Hamilton vyhrál kvalifikaci na GP Španělska. Alonso zajel sedmý čas!

Kolotoč Formule 1 dorazil do Evropy, již tradičně tento závod hostil katalánský okruh nedaleko Montmeló. Závod je důležitý hlavně pro domácí piloty, Fernanda Alonsa a Carlose Sainze Jr. Hlavně první jmenovaný by si doma rád spravil chuť po problémech s pohonnou jednotkou od Hondy.

První část kvalifikace

Ferrari se už od 3. tréninku topilo v problémech u vozu Sebastiana Vettela, který sotva v kvalifikaci vyjel na trať, do vysílačky dostal informaci, že má pomalu dojet do boxů. Začátek kvalifikace byl na zajímavé okamžiky poměrně bohatý, vzápětí se totiž roztočil Grosjean v závěrečné sekci okruhu. Vettel své auto nedopravil do boxů, namísto toho zajel prozatimně nejrychlejší čas. 

Bottas ho na prvním místě sice těsně nepřekonal, ale Hamilton ano. A rovnou o 4 desetiny sekundy. Räikkönen se zařadil na 4. příčku a za něj oba red bully. Iceman se se 4. místem nespokojil, zatlačil na pilu a za Hamiltonem zaostal jen o dvě desetiny, vyhoupl se na 2. příčku.

Za red bully se dostali piloti Haasu. Okolo hranice první desítky poměrně překvapivě pohyboval i Fernando Alonso a Pascal Wehrlein. Postupně je piloti odsouvali dozadu, ale nakonec se oběma podařilo postoupit. To se nedá říct o jejich týmových kolezích. 

Stejně tak vypadli i Palmer a Kvjat, i když jejich kolegové zajeli velmi dobře a postoupili. Překvapivě se trápil Williams. Zatímco Massa postoupil jen velmi těsně, Strollovi se do další části probojovat nepodařilo.

PROVISIONAL CLASSIFICATION: END OF Q1#SpanishGP #Quali ?? pic.twitter.com/1X1WdlsKoH

— Formula 1 (@F1) May 13, 2017

Druhá část kvalifikace

První kolo se nepovedlo žádnému pilotu Mercedesu. Bottas probrzdil v první zatáčce a musel daný pokus vzdát, Hamilton probrzdil o chvíli později, ale jen drobně, takže kolo dokončil. 

Na čele tedy žádné překvapení - Mercedes promíchaný s Ferrari, za nimi Red Bull. Dlouho to vypadalo, že nejlepším Španělem bude Sainz, který držel 7. příčku. Na konec jej ale vytlačil Alonso. Zlepšilo se ale hodně dalších pilotů a Španěly vytlačili na hranici nejlepší desítky. Alonso se těsně udržel, Sainz ne.

Grosjeanovi se v poslední sekci zatáček nedařilo, zase tam vyjel mimo trať a připravil se o poslední pokus. Naopak vše vyšlo Force Indii, která do nejlepší desítky dostala oba své piloty. Poslední postupové místo si zarezervoval posledním pokusem Massa a vyšoupl Magnussena. 

PROVISIONAL CLASSIFICATION, Q2Tight at the top as we head to the final top ten shootout in Barcelona #SpanishGP #Quali ?? pic.twitter.com/7Y8N5Ip22p

— Formula 1 (@F1) May 13, 2017

Třetí část kvalifikace

Piloti Mercedesu a Ferrari se o těsné souboje postarali už od začátku. Bottas si neodpustil pár chybek, stejně tak Vettel. Na čelo se dostal Hamilton s týmovým kolegou v závěru. Kolo se povedlo i třetímu Räikkönenovi a pátému Verstappenovi, oba předčili své týmové kolegy. Nikdo další na trať v první pětiminutovce nevyjel.

A look at how Bottas slid wide at the final turn and lost a bit of time LIVE: https://t.co/b3qcRtGXrA #SkyF1 #F1 pic.twitter.com/ssCNPEvRq0

— Sky Sports F1 ? (@SkySportsF1) May 13, 2017

K úplně posledním kvalifikačním pokusům vyrazil k radosti všech fanoušků i Fernando Alonso a vlastně i všichni ostatní piloti, kteří se do nejlepší desítky probojovali. 

V posledním pokusu se všichni v prvních dvou sektorech zlepšovali, na špici se Bottas ale kvůli tomu poslednímu nedostal. Hamilton se vůbec nezlepšil, i když po druhé části okruhu na sebe získal čtvrt sekundy. Vettel se vyšvihl na druhé místo a Iceman nezajel lepší čas.

Obrovským překvapením je Fernando Alonso, který se zvládl udržet na 7. místě! Až za ním skončily force indie a Massa.Výsledky kvalifikace na GP Španělska sledujte na F1NEWS.cz

Související

Více souvisejících

Lewis Hamilton Formule 1 Fernando Alonso

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy