Vettel ještě odvrátil Hamiltonův matchball, ale Brit si připsal další vítězství

Stane se Lewis Hamilton počtvrté mistrem světa? Podaří se Vettelovi odvrátit první matchball a zachovat si naděje vyšplhat se po čtyřech letech na mistrovský trůn? Jak si povedou piloti, kteří buď změnili působení, po pauze se vrátili nebo prožili debut v F1? To byly americké otázky.

Strategie byla jasná - Vettel musel útočit, aby ještě odvrátil Hamiltonův zisk titulu. Podařil se mu výborný strat a zpočátku obhajoval vedoucí pozici, ale postupně se začala projevovat převaha Mercedesu. Hamilton ho bez potíží předjel v 6. kole a pak až do konce závodu kromě jediného momentu neměl sebemenší problém. 

O to tvrději se bojovalo za jeho zády. Ferrari se pokusilo o odlišnou strategii a Vettel na konci 39. kola podruhé zamířil do boxů, aby vyměnil měkké pneumatiky za superměkké. Podařilo se mu i s přispěním Räikkönena vrátit na druhou příčku, ale to bylo jeho maximum. Ztratil dalších sedm bodů a jeho šance na zisk pátého titulu se vzdálila.

Drama až do konce připravil divákům Max Verstappen, který dokázal rovněž strategií dvou zastávek dostat až na dosah obou Ferrari - poté, co na konci protilehlé roviny vybrzdil a poslal mimo trať Bottase (ovšem bez kontaktu) v posledním kole svedl souboj kolo na kolo s Räikkönenem a čtyři zatáčky před cílem ho dokázal překonat - ovšem jak se shodli komisaři, bylo to hranicí pravidel, proto byl Holanďan odsunut zpět na čtvrté místo.

KLASIFIKACE GRAND PRIX USA (56 kol)

1. Lewis HAMILTON (GB), Mercedes - 1:33.50,9932. Sebastian VETTEL (D), Ferrari   + 10,1433. Kimi RÄIKKÖNEN (SF), Ferrari  + 15,7794. Max VERSTAPPEN (NL), Red Bull  + 16,7685. Valtteri BOTTAS (SF), Mercedes  + 34,967

Podrobný závodní report najdete na www.f1news.cz

Související

Více souvisejících

USA (Spojené státy americké) Formule 1 Lewis Hamilton Max Verstappen (F1)

Aktuálně se děje

před 12 minutami

před 49 minutami

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Policie ČR, ilustrační fotografie.

Inspekce obvinila policisty, kteří před pražským barem napadli několik lidí

Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) ve středu obvinila dvojici příslušníků policie, kteří v únoru v opilosti napadli několik osob před barem na pražském Smíchově. Policie v dubnu zprostila muže zapojeného do incidentu výkonu služby, už dříve označila jeho jednání za neakceptovatelné a neomluvitelné.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 8 hodinami

Masivní bezpečnostní operace, zákaz letadel, vzdušné taxíky. Francie se chystá na olympiádu

Během slavnostního zahájení olympijských her dne 26. července bude nad regionem Paříže po dobu šesti hodin uzavřena obloha v rámci rozsáhlé bezpečnostní operace. Oznámilo to vedení pařížských letišť, uvedla agentura AP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy