Skutečná tvář Ježíše Krista? Práce forenzního experta vyvrátí vaše představy

Ježíš Kristus. Nepochybně jde o jedno z nejvíce rozdělujících a nejvlivnějších jmen v historii moderní civilizace. Debata o jeho existenci, činech a důležitosti zuří po tisíciletí, jen málokdo si ale položil otázku, jak vlastně vypadal. A vědci se proto rozhodli, že to změní a představí skutečnou podobu Ježíše.

Naše tradiční představa Ježíše je odvozena z řady slavných uměleckých děl, včetně obrazu Leonardo da Vinciho Poslední večeře nebo obrazu Ukřižovaný Kristus od Diega Velazqueze. V důsledku toho je často zobrazován jako vysoký muž se světlou pletí a dlouhými, rovnými, světlými vlasy. Skutečnost je však taková, že muži z regionu Galilea, který leží na území dnešního Izraele, v době, kdy Ježíš údajně žil, takovému popisu vůbec neodpovídali.

Aby bylo možné objasnit záhadu, jak mohl Ježíš vypadat, obnovil expert na forenzní obličejovou rekonstrukci a bývalý lékařský malíř z University of Manchester Richard Neave v roce 2002 tvář typického obyvatele regionu v prvním století našeho letopočtu.

Spolupracoval také s izraelskými archeology, díky čemuž Neave získal lebky tří Galilejeců, které byly nalezeny v oblasti kolem Jeruzaléma. Pak použil počítačovou tomografii a vytvořil 3D obrazy průřezů těchto lebek s cílem odhalit jejich plnou strukturu. To umožnilo, aby počítačový program vygeneroval tvář odpovídající tamním obyvatelům, kteří v oblasti žili v době před asi dvěma tisíc lety.

Díky této informaci byl Neave schopen vytvořit 3D lebku typickou pro muže z Ježíšova regionu a jeho časového období. Na tu pak nanesl vrstvy jílu. V souladu s přesnými informacemi poskytnutými pomocí počítačového programu stanovil tloušťku měkkých tkání v určitých místech lidské tváře.

PHOTO: The "Real" Face of Jesus Uncovered https://t.co/yjlWf041ic pic.twitter.com/AxM0BAYU8c

— NAIJ.com (@naijcom) 11. prosince 2015

Díky tomu byl expert schopen vyrobit model toho, jak by Ježíšova tvář mohla vypadat. On a jeho tým se museli spoléhat na dávné kresby nalezené v archeologických lokalitách v celém regionu, aby mohli odhadnout vzhled jeho vlasů, očí a pleti. Konečný výsledek si můžete prohlédnout sami.

Jak uvádí server IFL Science, tato podobizna by samozřejmě neměla být brána jako definitivní historický model toho, jak Ježíš vypadal, ale jednoduše ukazuje přesné vyobrazení toho, jak mohl vypadat. Kromě toho by se zřejmě dnešní výsledky mohly mírně lišit kvůli použití pokročilejší techniky, protože studie je více než deset let stará. Bez ohledu na správnost Neaveova funkčního modelu, je určitě více věrný realitě, než umělecká znázornění slavných světových malířů.

Související

Náboženství, ilustrační fotografie

Německé církve opouští rekordní počet věřících, podle odborníků kvůli obtěžování

 V loňském roce opustil křesťanské církve v Německu rekordní počet lidí. Ukazuje to studie, kterou dnes zveřejnil Institut německého hospodářství (IW). Údaj vyplývá z vývoje daňových odvodů, které mohou Němci poukázat církvím, kterých jsou členové. Příspěvky ve srovnání s předloňským rokem mírně vzrostly. V reálných hodnotách ale klesly, a nepříznivý trend bude zřejmě pokračovat i v příštích letech.
Papež František

Papež František poprvé jmenoval ženy do Kongregace pro biskupy

Papež František poprvé jmenoval ženy do Kongregace pro biskupy, což je orgán Vatikánu, který lze zjednodušeně přirovnat k ministerstvu. Do Kongregace pro biskupy, která papeži navrhuje kandidáty do biskupských úřadů, také poprvé usedne žena, která je laická věřící. Informoval o tom dnes server Vatican News.

Více souvisejících

křesťanství Ježíš Kristus

Aktuálně se děje

před 10 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Tanky ABRAMS, ilustrační fotografie

Ukrajina stáhla z bojiště americké Abramsy

Ukrajina dočasně stáhla z bojiště americké tanky Abrams M1A1. Ukázaly se jako zranitelné při útocích ruskými drony, uvedla agentura AP s odvoláním na zdroje v americké armádě.

před 6 hodinami

včera

Film Rivalové

RECENZE: Rivalové rozehrávají drama milostného trojúhelníku na tenisovém kurtu

Česká kina pohostí rozhodující tenisový zápas, který v závěru není ani tak důležitý ze sportovního hlediska, jako z toho osobního. Stojí proti sobě dva muži, jejichž mladistvé přátelství skrečovala společná láska k jedné ženě. Rivalové v melodramatických konturách konstruují milostný trojúhelník, jehož exekuce je jedna z těch nejlepších za poslední dobu. 

včera

Harvey Weinstein

Odvolací soud zrušil odsuzující verdikt nad Weinsteinem

Nejvyšší soud amerického státu New York ve čtvrtek zrušil rozsudek nad hollywoodským producentem Harveym Weinsteinem z roku 2020, ve kterém byl uznán vinným ze sexuálních trestných činů. Nařídil zároveň nový proces v případě.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Převáží zbraně mezi Ruskem a KLDR. Loď, na kterou USA uvalily sankce, kotví v čínském přístavu

Čína umožňuje ve svém přístavu kotvit ruské nákladní lodi, na kterou USA uvalily sankce a která zřejmě převáží do Ruska zbraně ze Severní Koreje. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy