V Praze byl pokořen světový rekord v luštění sudoku

V Praze byl dnes ustaven nový světový rekord v rychlosti luštění sudoku. Číňanka Š'-jao Wangová dokázala vyplnit tabulku s 81 poli za 54,44 sekundy. ČTK to sdělil ředitel Mistrovství světa v řešení sudoku a logických úloh Jan Zvěřina. Šampionát začal v Praze v pondělí a potrvá do soboty.

Dosavadním držitelem světového rekordu byl Čech Jakub Ondroušek. Soutěžní tabulku zvládl v roce 2010 vyplnit za minutu a 25 sekund. "Za osm let se výkony výrazně zlepšily. Nejlepší hráči v on-line soutěžích jsou schopni tabulku vyřešit za méně než 40 sekund," uvedli pořadatelé mistrovství.

Sudoku představuje čtvercovou tabulku s 81 políčky, tedy na každé straně po devíti. V zadání pro rekord je vyplněných 27 čísel - v každém řádku, sloupci a čtverci musí být právě tři.

Podle pořadatelů existují tisíce logických úloh. Velká část z nich pochází z Japonska. V Česku patří mezi nejpopulárnější hledání rozdílů, lodě, osmisměrky či součtová křížovka kakuro. Jednou z nejoblíbenějších her je ale sudoku, které má od roku 2006 vlastní mistrovství. Boom této hry nastal po roce 2004, kdy tabulku začaly pravidelně otiskovat noviny.

První šampionát v řešení logických úloh se konal v New Yorku v roce 1992. Československý tým tehdy skončil šestý. V roce 1993 se mistrovství pořádalo v Brně, kde zvítězil Čech Robert Babilon. První mistryní světa v sudoku se stala Jana Vodičková. Ta je spolu s Ondrouškem a Babilonem mezi 17 hráči a hráčkami, kteří nyní v Praze Česko reprezentují. Sudoku řeší 12 z nich a logické úlohy osm. Mezi zahraničními hosty nechybí několikanásobní mistři světa či nejúspěšnější řešitel ze světových šampionátů Ulrich Voigt z Německa.

Mistrovství světa v řešení sudoku a logických úloh pořádá v Praze Hráčská asociace logických her a sudoku (HALAS), která sdružuje hráče a autory sudoku a logických úloh. Pořádá turnaje v řešení i mistrovství ČR. Zastupuje Česko ve Světové federaci puzzle (World Puzzle Federation) a vysílá české reprezentanty na světové šampionáty.

Související

Nejrychlejší horská dráha na světě. Dosahuje děsivé rychlosti

Nejrychlejší horské dráhy roku 2017? Budete mít smrt v očích

Horské dráhy – oblíbená kratochvíle na poutích a v zábavních parcích. Někteří konstruktéři však berou jako poslání postavit co nejrychlejší a nejděsivější dílo. Takové dráhy pak nejsou určené pro rodinou zábavu – spíše jako výzva pro vyznavače adrenalinových sportů.
Ilustrační fotografie

Světový rekord v pražské Zoo: Varaní samice Aranka má už 45 mláďat!

Praha - Osm mláďat z poslední šesté snůšky pomohlo samici varana komodského Arance k dorovnání světového rekordu. Ve čtvrtek svoji skořápku opustil v pořadí už 45. potomek této samice ze Zoo Praha, stejný počet dětí zatím přivedla na svět jen její kolegyně ze zahrady ve Washingtonu.

Více souvisejících

světový rekord Praha sudoku

Aktuálně se děje

před 27 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 10 hodinami

Irácká věznice Abú Ghrajb

20 let od kauzy Abú Ghrajb. Mučení vězňů pomáhalo rekrutovat dobrovolníky do teroristických skupin, říká odborník

Reportáž americké televize CBS News zveřejněná 28. dubna 2004 upozornila na nehumánní zacházení s vězni zadržovanými americkými vojáky v irácké věznici Abú Ghrajb. Jak vyplývá z rozhovoru, který webu EuroZprávy.cz poskytl expert na Blízký východ Josef Kraus, pro další vývoj v okupovaném Iráku měla kauza nezanedbatelný význam. Nejenže byla v arabské společnosti interpretována jako ukázka západního pokrytectví a dvojího metru v otázce lidských práv, ale mobilizační potenciál záběrů ponižovaných muslimů následně dokázala využít militantní a teroristická uskupení v regionu, konstatuje politolog z Masarykovy univerzity v Brně. Dále vysvětlil například to, proč byl americký přístup ke kauze problematický a jakou roli obecně sehrály věznice a detenční zařízení v radikalizaci irácké společnosti po roce 2003. 

před 10 hodinami

před 12 hodinami

včera

Martin Chlumský

Do čela Sokola byl zvolen Martin Chlumský

Martin Chlumský byl dnes zvolen do čela České obce sokolské (ČOS). Chlumský již od března dočasně řídil organizaci poté, co v souvislosti s podvodem rezignovala tehdejší starostka Hana Moučková.

včera

včera

včera

Vrtulník Kamov Ka-32 ve vzduchu.

VIDEO: Ukrajinci zaútočili na mezinárodní letiště v Moskvě

Ukrajinská vojenská tajná služba HUR se pochlubila likvidací helikoptéry Kamov Ka-32, což mělo  proběhnout na moskevském letišti. Jejím agentům se údajně podařilo proniknout na letiště, kde provedli akci, která byla zachycena na videu. Následně helikoptéra skončila v plamenech.

včera

Šéf ukrajinské armády přiznal, že situace na frontě se neustále zhoršuje

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj dnes na Telegramu informoval o zhoršující se situaci na operační i strategické úrovni ukrajinských vojsk na frontě. Tuto skutečnost sdělil také západním spojencům během virtuálního zasedání kontaktní skupiny pro Ukrajinu. Zároveň ruská armáda oznámila dobytí dvou vesnic v Doněcké oblasti a průlom v ukrajinské obraně.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy