České juniorky ve finále MS nestačily na Američanky. I tak jde o velký krok pro český ženský hokej

Už samotný postup do finále mistrovství světa byl pro české hokejové reprezentantky do 18 let historickým úspěchem, který málokdo čekal. Málokdo pak předpokládal, že by juniorky mohly svou senzační cestu dotáhnout až k triumfu nad Američankami ve finále. I navzdory víře mnoha českých fanoušků se tyto předpoklady naplnily, když Američanky nikterak nezaskočil gól Adély Šapovalivové těsně před druhou pauzou, kterým se snížilo na 1:2. Nakonec zámořské hokejistky ve třetí třetině naplno ukázaly rozdíl mezi oběma týmy a jasně Češky převálcovaly 5:1. I tak je stříbro ze světového šampionátu příslibem do budoucna pro český ženský hokej.

Vypadalo to nadějně poté, co Američankám sudí neuznali branku pro postavení hráčky v brankovišti při první z amerických přesilových her. Jenže kvalita Američanek byla taková, že gólmanka Šenková v 11. minutě i tak poprvé inkasovala. A podruhé hned o 77 vteřin později. O tyto dva slepené góly se postaraly Scannellová a Boxová.

Krátce po začátku druhé třetiny se světélko naděje objevilo znovu, když byla vyloučena do konce zápasu Patrieová. Dlouhou početní výhodu se ale Češkám využít bohužel nepovedlo, přestože velikou příležitost v ní měla Čabelová, jež nakonec z dorážky skórovat nedokázala. Podobně se neprosadila ani Plosová, která pro změnu kotouč zamířila do boční sítě. Už při hře pět na pět za chvíli zahrozila Rasmussenová, která ale naštěstí netrefila odkrytou českou branku. Nakonec se přeci jen podařilo Češkám finále zdramatizovat, když těsně před koncem druhé části hry přesně od modré vypálila nejlepší střelkyně týmu a celého šampionátu Šapovalivová, 1:2.

Češky si tento úspěch ve druhé třetině zasloužily, neboť dokázaly v této části hry vyrovnat hru a Američanky už v tak svižném tempu, jakým odehrály první třetinu, nebyly. V tu chvíli se doufalo, že by ve třetí třetině mohly Češky najít ještě zbytky sil k vyrovnání a možná snad i ke kýženému obratu, ale sil už bylo postupem času na české straně pomálu. A tak ve 45. minutě navýšila na 3:1 americké vedení Carmichaelová. Když pak devět minut na to zaskórovala v přesilovce opět, bylo jasné, že se budou muset Češky spokojit se stříbrem.

Svěřenkyním kouče Dušana Andrašovského už nepomohla ani závěrečná hra bez brankářky, jelikož během ní na konečných 5:1 navýšila Thomasová, když před tím v českém útočném pásmu uzmula Češkám puk.

I když z pochopitelných důvodů byly ihned po závěrečné siréně vidět na tvářích českých hokejistek slzy, smutek jistě brzy přejde, až si uvědomí, že už samotná účast ve finále byla úspěch nejen pro tuto věkovou kategorii, ale i pro budoucnost celého českého ženského hokeje.

Mistrovství světa hokejistek do 18 let v Zugu (Švýcarsko) – (14.1.2024):

Finále:

Česko - USA 1:5 (0:2, 1:0, 0:3)
Branky a nahrávky:
39. Šapovalivová (Čabelová, Plosová) - 11. Scannellová (Thomasová, Boyleová), 12. Boxová (McGatheyová, M. Averillová), 45. Carmichaelová (Boyleová, Senecalová), 54. Carmichaelová (Thomasová, Derrenbacherová), 59. Thomasová. Rozhodčí: Kainbergerová (Rak.), Manthaová (Kan.) - Dinantová (Belg.), Greenenová (USA). Vyloučení: 3:3, navíc Petrieová (USA) 5 min. a do konce utkání. Využití: 1:1. Diváci: 1456

Sestava ČR: Šenková - Paroubková, Fromová, Velinská, Hujová, Slavíčková, Jarabková, Chladová, Tischler - Šapovalivová, Čabelová, Plosová - Vocetková, Gildainová, Juříčková - Pánková, Jebousková, Felcmanová - Skořepová, Mazancová, Jílková. Trenér: Andrašovský

Související

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.
Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.

Více souvisejících

hokej

Aktuálně se děje

před 56 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 10 hodinami

raketový systém Patriot

Ukrajina dostane od Španělska rakety Patriot

Španělsko pošle na Ukrajinu rakety Patriot. Na videokonferenci mezinárodní Kontaktní skupiny pro podporu Ukrajiny to dnes oznámila španělská ministryně obrany Margarita Roblesová. Informoval španělsky list El País v reakci na tlak spojenců z EU a NATO.

včera

včera

Vinice, ilustrační fotografie.

Vinaři vyúčtovali ztráty. Mráz způsobil škody za více než dvě miliardy

Rekordní mrazy, které minulý a tento týden udeřily v České republice, ničivě zasáhly tuzemské vinohrady. V Čechách je dopad naprosto fatální, škody tam dosahují 95 procent. Na Moravě se pohybují minimálně na úrovni 23% snížení výnosu. Aktuální průzkum mezi vinaři vyčíslil celkové škody napáchané na letošní úrodě na více než 2 miliardy korun. Vinaři ale varují, že měnící se klima není jediným problémem domácího vinařství, a žádají aktivnější přístup k jejich řešení ze strany ministerstva. 

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Vlastimil Válek

Válek zmínil, jak české zdravotnictví těží z členství v EU

Mezi největší přínosy dvacetiletého členství Česka v Evropské unii patří například možnost čerpat zdravotní péči v kterékoliv zemi EU, společné registrace nových léků před vstupem na trh, zapojení do expertních sítí lékařů nebo sdílení expertizy Evropského centra pro prevenci a kontrolu nemocí (ECDC) ve veřejném zdraví, konstatovalo ministerstvo zdravotnictví. 

včera

včera

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy