Extrémní počasí může zabíjet. Jak riziku předejít? Lékařka promluvila pro EZ

S každým dalším dnem extrémních veder stoupají i zdravotní rizika, která se s neobvyklým počasím pojí. EuroZprávy.cz oslovily záchrannou službu, aby čtenářům poradila, jak se v letních úmorných vedrech chovat.

Nejlepším postupem v rekordních vedrech je prevence. „Základem preventivních opatření je dodržování režimových opatření. Pití dostatečného množství tekutin, ideální voda a minerální vody. V největším horku (přes poledne) se vyvarovat pobytu na slunci a jakékoliv zvýšené fyzické aktivitě. Důležité je i vhodné prodyšné oblečení, používání krémů s ochranným faktorem a pokrývky hlavy,“ uvedla pro EZ lékařka a tisková mluvčí Jihomoravské záchranné služby MUDr. Barbora Truksová Zuchová.

„Extrémní počasí je zátěží pro organismus. Nejvíce ohroženou skupinou jsou malé děti, staří lidé a lidé trpící chronickým onemocněním,“ upozorňuje lékařka na ohrožené skupiny obyvatel.

Obzvláště lidé trpící onemocněním by si měli dávat pozor. „Nemocní lidé musí velice pečlivě dodržovat nařízení lékaře, je nutné si uvědomit, že horké počasí může být pro oslabený organismus již nadlimitní a může dojít k selhání životních funkcí.“

„Je třeba upozornit i na nebezpečí alkoholu, vzhledem k dehydrataci a zatížení organismu déletrvajícím horkem je účinek požitého alkoholu výraznější, účinek nastupuje silněji a rychleji a dále dehydratuje organismus. I mladí lidé, kteří si myslí, že se jich toto varování netýká mohou mít problémy a na vině je nedodržování režimových opatření,“ varuje Barbora Truksová Zuchová.

Rozhodně se nejedná o plané hrozby, lékaři s narůstajícím vedrem mají hned více práce. „Lidé mohou být ohroženy různými zdravotnickými komplikacemi. Od standardního úpalu, úžehu i kolapsem a vyčerpáním z horka. Zdravotnická záchranná služba zaznamenává zvýšený počet výjezdů, který stoupá s délkou trvání horkého počasí,“ popisuje situaci Truksová Zuchová ze záchranné služby.

Záchranáři mají na svých stránkách uveden i postup pro případ, když člověk zkolabuje. Nejdříve je potřeba zjistit jestli je dotyčný při vědomí. Pokud ne, je potřeba postupovat podle zásad první pomoci a volat záchrannou službu.

Související

Více souvisejících

Počasí horko Záchranná služba zdraví Teplotní rekordy

Aktuálně se děje

před 15 minutami

před 24 minutami

před 1 hodinou

před 4 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

Zdroj: Martin Hájek

Další zprávy