Vrbův výběr po výhrách v kvalifikaci obsadil v žebříčku UEFA 17. pozici

Curych - Poté, co česká fotbalová reprezentace pod vedením kouče Pavla Vrby vyhrála všechny dosavadní duely v rámci kvalifikace na mistrovství Evropy 2016, které se bude konat ve Francii, okupuje v nově vydaném žebříčku Evropské fotbalové federace UEFA sedmnáctou pozici. Po pěti letech se tak český výběr dostává do první dvacítky. Naposledy tam byl právě v roce 2009, poté převzal reprezentaci neoblíbený kouč mezi fanoušky Michal Bílek, jenž začal svoji štaci u reprezentačního "áčka" nečekanými porážkami, a od té doby se muži reprezentující Českou republiku ve fotbale až do dnešních dnů pohybovali okolo 30. místa tohoto žebříčku UEFA.

Připomeňme, že to bylo na podzim zmíněného roku, tedy roku 2009, kdy českou reprezentaci převal Michal Bílek. V tu chvíli byl český tým na 15. místě žebříčku, který vyznačuje to, která reprezentace si jak zrovna stojí. Bílek pak na začátku svého působení na reprezentační lavičce prohrál jak s Ázerbajdžánem, tak i se Spojenými arabskými emiráty a začal tak strmý pád Čechů tímto žebříčkem.

V roce 2011 se ocitla reprezentace pod Michalem Bílkem až na 33. pozici, po neúspěšné kvalifikaci na letošní brazilský světový šampionát, se mužstva ujal bývalý plzeňský trenér Pavel Vrba. Tomu se sice také zprvu svého angažmá nedařilo, v přípravných duelech zrovna nehrála reprezentace podle jeho představ a tak díky těmto zápasům se národní tým dostal až na 36. příčku. Stalo se tak v dubnu letošního roku.

Od začátku kvalifikace na evropský šampionát však hrála reprezentace úplně jiný fotbal od zápasů přípravných. Reprezentace totiž nejprve vyhrála nad Nizozemskem 2:1. Pak přišly další vítězné duely a to s Tureckem (2:1) a Kazachstánem (4:2). V polovině listopadu přivítali na své půdě čeští fotbalisté dosud vedoucí naší skupiny Island a nad ním Vrbův výběr zvítězil. 

Na závěr dodejme, že prvním je v aktuálním žebříčku UEFA tým Německa, jenž letos získal v Brazílii titul mistrů světa, za ním je Argentina, stříbrný výběr z tohoto turnaje, třetí příčka v současnosti patří jihoamerické Kolumbii.

Aktuální žebříček UEFA za měsíc listopad:

1. Německo 17252. Argentina 15383. Kolumbie 14504. Belgie 14175. Nizozemsko 13746. Brazílie 13167. Portugalsko - . Francie 11609. Španělsko 114210. Uruguay 1135

...

17. ČR 98733. Island 761,48. Turecko 60497. Lotyšsko 339139. Kazachstán 205

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Pavel Vrba (fotbalový trenér)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy