Český víkend na olympiádě: V Paříži zatím bez medaile. Zazářili Seemanová či Vacek

Mistři světa v plážovém volejbale či wimbledonská vítězka už v barvách Česka vstoupili do programu letních olympijských her v Paříži, které za sebou mají úvodní dva dny soutěží po pátečním slavnostním zahájení. Příjemným překvapením prvního dne byl cyklista Mathias Vacek v mužské časovce. Padl také národní plavecký rekord. 

Prvními medailovými nadějemi mohli být střelci Jiří Přívratský a Veronika Blažíčková, jimž se ovšem v nekompromisní soutěži smíšených dvojic ve vzduchové pušce nedařilo. Čtyřiadvacáté místo na postup z kvalifikace do finále zdaleka nestačilo. 

Nejpříjemnějším překvapením sobotního programu byl výkon Mathiase Vacka v časovce, kdy jedenáctým místem vyrovnal nejlepší české umístění v této disciplíně. Vacek navíc v průběhu závodu poměrně dlouho vedl, než nastoupily největší hvězdy. Triumfoval nakonec třetí muž letošní Tour de France, Belgičan Remco Evenepoel. 

Blýskla se také plavkyně Barbora Seemanová, která na své doplňkové trati na 100 metrů motýlek v rozplavbách překonala o 25 setin český rekord. Ze semifinále už se však dále neprobojovala. 

Česká výprava tradičně doufá, že vyloví nějaké medaile ze slalomářského kanálu. Kajakářce Antonii Galuškové se to nepovedlo, když vypadla v semifinále po padesátivteřinové penalizaci za neprojetí branky. V sobotu postoupil do pondělního pokračování soutěže kanoistů obhájce stříbra Lukáš Rohan. 

Naděje si dělá i tenisová reprezentace, která mohla kvůli sobotnímu dešti nastoupit na kurty až v neděli. Postup do dalšího kola slavili wimbledonská šampionka Barbora Krejčíková a tenisté Tomáš Macháč a Jakub Menšík. Se soutěží se naopak rozloučily Linda Nosková a Karolína Muchová. 

Paříž hostí letní olympijské hry potřetí v historii a znovu po rovných sto letech. Soutěžit se bude do 11. srpna. Během 16 soutěžních dnů bude více než deset tisíc sportovců usilovat o jednu ze tří medailí z celkem 329 sad. Česká výprava čítá 111 reprezentantů, kteří se pokusí obhájit jedenáct cenných kovů. 

Související

Olympijské hry, ilustrační foto

Letní olympiáda v Paříži je minulostí. Na příští v Los Angeles zval i Tom Cruise

V neděli večer zhasl nad Paříží olympijský oheň, čímž skončily hry 33. olympiády. Slavnostní zakončení oproti zahajovacímu ceremoniálu, který se netradičně konal na Seině, konalo na Stade de France. Než došlo k uhašení ohně, bylo k vidění defilé sportovců, umělecká část programu připomínající olympijskou myšlenku a začátky moderního olympismu a představení příštího pořadatelského města Los Angeles. Stejně jako byly k vidění tradiční protokolární povinnosti včetně svěšení olympijské vlajky. Tu českou na stadion přinesli medailisté: kanoista Martin Fuksa a oštěpařka Nikola Ogrodníková.
Petr Pavel

Prezident Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na olympiádě

Prezident Petr Pavel pogratuloval českým sportovcům k jejich výkonům na letních olympijských hrách v Paříži a poděkoval jim za vynikající reprezentaci země. Na sociální síti X dnes uvedl, že sport není jen o vítězstvích a medailích, ale také o obrovské vůli, odhodlání, dřině, bolesti, času a penězích, které investují nejen sportovci, ale i jejich týmy a rodiny. 

Více souvisejících

letní olympijské hry 2024 v Paříži olympiáda

Aktuálně se děje

před 4 minutami

Volodymyr Zelenskyj, Ukrajinský mírový summit 2024 (Bürgenstock)

Jen pozvání Ukrajiny do NATO může ukončit válku s Ruskem, tvrdí Zelenskyj

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v rozhovoru pro deník The Financial Times jasně prohlásil, že formální pozvánka k členství v Severoatlantické alianci (NATO) je nezbytným krokem, aby jeho země přežila ruskou invazi. Tuto výzvu učinil krátce po summitu Evropské rady v Bruselu, kde hovořil o tom, jaký význam má připojení Ukrajiny k NATO pro ukončení války s Ruskem.

před 44 minutami

Jahjá Sinvár, šéf Hamásu v Gaze zvaný

Smrt Sinvára rozděluje svět. Lídři hovoří o příležitostech. Írán o inspirativním mučedníkovi

Zabití Jahji Sinvára, jednoho z nejvyšších představitelů palestinského hnutí Hamás, přitáhlo globální pozornost a bylo označeno za klíčový bod v probíhajícím konfliktu mezi Izraelem a Palestinou. Sinvár, který byl vůdcem Hamásu od poloviny roku 2023, byl zabit během izraelské vojenské operace ve městě Rafah v jižní části Pásma Gazy. Jeho smrt představuje významný úder pro vedení Hamásu a byla oslavována jak izraelskými, tak i mezinárodními představiteli. 

před 1 hodinou

Sahara, ilustrační fotografie.

Zvláštní vyslanec OSN navrhuje rozdělit Saharu

Zvláštní vyslanec OSN pro Západní Saharu, Staffan de Mistura, navrhl rozdělení tohoto sporného území mezi Maroko a povstalecké hnutí Polisario, aby ukončil dlouholetý konflikt. Informovala o tom agentura AFP.

před 1 hodinou

Joe Biden

"Krutý vrah a terorista, utrpení musí skončit." Západ ocenil smrt Sinvára

Americký prezident Joe Biden ve čtvrtek přivítal smrt vůdce palestinského radikálního hnutí Hamás Jahjá Sinvára, kterou označil za významný milník pro Izrael, Spojené státy i svět. Ve svém prohlášení Biden zdůraznil, že Sinvárova eliminace nabízí „příležitost k politickému urovnání“ v Pásmu Gazy, což by mohlo vést ke stabilnější budoucnosti pro Izraelce i Palestince.

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Volodymyr Zelenskyj

Zelenskyj poprvé mluvil s Ficem, který podle něj podceňuje Putina

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj se poprvé setkal se slovenským premiérem Robertem Ficem (Smer-SD) a řekl mu mnoho věcí. Prozradil to na tiskové konferenci s novým generálním tajemníkem NATO Markem Ruttem. Slovensko by mělo Ukrajině pomáhat, jinak pocítí, čeho je schopen ruský prezident Vladimir Putin, varoval Zelenskyj. 

včera

Dokonalý cizinec

Filmy a seriály týdne: Katastrofické natáčení, potoky krve a dějiny českého filmu

V pravidelných týdenních tipech vybíráme pět nejzajímavějších filmů a seriálů, kterých se tento týden můžete dočkat v kinech, na VOD, případně v televizi. Tento týden můžete vyrazit na fyzickou jízdu o tom, co všechno jsme ochotni zaplatit za slávu, doma pan na vás čeká satirický seriál z filmařského prostředí či novinka Alfonsa Cuaróna.

včera

Ilustrační fotografie.

Češi s Ukrajinou jen remizovali. V Lize národů vedou skupinu

Po páteční domácí výhře nad Albánií (2:0) se v pondělí večer družina trenéra Ivana Haška představila v dalším zápase fotbalové Ligy národů v polské Vratislavi proti Ukrajině. Češi měli jistě v úmyslu přinejmenším výsledkově navázat na poslední měsíc starý vzájemný duel v Praze, kde vyhráli 3:2. Duel začal nadějně, když v 18. minutě svou premiérovou trefu v reprezentaci zaznamenal Lukáš Červ. Do druhé půle nastoupili Češi s tím, že chtějí vedení udržet a ideálně ještě navýšit. Krátce po návratu z kabiny ale zahrál navrátilec Krejčí nešťastně rukou v šestnáctce a z následné penalty na konečných 1:1 srovnal Dovbyk. I přes tuto remízu se ale Češi mohou těšit z prvního místa ve skupině.

včera

včera

Jahjá Sinvár, šéf Hamásu v Gaze zvaný

Potvrzeno. Izraelci zabili šéfa Hamásu Sinvára

Podle nejmenovaných představitelů palestinského radikálního hnutí Hamás existují důkazy, které naznačují, že vůdce Hamásu Jahjá Sinvár mohl být zabit při izraelském útoku v Pásmu Gazy. O této možnosti informoval francouzský deník Le Figaro.

včera

Sídlo Evropského parlamentu

Summit EU v závěrech o Ukrajině zcela vynechal Zelenského vítězný plán

Ve čtvrtek skončily v Bruselu diskuse lídrů členských zemí EU o Ukrajině. Ačkoli ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj představil svůj „plán vítězství“, jeho návrh nebyl detailně projednán. Přesto několik států, včetně Česka, Dánska a Nizozemska, oznámilo, že budou pokračovat v dodávkách munice pro Ukrajinu i v roce 2025.

včera

včera

včera

včera

Jahjá Sinvár, šéf Hamásu v Gaze zvaný

Izraelci možná zabili hlavu Hamásu Sinvára

Izraelská armáda prověřuje možnost, že jedním ze tří militantů zabitých nedávno při izraelské ofenzivě v Pásmu Gazy mohl být vůdce palestinského militantního hnutí Hamás, Jahjá Sinvár. Informaci ve čtvrtek přinesl server Times of Israel.

včera

Olaf Scholz

Spor o azylovou reformu: Scholz o ní pochybuje, Česko nabízí pomoc

Německý kancléř Olaf Scholz ve čtvrtek při příchodu na summit Evropské unie v Bruselu vyzval k urychlení reformy azylového systému EU. Migrace je hlavním tématem tohoto summitu, a Scholz zároveň vyjádřil pochybnosti o efektivitě plánovaných přijímacích center mimo EU.  

včera

"Více než děsivý." Z EU přichází první kritika Zelenského vítězného plánu

Maďarský premiér Viktor Orbán před čtvrtečním summitem Evropské unie v Bruselu silně kritizoval tzv. vítězný plán ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Ve statusu zveřejněném na sociální síti Facebook označil tento plán za "více než děsivý".

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy