Sexuální touha: Proč jsou rozdíly v závislosti na pohlaví? Vědci na to kápli

Definice "normální" sexuální touhy je problematická, její původ zůstává záhadou, která je definována její nepřítomností. Studie týkající se ztráty či nepřítomnosti sexuální touhy jsou četné. Ztráta sexuální touhy je pro ženu prvním důvodem pro konzultaci u lékaře, zatímco u mužů je to až na pátém místě, píše francouzský deník Le Figaro.

Faktory, které zde vstupují do hry, jsou známé: věk, vzdělání, kultura, pohlaví, životní styl, hormony, zdravotní stav, neurotransmitery, společenské a náboženské zákazy... Otázky však zůstávají: proč ji někdo má a jiný nikoli? Proč tady jsou rozdíly v závislosti na pohlaví?

Intenzita sexuální touhy žen je zřejmě méně silná, než je tomu u mužů. Vytváří se tak představa muže, který je vždy připraven k sexuální aktivitě, a ženy, u níž je tato touha složitější: nejprve musí mít pocit, že je žádoucí, touží po touze druhého.

Sexuální uspokojení žen je spojeno s city, intimitou a komunikací s partnerem. Žena potřebuje city, aby mohla milovat, zatímco muž má často potřebu sexu bez citů.

Trvalá úroveň testosteronu u muže, který není závislý jako žena na cyklickém přísunu hormonů zodpovědných za sexuální touhu, může vysvětlovat relativní trvalost jeho touhy: úroveň testosteronu se jen velmi postupně snižuje s věkem. Muži vylučují dvacetkrát více testosteronu než ženy a ženy musejí, aby reagovaly na očekávání partnera, být velmi zamilované a vzrušené. To v různých obdobích jejich života nepřichází samo od sebe: těhotenství, porod, kojení, menstruace...

Dnes se u ženy hovoří o "reaktivní touze" a o "faktorech vnímavosti". Žena má základní, spontánní touhu, která je indikátorem citové vřelosti, a reaktivní touhu, která přichází v odpověď na sexuální stimulaci. Citový zájem ženy je reakcí na stimulaci odpovídající jejímu očekávání a osobní vnímavosti.

Roli v emotivním a psychosociálním životě hrají neurotransmitery. Reagují na stimuly, které již měly v životě jednotlivce nějaký význam. Každá událost v životě jednotlivce je začleněna do zón, které se aktivují či znehybňují podle situace. Sexuální touha tak osciluje mezi vzrušením a znehybněním, jako váha, která se vychyluje pozitivně či negativně.

Sexuální touha je osobní a jedinečnou zkušeností. Můžeme však uvést faktory, které usnadňují nebo blokují mechanismy ženské sexuální touhy.

Jsou to postoje a zákazy rodičů týkající se sexuality, přikázání náboženství, jejichž porušení vzbuzuje pocit viny, mýty a iracionální strach z masturbace a z některých poloh a sexuálních praktik, představy, že žena má tělo, které neodpovídá kulturním ideálům.

Některá období jsou zvláště riskantní: dospívání u žen, těhotenství a porod, menopauza a fáze života, kdy je žena ve své sexuální touze obzvláště zranitelná.

Traumatizující sexuální zkušenosti či zneužívání mohou znamenat snížení sexuální touhy a vést někdy až k sexuální averzi.

Je rovněž třeba vzít v úvahu osobnostní charakteristiky, chronické nemoci a podávání léků, které ovlivňují sexuální zdraví. Všechny studie ukazují souvislost mezi ženskou sexuální touhou a nefunkčností páru.

Související

Mládá dívka

Mezinárodní den žen. Svátek, který zneužil komunistický režim

Mezinárodní den žen má dlouhou historii, vznikl již na počátku minulého století. Jeho původním smyslem bylo upozornění na zrovnoprávnění žen s muži, tuto myšlenku ovšem na dlouhou dobu odsunul do pozadí komunistický režim. Ten totiž nejenom ženská práva, ale všeobecně práva každého člověka značně omezoval, a tak z Mezinárodního dne žen udělal oslavu pracujících údernic budujících socialismus a svátek také využil ke lživé propagandě. 

Více souvisejících

ženy Muži Láska, intimnosti, vztahy zdraví život

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Český tým bude na MS hrát v pražské O2 areně.

Bez Vrány, Noska či Chlapíka. Trenéři naopak ze zámoří povolali na domácí MS Kämpfa

Realizační tým české hokejové reprezentace v čele s koučem Radimem Rulíkem v neděli večer na tiskové konferenci oznámil, kteří hokejisté budou Česko reprezentovat na domácím světovém šampionátu, který v Praze a Ostravě odstartuje v pátek 10. května. Stalo se tak po odehrání generálky, tedy Českých hokejových her v Brně, v rámci nichž se Čechům výsledkově vůbec nedařilo, přičemž vstřelili jen dvě branky. Jinak všechny duely s Finskem (1:4), Švédskem (0:2) a Švýcarskem (1:2) prohráli. Z konečné nominace vyplývá, že se na domácím turnaji představí mimo jiné devět hokejistů ze zámoří, pět hráčů z evropských soutěží a 12 z české extraligy.

před 40 minutami

Kerčský most spojuje pevninské Rusko s anektovaným poloostrovem Krym.

Kyjev by měl přehodnotit plány útoku na Krymský most, ukazují satelitní snímky

Případný ukrajinský útok na most spojující Rusko s anektovaným poloostrovem Krym už nemusí dávat takový smysl jako v minulosti. Britský deník The Independent upozornil, že Moskva přestala využívat Kerčský most k zásobování frontové linie. Odkazuje se na satelitní snímky společnosti Molfar. Rusové aktuálně využívají pozemní trasy na východě Ukrajiny. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Josef Středula

Odboráři opustili jednání tripartity, potvrdil Středula. Podle vlády k tomu nebyl důvod

Odboráři předčasně opustili pondělní jednání tripartity, informovala ČT s odkazem na předsedu ČMKOS Josefa Středulu. Zástupci vlády, zaměstnavatelů a odborů řešili například aktuální situaci v zemědělství, ukotvení duálního systému vzdělávání do školského systému či vytvoření seznamu zemí, jejichž občané nebudou potřebovat k práci v Česku zvláštní povolení.

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Teroristé Hamásu

Návrh dohody o příměří má tři fáze, tvrdí Hamás

Návrh dohody o příměří v pásmu Gazy, s níž souhlasilo palestinské hnutí Hamás, má tři fáze a každá trvá 42 dní. Uvedl to v pondělí vysoce postavený představitel Hamásu Chalíl Hajjá v rozhovoru pro katarskou televizi Al-Džazíra, píše agentura Reuters.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

včera

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

včera

včera

Ruská armáda údajně postupuje. Tvrdí, že dobyla další ukrajinské vesnice

Rusko v pondělí oznámilo, že jeho jednotky dobyly další dvě ukrajinské vesnice na frontové linii. Podle ministerstva obrany převzali kontrolu nad vesnicí Kotľarivka v Charkovské oblasti a vesnicí Soloviově v Doněcké oblasti. Uvedla to ruská média.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy