Kolik kávy můžete vypít, než to s vámi šlehne? Pokus se vědcům vymkl z rukou, dopadl tragicky

Ne všechny vědecké pokusy jsou bezpečné a přínosné. Ačkoliv se vědci vždy snaží zabezpečit lidem podílejícím se na textech maximální bezpečí, někdy se to nepovede. A takový případ pak může končit tragicky.Své o tom ví odborníci, kteří zkoumali, kolik kofeinu člověk snese.

Studenti sportovních věd Alex Rossetto a Luke Parkin souhlasili, že se v zapojí do experimentu, který proběhl na Northumbria University. Jeho cílem bylo změřit vliv účinku kofeinu na tělesné cvičení.

V důsledku chyby ve výpočtech, které dělali výzkumníci na kalkulačce na mobilním telefonu, ale dostali stokrát vyšší dávku, než jakou měli. Namísto 0,3 gramu kofeinu to bylo až 30 gramů. V běžné porci kávy je přitom zhruba 0,1 gramu kofeinu.

Oba mladíci skončili v nemocnici na jednotce intenzivní péče, kde bojovali o život a museli dostávat dialýzu. Za to, že nezemřeli, vděčí zřejmě jen tomu, že jsou ve výborné fyzické kondici a jejich tělo si tak dokázalo poradit i s takovou zátěží.

Rossetto strávil v nemocnici šest dní, utrpěl krátkodobou ztrátu paměti a zhubl 12 kilogramů. Jeho spolužáka Parkina propustili po dvou dnech, ten zhubl 10 kilo. Oba se nakonec plně uzdravili. Na šílený pokus ale zřejmě nikdy nezapomenou.

Související

Více souvisejících

Vědci káva

Aktuálně se děje

před 16 minutami

před 40 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Aktualizováno před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

před 9 hodinami

včera

Ruská armáda se snaží dobýt město Časiv Jar s až 25 000 vojáky

Ruské síly se snaží dobýt město Časiv Jar na východě Ukrajiny s 20.000 až 25.000 vojáky. Oznámila to v pondělí ukrajinská armáda, podle které je situace v oblasti složitá. Informuje o tom agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy