Kvalifikace v Británii měla kontroverzní podtón, na Hamiltona si stěžoval Grosjean

Grand Prix Velké Británie má pro vývoj šampionátu důležitý význam - z toho důvodu je nesmírně důležitá i kvalifikace. Diváci na okruhu Silverstone byli po úspěšných trénincích domácího miláčka natěšeni na jeho další pole-position.

Do kvalifikace promluvilo významným způsobem počasí. Ještě oba piloti Red Bullu a Hülkenberg stihli zajet na pneumatikách intermediate kloudné časy, pak déšť zesílil a nastalo tíživé očekávání, co se bude dít. Do toho zasáhl nechtěně Daniel Ricciardo, jemuž vypovědělo službu turbo mezi zatáčkami Brooklands a Luffield. Kvalifikace byla na tři minuty přerušena, vláha začala ustávat a tím se v samotném závěru mohli někteří piloti pokusit o výjezd na pneu do sucha. Skvěle si načasoval tuto situaci Fernando Alonso, který do posledního kola vplul o 0,25 vteřiny před koncem Q1 a odměnou mu byl nejlepší čas - dosáhl ho ovšem na superměkké směsi, zatímco drtivá většina ostatních měla na vozech pneu do přechodných podmínek.

V Q1 vypadli: Stroll, Werlein, Ericsson, Magnussen, Ricciardo

Do druhé části vyrazili piloti bez výjimky na suché směsi, jen oproti všem na superměkké zvolil Bottas s ohledem na penalizaci žlutě označené pneumatiky, aby měl výhodu při startu. Časy postupně klesaly, takže nakonec se rozhodovalo v posledním možném okamžiku: Hamilton byl nejrychlejší - 1:27,893, za ním jistili pozice Bottas a obě Ferrari. ovšem překvapil Hülkenberg, který se pohyboval v polovině poslední desítky. Alonsovi se tentokrát nepodařilo zopakovat vynikající výkon, klesaly obě Torro Rosso, Sainz jr. dlouho čekal v boxech a odkroužil de facto jen dvě rychlá kola.

V Q2 vypadli: Palmer, Kvjat, Alonso, Sainz jr. a Massa

Zcela suchá trať už dovolila v Q3 jet naplno a pochopitelně celá desítka se dostala na lepší hodnoty. Všichni ale využili pouze dvou pokusů. Bylo otázkou, proč u Ferrari nasadili u Vettelova vozu tři kola staré pneumatiky, navíc ho tým vypustil do hustějšího provozu. Bottas v rozhodujícím kole probrzdil a díky tomu se propadl až do páté řady (započítaná penalizace). Hamilton dominoval, Vettel na týmovou praktiku doplatil poklesem za Räikkönena.

KVALIFIKACE NA GRAND PRIX VELKÉ BRITÁNIE:

1. Lewis HAMILTON (Mercedes): 1:26,6002. Kimi RÄIKKÖNEN (Ferrari): + 0,5473. Sebastian VETTEL (Ferrari): + 0,7564. Valtteri BOTTAS (Mercedes): + 0,7765. Max VERSTAPPEN (Red Bull): + 1,530

Podle týmu Haas ovlivnilo výkon jeho pilota Romaina Grosjeana chování Lewise Hamiltona v zatáčce 16 při prvním pokusu francouzského pilota. Hamilton byl prošetřován, ale nakonec mu nebyl žádný trest udělen. Grosjean ovšem po kvalifikaci nebyl s rozhodnutí spokojen. Prohlásil, že nechápe, jak může projít situace, když kvůli někomu ztratí v jedné zatáčce 3 až 4 desetiny. Vyjádřil rovněž názor, že v případě pilotů z nejužší špičky může dojít k různému posuzování stejných prohřešků. "Pro Hamiltona je domácí závod velmi důležitý," prohlásil Grosjean

Související

Více souvisejících

Lewis Hamilton Ferrari grand prix Velká Británie kvalifikace

Aktuálně se děje

před 34 minutami

před 36 minutami

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

před 1 hodinou

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Čerpací stanice, ilustrační fotografie.

Pohonné hmoty mají zlevnit. Navzdory začátku motoristické sezóny

Cena benzinu překročila 40 korun za litr, nafta je o více než korunu levnější. Navzdory zahájení motoristické sezóny se čeká první letošní výraznější zlevňování pohonných hmot. Důvodem je znatelný pokles cen ropy, která se minulý týden prodávala za cenu kolem 90 dolarů za barel. Nyní stojí méně než 84 dolarů. 

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Robert Fico

Fico zkritizoval Evropskou unii: Není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu

Dnes slovenský premiér Robert Fico kritizoval Evropskou unii, že není schopna předložit mírovou iniciativu pro Ukrajinu a označil všechny schůzky státníků členských zemí EU za "válečné kabinety". Toto prohlášení učinil na konferenci k 20. výročí vstupu Slovenska do EU. Fico také kritizoval zahraniční politiku EU a odmítl nový migrační pakt.

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ruská armáda na Ukrajině opět použila zakázané chemické zbraně, tvrdí USA

Spojené státy obvinily Rusko z použití chemické zbraně proti ukrajinským silám v rozporu s mezinárodní úmluvou o zákazu této výzbroje. Informace přinesly agentury Reuters a AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy