Dávné tajemství zámku ve Vlašimi. Co se událo v jeho komnatách?

Malebný vlašimský zámek leží nedaleko města Benešov ve Středočeském kraji. Dnes se pyšní na okraji velkého anglického parku plného zeleně nad stejnojmenným městem. Po dlouhá léta byl sídlem rodu Auespergů. Mezi významné členy tohoto rodu patřil Adolf Auesperg, rakouský premiér, který v reprezentačních sálech vlašimského zámku vítal významné státní návštěvy. Mezi ně patřil i následník trůnu Rudolf, syn císaře Františka Josefa I. Jeho cesty na zdejší zámek ovšem možná nevedly jen kvůli politickému jednání.

Vlašimský zámek tehdy patřil Karlovi Vilémovi z Auespergu, který dal zámku současnou podobu. Byl hlavou knížecí linie rodu a působil ve vysokých státnických funkcích. Stejně tomu bylo i u jeho bratra Adolfa, který na vlašimském zámku též často pobýval. Byl to nejdéle působící rakouský premiér 19. století. Zastával též funkci nejvyššího maršálka a byl prezidentem nejvyššího účetního dvora Předlitavska. Vysoká politika se tak ve druhé polovině 19. století odehrávala právě zde, v salónech vlašimského zámku.

Na zámku je dodnes k vidění slavnostní korouhev, kterou nechal zhotovit Karel Vilém k příležitosti zasnoubení korunního prince Rudolfa s belgickou princeznou Štěpánkou. Novomanžele též na zámek pozval, ti ale nepřijeli.Až později, když Karel Vilém i jeho bratr Adolf dosáhli vysokých státnických postů, se situace změnila a jak již bylo řečeno, důležitá jednání se neodehrávala ani tak ve vzdálené Praze, ale právě ve Vlašimi. Různých schůzek se tentokrát účastnil i korunní princ Rudolf, který sem však přijížděl bez doprovodu své ženy a na zámku též přespával.

O Rudolfovi už bylo známo, že se neshodne se svým otcem, císařem Františkem Josefem I. a že jeho vize Rakouska-Uherska je jiná než představy stárnoucího a konzervativního císaře a jeho nejbližších spolupracovníků. Těžko dnes říci, jaké plány do časů své budoucí vlády na vlašimském zámku Rudolf předjímal. Kvůli nátlaku svého otce byl velice pracovitý, což ho však vedlo až k vyčerpání a depresím.

Jeho psychickému stavu nepomáhala ani skutečnost, že jeho manželství se Štěpánkou Belgickou bylo nešťastné. Oba byli tvrdohlaví a panovační. Jelikož byl Rudolf coby následník trůnu zvyklý na přízeň žen, opovrhoval jimi a bral je spíše jako prostředek pro fyzické uspokojení. Štěpánka byla velice žárlivá a jeho častou nevěru mu oplácela bouřlivými scénami a naschvály a to i na veřejnosti. O to hůř, když Rudolf svou ženu kvůli hýřivému způsobu života nakazil a tím způsobil její neplodnost.

Rudolf tak neustále vyhledával chvilkovou přízeň jinde než v náruči manželky a nebyl-li zaměstnán, mířily jeho kroky ke krásným ženám. To se mělo stát i na vlašimském zámku, kde si prý Rudolf našel milenku v podobě princezny Aglaë Auesberg, dcery knížete Adolfa z Auesberga. Při návštěvách se Rudolfův apartmán nacházel nedaleko pokoje této mladičké princezny. Jejich poměr neměl trvat dlouho, jak už to u Rudolfových záletů bývalo zvykem. Je možné, že se o jejich blízkém vztahu vědělo a bylo to strpěno kvůli výsostnému postavení Rudolfa. Tomu se nakonec podařilo Aglaë přivést do jiného stavu. Během léta 1888 zjistila, že je těhotná a celá věc tak již zašla za hranu únosnosti.

Potupená a rozhořčená rodina dohnala Rudolfa k tzv. americkému duelu, kdy si měl korunní princ vylosovat mezi bílou a černou kulkou. Rudolf si měl vylosovat černou kulku, což znamenalo, že musí do půl roku zastřelit.

Ať už je tato historika pravdivá, či ne, ostatní události patří mezi historická fakta, která ovlivnila běh našich dějin. Skutečně tedy do půl roku od této údajné události se korunní princ Rudolf 30. ledna roku 1889 zastřelil. Stalo se tak na loveckém zámku Mayerling, kde nešťastný, zničený, umořený a těžce nemocný Rudolf spáchal sebevraždu se svou milenkou Mary Vetserovou.

Ještě za první republiky kolovala ve městě pod vlašimským zámkem legenda, že se dítě ze svazku mezi Rudolfem a Aglaë mělo skutečně narodit a několik let bylo vychováváno na zámku. Šlo tedy o dalšího následníka trůnu, jehož osudy jsou však neznámé, stejně jako pravost této legendy.

Související

Vlašimský park

Evropský unikát? V Česku leží unikátní místo, o kterém zřejmě netušíte

Anglické krajinářské parky jsou dodnes součástí našich životů, přitom si ale jejich přítomnost, respektive historii, vznik a význam často neuvědomuje. Vnímáme je pouze jako přírodní oázu často v areálu či blízkosti měst, kde se dnes nachází i dětská hřiště a jiné volnočasové atrakce. Místa propletená řadou cest a pěšin, plná krásných zákoutí, příjemných posezení, která umožňují chvíli klidu od ruchu města a pobyt v malebné přírodě. Přitom nejinak tomu bylo i za časů, kdy parky dle anglického stylu vznikaly.

Více souvisejících

Vlašim hrady a zámky historie zajímavosti

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy