Alžířanku obviňují, že jako muž boxuje se ženami. Italka s ní vzdala, ozval se i Trump

Olympijská Paříž řeší další kontroverzi. Alžírská boxerka Imane Khelifová porazila Italku Angelu Cariniovou za pouhých 46 vteřin. Cariniová podle stanice NBC zápas přerušila po několika úderech, nepodala Khelifové ruku a v slzách se skácela k zemi. Tento zápas rozpoutal na sociálních sítích peklo poté, co padla obvinění, že Khelifová nemá v ženských soutěžích co dělat. 

Cariniová si po zápase stěžovala na to, že údery Alžířanky byly příliš silné a nezvládla je ustát. Na sociálních sítích tento krátký zápas vyvolal zuřivou debatu týkající se zápasení mužů proti ženám – ačkoliv je Khelifová žena a má povolení startovat v ženských soutěžích. 

Khelifová přitom už v roce 2021 na hrách v Tokiu podlehla hned ve čtvrtfinále irské boxerce Kellie Harringtonové. 

Účast Khelifové na ženském boxerském turnaji byla podrobena zkoumání v posledních několika dnech. Objevily se zprávy, že ona a tchajwanská boxerka Lin Yu-ting nesplnily na loňském mistrovství světa v indickém Dillí testy způsobilosti pohlaví. Podle sportovních funkcionářů neprošly blíže nespecifikovaným testem, protože „měly mužské chromozomy“. 

Nic ale nenasvědčuje tomu, že by se Alžířanka někdy identifikovala jako transsexuálka. Vždy soutěžila jako žena. 

K situaci se vyjádřila například italská premiérka Giorgia Meloniová. „Ve snaze nediskriminovat musíme dávat pozor, že vlastně diskriminujeme ženy. V těchto věcech se počítá vaše odhodlání, vaše hlava a charakter, ale také se počítá s tím, že máte paritu zbraní,“ popsala. 

Reagoval také americký exprezident Donald Trump. „Budu držet muže mimo ženské sporty!“ napsal velkými písmeny na své sociální síti Truth Social. Na sociální síti X s ním souhlasil její majitel a miliardář Elon Musk. 

Ke kritice se přidala světoznámá spisovatelka J. K. Rowlingová, autorka ságy o Harrym Potterovi. „Mohl by nějaký obrázek lépe vystihnout naše nové hnutí za práva mužů? Úsměv muže, který ví, že je pod ochranou misogynního sportovního establishmentu, a užívá si utrpení ženy, kterou právě udeřil do hlavy a které právě zničil životní ambice,“ shrnula. 

Případ alžírské boxerky připomíná problémy, jaké během své kariéry zažívala jihoafrická běžkyně Caster Semenyaová, která se od roku 2009 postupně stala trojnásobnou mistryní světa a dvojnásobnou olympijskou vítězkou v běhu na 800 metrů. 

V souvislosti s jejími výkony Světová atletická federace (IAAF) rozhodla, že Semenyaová a další atleti „s rozdílným pohlavním vývojem“ nesmějí běhat na určitých závodech včetně běhu na 800 metrů, pokud si lékařským zákrokem nesníží hladinu testosteronu na určitou hranici. 

Sportovkyně z Jihoafrické republiky toto ale odmítla a obrátila se na Evropský soud pro lidská práva, kde svůj případ v roce 2023 vyhrála. Rozhodnutí IAAF jí ale znemožnilo obhajovat zlatou medaili na olympijských hrách v Tokiu. Upozornila na to lidskoprávní organizace Human Rights Watch. 

Související

Ilustrační fotografie.

Jsem XX, jsem žena. Bulharka dala jasně najevo postoj k boxerkám s mužskými chromozomy

Jedním z největších příběhů, které píšou právě probíhající letní olympijské hry v Paříži, nabízí boxerský turnaj žen. Tam se vše točí kolem případů Alžířanky Imán Chalífové a Tchajwanky Lin Jü-tching, které mají v těle chromozomy XY, kterými disponují hlavně muži, zatímco v těle žen se nacházejí chromozomy XX. Proto je v rámci olympijského boxerského turnaje žen vidět vzrůstající nevole některých závodnic s chromozomy XX vůči těm s mužskými chromozomy.

Více souvisejících

Imane Khelifová letní olympijské hry 2024 v Paříži Box Donald Trump Giorgia Meloniová

Aktuálně se děje

včera

Vít Rakušan

Po povodních je pod vodou 35 obcí. Rakušan jim slíbil pomoc s volbami

Ministerstvo vnitra aktivně spolupracuje se starosty a hledá řešení neobvyklých podmínek v zaplavených oblastech. Poskytuje jim konkrétní podporu, aby zajistili nadcházející volby. Ministr vnitra Vít Rakušan ve Sněmovně zdůraznil, že stát pomůže s tím, co obce nebudou schopny zvládnout samy. 

včera

Petr Pavel

Obnova oblastí zasažených ničivými povodněmi potrvá roky, prohlásil Pavel

Obnova oblastí zasažených ničivými povodněmi bude podle prezidenta Petra Pavla trvat měsíce až roky, a vláda by měla výrazně podpořit starosty, nejen finančně, ale i v souvislosti s blížícími se volbami, které proběhnou o nadcházejícím víkendu. Prezident to uvedl po návštěvě severní Moravy a Slezska, kde si prohlédl škody způsobené povodněmi v Bohumíně, Opavě, Krnově, Mikulovicích a Jeseníku. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

důchody

Důchody se od příštího roku zvýší. Poroste i minimální mzda, zavede se jedna superdávka

Vláda dnes na základě příslušných statistických údajů schválila řádnou valorizaci důchodů pro příští rok. Od ledna 2025 se tedy zvýší všechny důchody, tedy nejen starobní, ale i invalidní a pozůstalostní. Průměrný starobní důchod se zvýší o 358 Kč a dosáhne tak hodnoty 21 080 Kč. Současně platí, že za posledních 10 let důchody vzrostly o 18 % více než inflace.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Izrael stanovil nový cíl válečného tažení v Pásmu Gazy

Izrael rozšířil své válečné cíle v Pásmu Gazy o zajištění návratu obyvatel do obcí na severu Izraele, které byly evakuovány kvůli útokům libanonského radikálního hnutí Hizballáh. O tomto kroku informovala kancelář izraelského premiéra, uvedl server BBC.

včera

včera

včera

včera

Putin nařídil armádě, aby byla druhou největší na světě

Ruský prezident Vladimir Putin v pondělí nařídil navýšení počtu vojáků v ruských ozbrojených silách o 180 000, čímž jejich celkový počet dosáhne 1,5 milionu. Příslušný dekret, zveřejněný na oficiálních stránkách, vstoupí v platnost 1. prosince. Uvedla to agentura Reuters s tím, že Putin chce mít po Číně druhou největší armádu na světě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy