Češi vyhráli nad Norskem díky trefám z první třetiny 2:0, mohou se těšit na čtvrtfinále

Svěřenci kouče Kariho Jalonena tentokrát nedopustila nepříjemnosti podobné těm z úvodu přešlého duelu se Slovinci, se kterými téměř dvě třetiny prohrávali 0:2. Takový průběh skutečně nechtěli Češi opakovat a tak to byli nakonec oni, kteří nyní po první třetině 2:0 vedli. Další branky už se nepřidaly ani na jedné straně a to i přesto, že především ve druhé třetině měli Norové k dispozici hned několik minut početní výhody započatou přísným vyloučením Daniela Voženílka do konce zápasu. Všechny nástrahy ale český tým přežil bez úhony a může se těšit z jistoty účasti ve čtvrtfinále. 

Konečný stav zápasu se ustanovil hned v první dvacetiminutovce, kdy se nejprve trefil postrach soupeřů Dominik Kubalík a poté Jakub Flek. Co se týče prvně jmenovaného reprezentanta, tak ten se trefil opět z pravého kruhu způsobem, na který byl gólman Haukeland krátký. Zaznamenal tak svou sedmou branku na tomto šampionátu, čímž tak vyrovnal takovýto úspěch Martina Procházky z roku 1997, Michaela Frolíka z roku 2019 a Davida Pastrňáka z roku 2022. Jakub Flek pak v závěru třetiny ukázal zase svou rychlost při úniku, který byl zakončen jeho střelou nad vyrážečkou. 

Pak přišla prapodivná druhá třetina. Prapodivná především ze strany rozhodčích, nad jejichž výkony na tomto turnaji zůstává někdy rozum stát. Hned čtyři tresty byly uděleny českému týmu, přičemž nejméně dva z nich byly diskutabilní. Jednak trest pro novice v tomto týmu Radana Lence za nedovelené bránění a především pak ten trest pro Daniela Voženílka, u něhož se zdálo, že šlo o běžný souboj u hrazení, ovšem sudí ho po přezkumu u videa vyloučili na pět minut plus do konce utkání. Nejen tato přesilovky, ale i ty tři další v této třetině naštěstí zůstaly nevyužity a právě to se ukázalo jako klíčové pro to, aby Češi vzešli z tohoto zápasu vítězně. Během jedenácti minut, které Češi odehráli v oslabení, zaznamenali několik zblokovaných střel a dokázali čelit norským nebezpečným příležitostem. 

I proto se tak mohl po závěrečné siréně radovat brankář Karel Vejmelka ze svého třetího čistého konta ve své reprezentační kariéře. Udržel ho i přes největší šanci Norů, do které se dostal Haga, jenž na Vejmelku nevyzrál a ještě k tomu puk skončil na tyči. Na druhé straně se navýšit vedení nepodařilo ani Smejkalovi, ani Flekovi po jeho dalším samostatném výletu k norskému muži s maskou. Oba takto zahrozili v oslabení. K těm kapitán Roman Červenka uvedl následující: "V oslabení jsme měli paradoxně víc šancí než Norové. Třetí třetinu jsme si relativně pohlídali. Oslabení jsme zvládli výborně, když tam něco bylo, tak to Karel chytil, takže jsme spokojení." 

Díky tomuto vítězství si tak čeští hokejisté zajistili účast ve čtvrtfinále a další zápasy se Švýcarskem (v neděli od 19:20) a s Kanadou (v úterý od 15:20) budou o tom, na jakém místě ve skupině B Češi skončí, a tudíž proti jakému soupeři v klíčovém duelu turnaje nastoupí. 

Mistrovství světa v hokeji – skupina B (Riga) – (20.5.2023): 

Česko – Norsko 2:0 (2:0, 0:0, 0:0) 
Branky a nahrávky: 13. D. Kubalík (Košťálek, Červenka), 19. Flek (Kempný, Vejmelka). Rozhodčí: Schrader (Něm.), Štolc - Cattaneo (oba Švýc.), Kroyer (Dán.). Vyloučení: 3:6, navíc D. Voženílek (ČR) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:0. Diváci: 5348 

Česko: Vejmelka - Kundrátek, Kempný, Košťálek, T. Dvořák, J. Zbořil, Jordán, Němeček - D. Kubalík, Sobotka, Červenka - O. Beránek, Černoch, Flek - Tomášek, M. Špaček, Smejkal - M. Kaut, D. Voženílek, Lenc - od 43. navíc Chlapík. Trenér: K. Jalonen 

Norsko: Haukeland - Nörstebö, Lilleberg, Johannesen, Engeland Andersen, Krogdahl, Kasastul, Hansen - Valkvae Olsen, Vikingstad, Berg-Paulsen - Olden, Trettenes, Martinsen - E. Salsten, K. A. Olimb, Haga - Vesterheim, H. Salsten, Hoff - N. Steen. Trenér: T. Johansson 

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

hokej Hokej MS CZE Tým Hokej MS

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Sunak: Putin se na polských hranicích nezastaví. Britové posílají Ukrajině rakety Storm Shadow

Britský premiér Rishi Sunak oznámí v úterý na návštěvě Polska zvýšení vojenské podpory pro Ukrajinu o 500 milionů liber (579 milionů eur). 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy