Budoucnost sexu? Přichází fenomén, s nímž si odborníci nevědí příliš rady

Když majitel otevírá dveře svého podniku schovaného za supermarketem a barem s karaoke, zní z jeho útrob hlasitá rocková hudba. Na stěnách chodby, z níž se dá vstoupit do čtyř místností, jsou obrázky spoře oděných dívek. V jednom z pokojů čeká blonďatá Crystal, vedle brunetka Jennifer. Nicky a Kristina sdílí jeden pokoj. Za čtvrtými dveřmi leží urostlý Romeo, který je připraven přivítat hosty z řad pánů i dam.

Kdo by si ale chtěl v podniku Unique Dolls na ospalém předměstí Helsinek splnit své sexuální fantazie stykem se skutečnými prostitutkami, byl by zklamán. Podnik totiž nabízí intimní momenty se silikonovými pannami. Vypadá takto budoucnost sexu? ptá se agentura DPA.

Crystal, Jennifer, Nicky, Kristina a Romeo sice vypadají jako živí, kdo si chvíle s nimi ale objedná, brzy zjistí, že jde o panny ze silikonu. Do domu v Helsinkách, v němž se v listopadu loňského roku otevřel první nevěstinec se silikonovými pannami ve Finsku, za nimi přichází denně deset až patnáct lidí.

"Vždy je lepší mít sex se skutečným člověkem, ale lidé chtějí z různých důvodů navštěvovat náš klub," říká provozovatel podniku Unique Dolls. Mnoho lidí podle něj nemá na navazování vztahů s jinými lidmi čas, nebo se prostě stydí. "A někteří lidé chtějí nasbírat další sexuální zkušenosti," dodává.

Koncept Unique Dolls, což se dá předložit jako unikátní či jedinečné panenky, vznikl na konci roku 2017 v Barceloně a vyvolal četné spory. V německém městě Freiberg am Neckar museli provozovatelé podobný nevěstinec na konci loňského října zavřít. Do jiného podobného podniku v západoněmeckém Dortmundu naopak přichází stále více lidí, kteří si mohou vyzkoušet sex s šestnácti různými umělými pannami. "Nejen děvčata si hrají s panenkami," komentoval zájem o vykřičený dům jeden z místních listů.

Ve Švédsku už organizace bojující za práva žen volají po zákonu proti umělým pannám na sex a sexuálním robotům. Obávají se totiž, že budou ženy kvůli takovým umělým sexuálním zážitkům ještě silněji vnímány jako objekty a násilí na nich se normalizuje. Zakázat chtějí aktivisté také sexuální roboty, které mají podobu dětí. Ve Spojených státech jsou už údajně takové modely na trhu.

Dávají tedy sexuální panny a roboti průchod pedofilii a fantaziím o znásilňování? Jsou tím ženy i muži degradováni na pouhé objekty touhy? Nebo je to zkrátka jen nová forma sexu v době sílící digitalizace? Odborník na IT Davidy Levy v roce 2007 v knize Love and Sex with Robots (Láska a sex s roboty) napsal, že pohlavní styk s roboty bude v budoucnu zcela normální a většina lidí jej bude považovat za eticky v pořádku.

Sociální psycholožka Jüe Fang-čou se zabývá tímto fenoménem již delší dobu. Podle ní je příliš brzy na to říci, zda jsou umělí sexuální partneři požehnáním či prokletím. "Jako u každého nového produktu nelze hned říci, že je dobrý či špatný. Jde o to, jak jej budeme používat," říká vědkyně, která působí na univerzitě v německé Postupimi.

Postupující digitalizaci ale podle ní nelze ignorovat. Sociální psycholožka je přesvědčena, že řada lidí je otevřena tomu vyzkoušet novou formu sexuální aktivity. Podle studie Homo digitalis by sex s robotem zkusil každý pátý Němec.

S klasickými nafukovacími pannami nemají dnešní sexuální panny již mnoho společného. V závislosti na kvalitě mohou stát i desetitisíce eur. V podniku Unique Dolls se silikon někdy nahřívá na teplotu lidského těla, aby byl sexuální zážitek co možná nejrealističtější. Panny se po sexu důkladně čistí. Kondomy, které mají zákazníci na pokoji, jsou při styku se silikonovými pannami povinností.

Jüe Fang-čou říká, že se o sex s umělými pannami nezajímají jen stydliví lidé, ale i lidé zvědaví, kteří chtějí zkusit například sex se stejným pohlavím. Z psychologického hlediska mají současné modely rozhodující nedostatek: chybějící city. "Náklonnost a emocionální pouto je důležitou dimenzí lidské sexuality, stejně jako chtíč či rozmnožování. S umělými pannami se nedají zplodit děti," říká vědkyně.

Provozovatel podniku Unique Dolls se s ní v tomto ohledu shoduje. "Sexuální panenky nemohou nahradit skutečné muže a ženy, emoce, city, rodinu, děti a další," říká. "Jsou vyrobeny proto, aby lidem dopomohly k sexuálnímu uspokojení, pokud ho nemohou dosáhnout se skutečnými lidmi," dodává.

Související

Ilustrační fotografie

Zemřel nejslavnější indický "sexpert", jeho rady přitáhly i pozornost cenzorů

Ve věku 96 let zemřel nejslavnější indický sexuolog, doktor Mahindar Vatsa. Tento vystudovaný porodník a gynekolog zasvětil život zvyšování informovanosti o sexu v Indii, ale nejvíce ho proslavil novinový sloupek "Zeptejte se sexperta", který začal psát ve svých 80 letech a vydával ho více než deset let, uvedl zpravodajský server BBC News.
Ilustrační foto

Britská vláda terčem posměchu kvůli novému pravidlu, dostalo přezdívku "zákaz sexu"

Britská vláda se stala terčem vtipů kvůli novému pravidlu, které z důvodu šíření koronaviru zakazuje shromažďování dvou a více osob ve vnitřních prostorech a jemuž média okamžitě začala přezdívat "zákaz sexu". Zřejmě nezamýšleným důsledkem nařízení totiž je i to, že jsou nyní nelegální také milenecké schůzky párů, které společně nežijí v jedné domácnosti.

Více souvisejících

Pohlavní styk ženy Muži Láska, intimnosti, vztahy Švédsko Prostituce Roboti

Aktuálně se děje

před 12 minutami

Petr Pavel

Pavla zklamalo Babišovo ANO. O změnách v důchodech už nechce jednat

Nejsilnější opoziční hnutí ANO se nehodlá zúčastnit dalšího jednání o důchodových změnách, které pořádá prezident Petr Pavel. V pátek o tom informovala Kancelář prezidenta republiky v tiskové zprávě. Hnutí expremiéra Andreje Babiše považuje jednání za bezpředmětné. 

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Rusko, ilustrační foto

Ukrajina zatápí Rusům. Oblasti ruší oslavy Dne vítězství

Nejméně pět ruských regionů se rozhodlo zrušit vojenské přehlídky k oslavě Dne vítězství, kterým si Rusko připomíná sovětské vítězství nad nacistickým Německem dne 9. května. Tato opatření jsou reakcí na hrozbu útoků z Ukrajiny, s níž Rusko vede více než dva roky válečný konflikt, informoval server The Moscow Times.

před 3 hodinami

Princ William se svou rodinou

O princeznu Kate je postaráno, ujistil William. Léčba rakoviny pokračuje

Princ William se navzdory pokračující léčbě princezny Kate, u které lékaři odhalili rakovinu, vrátil k pracovním povinnostem. Během programu se pochopitelně setkával s lidmi, jejichž myšlenky často mířily k budoucí královně. Následník trůnu spoluobčanům řekl, že je o ni dobře postaráno. 

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 7 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy