Zabíjíte doma pavouky? Po tomhle už to nikdy neuděláte

V lepším případě je prostě vyhodíme ven, v tom horším je rozmáčkneme o stěnu, setřeme a spláchneme do záchodu. Pavouky většina lidí nemá právě v lásce, někteří z nich mají dokonce panickou hrůzu. Ale přestože to nejsou právě vítaní hosté, entomolog tvrdí, že pavouci hrají ve vaší domácnosti klíčovou roli.

Pavouci se lidem vyhýbají, pokud mohou. Přesto na ně čas od času narazíme. Může to být těžké, ale zkuste je nezabíjet, když je vidíte ve svém domě. Proč? Protože jsou důležitou součástí přírody a ekosystému naších domácností.

Lidé si rádi představují, že jsou ve svých domech a bytech bezpečně izolováni od vnějšího světa, ale i uvnitř se nachází mnoho druhů pavouků. Někteří jsou tam náhodně uvězněni, jiní jsou pouze krátkodobými návštěvníky.

Některé druhy si naopak doslova užívají život v interiérech, kde šťastně prožijí svůj život a plodí další pavouky. Tito pavouci se většinou skrývají a téměř všichni, na které narazíte, nejsou ani agresivní ani nebezpeční. A navíc vykonávají užitečnou činnost – pojídají například škůdce. Někteří dokonce žerou jiné pavouky, vysvětluje server Business Insider.

Takže když zabijete pavouka, zbavíte se zároveň důležitého dravce, který vám pomáhá. Je přirozené mít strach z pavouků. Mají příliš mnoho nohou a téměř všichni jsou jedovatí - i když většina druhů má jed, který je moc slabý na to, aby způsobil lidem problémy - pokud pavouci vůbec dokážou propíchnout vaši kůži.

Pavouci tedy pro lidi nejsou příliš nebezpeční - ve skutečnosti je to naopak. My jsme pro ně mnohem nebezpečnější. Kousnutí od pavouků jsou extrémně vzácná. Ačkoli existuje několik nebezpečných druhů - jako jsou černé vdovy a poustevníci, dokonce i jejich kousnutí jsou neobvyklá a zřídka kdy způsobují vážné problémy, ujišťuje server.

A pokud opravdu nemůžete snést pavouka ve vašem domě, v bytě, v garáži nebo kdekoli jinde, místo toho, abyste ho rozmáčkli, snažte se ho chytit a vyhodit ven. Usadí se někde jinde a obě strany budou s výsledkem spokojeny. Ale jestli na to máte žaludek, je v pořádku mít ve svém domě pavouky. Ve skutečnosti je to normální. A upřímně řečeno, i když je nevidíte, pořád tam někde jsou.

Související

Více souvisejících

Pavouci

Aktuálně se děje

před 46 minutami

před 51 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 2 hodinami

Aktualizováno před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Jak je princezně Kate? Princ William odpovídal na všetečné otázky lidí v ulicích

Princ William v úterý překvapil lidi v ulicích jednoho z velkých britských měst. Kolemjdoucí zajímala především jedna věc. Pochopitelně to byl zdravotní stav jeho manželky Kate, která bojuje s blíže nespecifikovaným typem rakoviny. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy