Většina z nás má ve spíži zcela jistě uschovány zavařeniny, konzervy či trvanlivé potraviny. Tato zásoba jídla slouží pro chvíle nouze nebo v situaci, kdy se nám prostě nechce do obchodu a tak vaříme stylem „co dům dá“. Věděli jste, že některé potraviny, které skladujeme doma, vás mohou přežít? Díky velké trvanlivosti by je totiž mohly bez obtíží za desítky let jíst vaše děti. Nebo děti vašich dětí.
Nedávno jsme vám přinesli zprávu o tom, že po 106 letech objevili lidé na Antarktidě řadu starých artefaktů - včetně zmrzlého ovocného koláče, který údajně patřil výpravě britského polárníka Roberta Falcona Scotta. Pochoutka, která byla ve zrezlé krabici zabalena do původního obalu britské značky sladkostí Huntley and Palmers, byla údajně v zachovalém stavu a podle všeho i jedlá. Takový koláč ale není jediná potravina, která může být po desítkách let ještě poživatelná.
Med
V roce 2015 archeologové informovali, že při vykopávkách v Egyptě nalezli 3 000 let starý med, který byl dokonale jedlý. Tato odolnost je dána unikátními vlastnostmi medu - má nízký obsah vody a vysoký obsah cukru, takže na něm nemohou růst bakterie. Med také obsahuje malé množství peroxidu vodíku, které brání růstu mikrobů.
Pomáhá také zpracování medu, protože cukry v medu jsou hygroskopické a mají tendenci nasávat atmosférickou vodu, což není ideální. Během zpracování a balení je při tepelném zpracování nejdříve voda odstraněna a vzduchotěsné víčka jí pak nedovolí dostat se dovnitř, což přispívá k trvanlivosti medu. Ačkoli med může být zakalený a krystalizovaný, když se otevře a cukry znovu nasají vodu, tato fyzická změna může být zvrácena, když med ohřejete.
Sušené luštěniny
Stejně jako u medu je klíčem k dlouhé životnosti luštěnin zpracování a skladování. Sušení fazolí, čočky a jiných luštěnin zvyšuje koncentraci cukru a snižuje obsah vody, což znesnadňuje růst bakterií a plísní. Také všechny enzymy, které by přirozeně rozložily produkt po sklizni, jsou takovým zpracováním rozloženy. Pokud je skladovací nádoba vzduchotěsná, mohou luštěniny vydržet dlouhé roky a stále budou skvělým zdrojem bílkovin. Pokud se ale dovnitř dostane voda či vlhkost, vydrží jen několik měsíců.
Sójová omáčka
Sójová omáčka by měla vydržet nejméně tři roky. Kombinace obsahu soli a fermentace znamená, že pokud je neotevřená, měla by mít velmi dlouhou trvanlivost. Jak dlouho vydrží, závisí na druhu sójové omáčky a na tom, při jaké teplotě ji po otevření budete skladovat. Pokud se zkazí, je pravděpodobné, že to bude způsobeno plísněmi kolem víka.
Bílá rýže
Trvanlivost bílé rýže potvrdil jednoduchý test. Po 30 letech skladování v plechovkách bez problému prošla ochutnávkami. Zdá se, že klíčovými faktory pro trvanlivost rýže jsou atmosféra a teplota. Studie uvádějí, že nízká teplota (asi 3°C) a nedostatek kyslíku mají pro trvanlivost rýže zásadní vliv. Hnědá rýže, i když je často považována za zdravější, má trvanlivost kratší. Její vláknité otruby obsahují nenasycené tuky, které se mohou kazit. Takže pokud je vaše hnědá rýže mastná a voní jako stará barva, je nejlepší ji prostě vyhodit.
Tmavá čokoláda
O trvanlivosti hořké čokolády se vedou debaty. Přidáním mléka do čokoládu se totiž může snížit její trvanlivost. Zdá se, že tmavá čokoláda vydrží déle, přestože ne vždy vypadá úplně jedle. Může to být proto, že pokud není uchovávána při konstantní teplotě, může se tuk z ní dostat na povrch a vytvořit bílé květy, které vypadají trochu jako plíseň. Pokud je však uchovávána při konstantní teplotě, může čokoláda vydržet dva roky nebo déle, přičemž koncentrace sloučenin, které někdy spojují se zdravím, v ní zůstávají po celou tuto dobu. Pro většinu lidí však čokoláda velkou trvanlivost nemá – protože ji velmi brzy sní.
Cukr a sůl
Mnoho potravin, které vydrží dlouhou dobu, má vysoký obsah cukru a soli. Jednoduše řečeno - tyto látky odčerpávají vodu, takže pokud se na nich bakterie pokusí růst, rychle zase zemřou. To je důvod, proč používáme sůl k sušení masa a cukr k výrobě nejen džemů. Cukr a sůl jako potraviny samy o sobě, pokud jsou ve vzduchotěsných obalech a nedostane se k nim vlhkost, vydrží navěky. Problémem mohou být přísady, jako je jód přidaný do soli, které mohou snížit dobu skladovatelnosti na přibližně pět let.
Většina potravin samozřejmě tak dlouho nevydrží. Je to proto, že obsahují věci, které mikrobi doslova milují, jako jsou různé živiny a voda. je třeba pamatovat na to, že data spotřeby jsou obecně používána z bezpečnostních důvodů a že doba minimální trvanlivosti opravdu mají vliv na kvalitu výrobku, dodává server CNN, který tento výčet připravil.
Související
Meteorit zasáhl zaparkované auto ve Štrasburku. Zanechal v něm půlmetrovou díru
Svatomartinská husa 2023: Produkce se snižuje, ceny letí vzhůru
zajímavosti , potraviny jídlo , med , Čokoláda , cukrová řepa, cukr
Aktuálně se děje
před 1 hodinou
Útok balistickou střelou na Ukrajině: Západ zpochybnil použití ICBM, internetem kolují nové záběry
před 1 hodinou
Svět řeší podivnou ruskou tiskovku. Neříkejte nic o útoku balistickou střelou, nařídil někdo Zacharovové
před 2 hodinami
Generální ředitel WHO skončil v nemocnici
před 2 hodinami
27 milionů obyvatel na místě, které je zabíjí. Jak se žije v nejznečištěnějším městě na světě?
před 3 hodinami
Rusko jedinou střelou zahodilo všechny snahy ze studené války. Západ nesmí polevit
před 3 hodinami
Rusko je ochotné jednat o míru na Ukrajině. Když se splní jeho požadavky
před 3 hodinami
Netanjahu podle OSN zdecimoval Pásmo Gazy. Absurdní, brání se zatykači
před 4 hodinami
EU se připravuje na obchodní válku. Podle ekonoma Kuchaře Trumpova cla pocítí hlavně Američané
před 4 hodinami
ICC vydal zatykače na Netanjahua a Gallanta
před 5 hodinami
Nástup Trumpa znervózňuje všechny. Kyjev i Moskva se snaží získat výhodu ve válce, než převezme úřad
před 5 hodinami
Rusko vypálením ICBM vyslalo signál, že má technologie a je ochotné je použít, řekl Kraus pro EZ
před 5 hodinami
Polsko je naším prioritním cílem, prohlásila Zacharovová
před 5 hodinami
Nové varování meteorologů. Sněhu bude až 15 centimetrů, zesílí i vítr
před 6 hodinami
Hamás obvinil USA z genocidy v Pásmu Gazy. Izraeli vzkázal, kdy propustí rukojmí
před 6 hodinami
Jak se západní zbraně dostávají do Ruska, sankcím navzdory? Stačí jedna instagramová modelka
před 7 hodinami
Biden poslal Ukrajině další silnou zbraň. Je zakázaná a vysoce kontroverzní
před 7 hodinami
Co je mezikontinentální balistická raketa (ICBM)?
před 8 hodinami
Rusko odpálilo mezikontinentální balistickou raketu. Poprvé v historii
před 9 hodinami
Ukrajinská fronta by mohla brzy zkolabovat, varují odborníci
před 9 hodinami
Nasazení ATACMS a Storm Shadow na ruském území: Symbolické gesto, nebo zlom ve válce na Ukrajině?
Spojené státy poprvé povolily Ukrajině použít rakety dlouhého doletu ATACMS k útoku na území Ruska. Tento krok znamená zásadní změnu americké politiky, která dosud zakazovala využití těchto zbraní mimo ukrajinské území, obzvláště na mezinárodně uznaném ruském území. Rozhodnutí Washingtonu bylo přijato navzdory obavám z eskalace války. Co vedlo ke změně postoje USA a jaké důsledky mohou tyto útoky mít? Na to odpověděl server BBC.
Zdroj: Libor Novák