z nich stali úspěšní byznysmeni. V módě byly značkové sportovní boty a mikiny. Veteráni z Wall Street ale odolali.

Pak ale na obleky zaměřil pozornost módní průmysl. Americký návrhář Thom Browne je začal šít ze šedého flanelu a pro maximální stylistický efekt je zmenšil. Společnost Zara a další pak tyto zmenšené obleky uvedly na širší trh. A přehlídková mola dílo zkázy dokonala. Stylisté párovali obleky za 3000 dolarů se sportovními botami z limitované edice.

V roce 2016 si italská firma Brioni zaměřující se na formální pánské oblečení najala někdejší hvězdu pouliční módy Justina O’Shea, aby 72 let starou značku radikálně omladil. O’Shea vytvořil kolekci hranatých, supersexy obleků. Modelové je pak na přehlídkových molech nosili spolu s činčilovými kabáty. V reklamní kampani vystoupila heavymetalová skupina Metallica, vyfocená v temném, gotickém stylu.

"Obleky už nejsou považovány za pracovní záležitost," říká specialista na pánské oblečení ve Fashion Institute of Technology Mark-Evan Blackman. Mladí lidé podle něj teď kladou daleko větší důraz na to, jak se oblek hodí do jejich životního stylu, a na individuální doplňky.

Obleky teď nosí třeba hudebníci, a nemyslí se tím třpytivá saka a kožené kalhoty pro rockery, nýbrž klasické obleky. Například Justin Timberlake v roce 2013 nahrál ódu na obleky Suit & Tie a na svém následném světovém turné nosil obleky od Toma Forda.

Související

Proč si nechat zkontrolovat hladinu testosteronu v krvi?

Proč si nechat zkontrolovat hladinu testosteronu v krvi?

Nenechte se mýlit, sníženou hladinou testosteronu dnes trpí již muži kolem čtyřicátého roku věku. Na vině je genetická výbava, sedavý životní styl, nadměrný stres či některé léky. Nízká hladina tohoto hormonu pak dokáže pořádně znepříjemnit každodenní rutinu profesního i osobního života.
Ilustrační fotografie

Den otců: Kde se svátek vzal a proč se slaví dnes?

Česko dnes, podobně jako mnoho dalších zemí, slaví Den otců, svátek věnovaný oslavě a uznání otců a otcovských figur ve světě. Jde o příležitost vyjádřit svou lásku, vděčnost a ocenění k mužům, kteří jsou pro děti otcovskou oporou.

Více souvisejících

Muži Móda podnikatelé

Aktuálně se děje

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Netanjahu: Pokud se neubráníme sami, nikdo nás neubrání. Zvládneme to i sami

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu odmítl tlak mezinárodního společenství, které požaduje pozastavení válečného tažení v Pásmu Gazy. Podle agentur AP a DPA zdůraznil, že Izrael má schopnost bránit se sám, pokud bude potřeba.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy