Mohou se lidé beze stopy vypařit? Záhada ztracených dětí není ani po 70 letech vyřešena

Podivná událost se odehrála v polovině 20. století v USA v rodině italského emigranta. Po požáru jeho domu zmizela polovina jeho dětí. Nezůstaly po nich však žádné stopy a naopak přibývalo podezřelých okolností.

I když děti George a Jennie Soderrových mohly zahynout při požáru, nikdy se nenašel jediný ostatek, který by to potvrdil.

Na Štědrý večer roku 1945 v domě  Fayetteville ve Virginii vypukl požár v domě byla celá rodina krom nejstaršího syna, který sloužil v armádě. Manželé měli 10 dětí jenže z domu zavaleného kouřem uniklo jen 5 z nich. George se pro chybějící děti několikrát vrhl do domu, ovšem i když ho prohledal, tak je nenašel.

Dalším problémem byla nemožnost přivolat pomoc, telefon pochopitelně nebyl v hořícím domě k dispozice, jenže nefungovalo ani Georgovo auto. Hasiči přijeli až v 8 hodin ráno, kdy dům již dávno lehl popelem. V kouřících zbytcích domu nebylo ani památky po jednom z chybějících dětí. Velitel zásahu uvedl, že žárem byly zničeny veškeré ostatky.

Jennie Soderová nemohla pochopit, jak je možné, že v plamenech zmizelo jejich 5 dětí bez jediné stopy. Nejdříve udělala několik experimentů s pálením zvířecích kostí a zjistila, že v rámci pokusu je spálit, kousky ohořelých kostí vždy zůstaly. Když se zeptala v místním krematoriu, bylo jí řečeno, že v peci lidské kosti hoří 2 hodiny při 2 000 stupních Celsia. Jenže dům vyhořel za pouhých 45 minut.

Otazníky začaly přibývat. Jeden ze sousedů viděl v době požáru přesunovat člověka automobilový motor, mohl stát za nefunkčním automobilem? Jennie slyšela těsně před požárem tupý náraz na střeše. George se domníval, že šlo o náraz zápalné lahve.

Jistou záhadou je totiž sám otec rodiny. Ačkoliv byl ve Fayetteville uznávanou osobností a veřejně projevoval své názory o tom, proč emigroval z Itálie do USA nikdo nevěděl. Ovšem někteří členové italské komunity mu vyčítali kritické názory na Musolliniho. Kvůli nim mu vyhrožoval i jeden pojišťovací agent, když George odmítl pojistit dům proti požáru. Mohl se jednat o útok italských mafiánů? I to je jednou z teorií.

George a Jennie chtěli znát osud svých dětí, kontaktovali FBI, jejichž představitelé odpověděli, že místní úřady odmítají, aby případ vyšetřovala. Najali si soukromého detektiva, který se v případě šťoural. Najednou velitel hasičského zásahu objevil srdce jednoho z uhořelých dětí, jenže se záhy přišlo na to, že se jednalo o hovězí játra, navíc neohořelá.

Typickým se pro Fayetteville stal billboard vyvěšený u místní silnice s fotkami pohřešovaných. Případ se stal známý a rodinu kontaktovalo několik lidí, kteří jejich děti viděli, ovšem žádné se nepodařilo najít.

Záhada se stala ještě záhadnější po více než 20 letech od požáru, kdy otevřela Jennie obálku v níž byla fotka muže mezi 20 a 30 lety. Dopis přišel z Kentucky bez zpáteční adresy s nápisem na rubu. Louis Sodder. Mám rád bratra Frankieho. Ilil Boys. A90132 nebo 35. Podoba mladého může s nezvěstným Louisem Sodderem byla zjevná. Věkově odpovídala také.

George Sodder zemřel rok po obdržení fotografie a jeho žena v roce 1989 aniž by dodnes byla záhada objasněna.

Související

Velký Blaník (zdroj: Dr. Ivan Rozkošný)

Záhada kolem bájného hradu na hoře Blaník. Podle pověsti tu dřímají rytíři

Pověst o blanických rytířích dřímajících v posvátné hoře, kteří v čele se sv. Václavem přijedou na pomoc české zemi, až jí bude nejhůř, zná snad každý. Zájemci o turistiku si vzpomenou i na místní nejmenší CHKO v České republice, případně rozhlednu na vrcholu Velkého Blaníku. Málo kdo už ovšem zná záhadu blanického hradu, jehož lokalizaci se dodnes věrohodně nepodařilo určit.

Více souvisejících

tajemství záhady USA (Spojené státy americké) Požáry

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

HC Škoda Plzeň, ilustrační fotografie.

Na extraligovou scénu se vrací bývalý reprezentační kouč. Plzeň nově přebírá Jandač

Sezóna extraligy 2023/24 sice skončila teprve před nedávnem, ale už teď se kluby chystají na sezónu novou, tedy na sezónu 2024/25. A to nejen změnami v hráčských kádrech, ale i novými jmény na lavičce. Takový případ se nyní naskytl v extraligové Plzni, která pro nadcházející sezónu povolala do svých služeb bývalého reprezentačního trenéra Josefa Jandače. Ten se tak po pauze vrací zpátky na extraligovou scénu. Na západě Čech mu při tom budou pomáhat v roli asistentů Jiří Veber a Václav Pletka.

včera

Dva členové ochranky měli atentát ukrajinského prezidenta do detailů naplánovaný.

Nejen Zelenského měli zabít. Toto je plán členů ochranky

Podle prohlášení ukrajinské tajné služby SBU byl zmařen pokus o atentát na prezidenta Ukrajiny Volodymyra Zelenského. Mezi zadrženými by měli být dva členové jeho vlastní ochranky. Údajně měla být v plánu i likvidace politických a vojenských špiček Ukrajiny.

včera

včera

včera

Hokej, ilustrační fotografie.

Rulík a spol. nemůžou počítat s Hertlem. Vedení Vegas českého útočníka na domácí MS nepustí

V úterý se česká hokejová reprezentace sešla na ledě O2 Areny, aby zde absolvovala svůj trénink před blížícím se domácím světovým šampionátem, který začne už v pátek. Ještě před začátkem tohoto tréninku generální manažer národního týmu Petr Nedvěd novinářům sdělil, že se bude realizační tým v čele s koučem Radimem Rulíkem muset obejít na domácím MS bez jedné z českých hvězd v NHL, útočníka Tomáše Hertla. Vedení jeho klubu Las Vegas ho totiž do Prahy nepustí.

Aktualizováno včera

Izraelská armáda

Izrael nadále operuje v okolí Rafáhu. Pozastavení pomoci z USA popírá

Izraelská armáda pokračuje v pozemní operaci do Rafáhu, kterou zahájila v tomto týdnu. Už v úterý potvrdila obsazení přechodu na hranici s Egyptem. Do obydlených čtvrtí města zatím nepostupuje. Armádní mluvčí zároveň bagatelizoval nepotvrzenou informaci, že USA pozastavily dodávku některých zbraní kvůli nynější ofenzivě. 

včera

Susan Bucknerová (vpravo) ve snímku Pomáda (1978).

Zemřela hvězda filmu Pomáda, Susan Bucknerová

Do světa hollywoodských snímků a hereckých svět zasáhla velmi smutná zpráva. Herečka Susan Bucknerová, známá především díky své roli roztleskávačky Patty Simcox ve slavném muzikálovém snímku "Pomáda!", nás opustila ve věku 72 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Policie upřesnila informace o případu v Plzni. Ženu se podařilo zachránit

Policie ještě v úterý upřesnila informaci o násilném trestném činu v centru Plzně. Strážci zákona původně uvedli, že napadená žena nepřežila. Záchranářům se ji ale nakonec podařilo zachránit. Žena byla hospitalizována v nemocnici. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy