Los LM i EL: Bayern se v LM utká o finále s Barcelonou, Juventus s Realem. Jsou známá i semifinále Evropské ligy

Nyon - V pátek se ve švýcarském Nyonu konal los semifinálových dvojic jak Ligy mistrrů UEFA, tak i Evropské ligy UEFA. Co se týče prvně jmenované evropské klubové soutěže, tak v ní se o finále utkají proti sobě Bayern Mnichov a Barcelona. V dalším semifinále se střetnou Juventus Turín a Real Madrid. Své semifinálové duely zná, jak už bylo zmíněno, i Evropská liga. Tam se spolu utkají Neapol s Dněpropetrovskem a Sevilla s Fiorentinou.

Guardiola se vrátí na místo činu, na Camp Nou

Oba semifinálové duely Ligy mistrů UEFA slibují velmi zajímavou podívanou, ovšem dvojboj mezi Bayernem Mnichov a Barcelonou bude mít ještě navíc pikantní příchuť a to konkrétně díky osobě nynějšího kouče německého celku, jímž je Josep Guardiola. Ten totiž v nedávné minulosti trénoval ještě katalánskou Barcelonu, se kterou dokázal vyhrát hned 14 trofejí. S Messim a spol. dokázal Guardiola dvakrát zvítězit i v Lize mistrů. Nyní se bude tedy tento španělský trenér naopak snažit Barceloně zatarasit cestu za dalším titulem v této prestižní soutěži.

"Mám před Barcelonou obrovský respekt a jsem moc vděčný za dobu, kdy jsem v ní působil. Samozřejmě pro mě bude výjimečné vrátit se domů. Určitě to přinese hodně emocí. Ale mým úkolem je nyní dovést Bayern k postupu do finále." Takové byly první Guardiolovy reakce na zjištění, že jeho celek z Mnichova bude hrát o postup právě s Barcelonou.

Svou reakci na los sdělil médiím i viceprezident katalánského velkoklubu Jordi Mestre: "Bude to zajímavé, protože Guardiola nás pochopitelně výborně zná, ale my zase známe jeho. Trenér Luis Enrique byl dlouho jeho spoluhráčem." "Kvůli Pepovi to bude mimořádný zápas. Pro mě, fanoušky i pro hráče. Ale chceme hlavně uspět v obou zápasech a postoupit," řekl pro změnu samotný kouč klubu z Pyrenejského poloostrova Luis Enrique.

Vzájemné zápasy těchto dvou mužstev v minulosti však hovoří jasně o tom, že pokud má s někým Barcelona problém, tak rozhodně s bavorskou mašinou. Z osmi posledních vzájemných střetnutí totiž vyhrála Barcelonou v pouze jednom případě. "Pro nás to bude velmi těžký souboj, i když by nebylo fér říkat, že s Juventusem či Realem bychom to měli snazší. Každopádně v úterý jsme proti Portu odehráli jeden z nejlepších poločasů v historii Ligy mistrů. Proti Barceloně tak ale budeme muset zahrát všechny čtyři poločasy," řekl k této skutečnosti svoje i ambassador Bayernu Paul Breitner.

Pikantní souboj to nebude pouze pro kouče Guardiolu, ale i Rafinha Alcantara z Barcelony a Thiaga z Bayernu. Tito dva jsou totiž sourozenci.

Stará dáma se bude snažit překazit plány Realu na obhajobu trofeje

Ve druhém semifinálovém dvojzápase se utkají Juventus Turín a Real Madrid. Ten obhajuje vítězství této soutěže z minulého ročníku. Nyní určil los jako dalšího soka tohoto madridského celku turínskou Starou dámu. Tito dva soupeři si tak zopakují semifinálové klání, které se konal před dvanácti lety. Mimochodem, bylo to naposledy, kdy se Juventus dostal mezi čtyři nejlepší této soutěže a tehdy tam hrál i Pavel Nedvěd. "Tehdy jsme postoupili. Jsem moc rád, že jsme po 12 letech zpátky a znovu proti Realu. Budou to vzrušující zápasy. Věřím, že předvedeme dva skvělé výkony, a uvidíme, na co to bude stačit," věří nynější ředitel tohoto klubu.

Co se týče Evropské ligy UEFA, tak tam se v boji o finále, které se bude konat v polské Varšavě, spolu střetne Neapol vedená koučem Rafaelem Benítezem a ukrajinský Dněpropetrovsk, jenž je nejpřekvapivějším účastníkem semifinálových bojů této soutěže a který dokázal přejít včera přes Bruggy. Další italský celek, tentokrát Fiorentina se utká o postup se Sevillou, která zase pro změnu i díky pohledné včerejší odvetě (2:2) dokázala přejít přes Zenit Petrohrad. 

Los Ligy mistrů UEFA 2014/2015 - semifinále

Juventus Turín - Real MadridBayern Mnichov - Barcelona

První zápasy se hrají 5. a 6. května, odvety 12. a 13. května

Los Evropské ligy UEFA 2014/2015 - semifinále

Neapol - Dněpr DněpropetrovskSevilla - Fiorentina

První zápasy se hrají 7. května, odvety 14. května

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Bayern Mnichov FC Barcelona

Aktuálně se děje

před 21 minutami

Šojgu a Putin v důvěrném hovoru

Šojgu skončil na postu ministra obrany. Putin ho odvolal

Ruský prezident Vladimir Putin dekretem odvolal Nikolaje Patruševa z funkce tajemníka Rady bezpečnosti Ruské federace a na jeho místo jmenoval Sergeje Šojgua, který dosud působil jako ministr obrany. Za nového ministra obrany Putin navrhl jmenovat dosavadního vicepremiéra Andreje Belousova. Vyplývá to z návrhů, které šéf Kremlu zaslal horní komoře parlamentu - Radě federace, informuje Reuters.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

Recep Tayyip Erdogan

Erdogan: Netanjahu dosáhl takové rovně genocidy, že by mu ji záviděl i Hitler

Dnes turecký prezident Recep Tayyip Erdogan opět ostře kritizoval izraelského premiéra Benjamina Netanjahua. V reakci na izraelskou ofenzivu v Pásmu Gazy Erdogan prohlásil, že pokud jde o genocidu, dosáhl izraelský premiér takové úrovně, že by mu ji záviděl i nacistický diktátor Adolf Hitler. Informovala o tom turecká agentura Anadolu.

před 3 hodinami

MS v hokeji

Slováci nedali Kazachům šanci a porazili je 6:2, Finové si s Brity pohráli jako kočka s myší

Stejně jako v sobotu, tak i v neděli je na letošním hokejovém světovém šampionátu na program hned dvanáct zápasů. Hned polední zápas v Ostravě zajímal především naše východní sousedy Slováky, kteří opět zaplnili Ostravar Arenu. V ní viděli dominantní výkon svých miláčků, kteří nastoupili na Kazachy už v první třetině takovým způsobem, že na ně asijský soupeř nedokázal adekvátně odpovědět a nakonec prohráli vysoko 2:6. Vysokou prohru na rozdíl od jejich prvního zápasu s Kanadou si odnášejí z poledního nedělního zápasu i Britové, když je Finsko porazilo jasně 8:0. 

před 4 hodinami

Jan Bartošek

Bartošek zvažuje žalobu na Okamuru za slova o Hitlerovi

Místopředseda Poslanecké sněmovny Jan Bartošek (KDU-ČSL) uvažuje o podání žaloby v souvislosti s výroky, kterými byl minulý týden na sněmovní schůzi terčem ze strany předsedy SPD Tomia Okamury. Okamura na řečnickém pultíku Bartoška označil za "novodobého Hitlera".

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Pásmo Gazy

Počet obětí války v Gaze stoupl na 35 tisíc

Na 35.034 stoupl počet obětí války v Pásmu Gazy, která trvá již více než sedm měsíců. Uvedlo to v neděli tamní ministerstvo zdravotnictví řízené Hamásem. Většina z obětí byli civilisté, informuje agentura AFP.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Hokej, ilustrační foto

Poláci trápili obhájce bronzu z Lotyšska, USA si poradily s Němci. Dánové s přehledem přejeli Rakousko

Ostravská skupina letošního mistrovství světa v ledním hokeji měla hned ve druhý hrací den blízko k senzaci, o kterou se postarali málem nováčci z Polska. Tato země, která se v elitní divizi MS objevila po dlouhých 22 letech, totiž zaskočila hokejisty Lotyšska obhajující na tomto šampionátu bronzové medaile. V tomto utkání se skóre přelévalo ze strany na stranu, až se za stavu 4:4 šlo do prodloužení, v němž rozhodl Daugavinš. Daleko jednoznačnější duel se v Ostravě hrál v sobotu večer, kdy si Američani spravili chuť po předešlé porážce se Švédy vysokou výhrou 6:1 nad Německem. Podobně jednoznačný duel se odehrál v sobotu odpoledne i v pražské skupině, kde Dánové přehráli Rakousko 5:1. 

před 8 hodinami

před 9 hodinami

před 10 hodinami

před 11 hodinami

před 12 hodinami

před 13 hodinami

Zelenskyj: V sobotu probíhaly boje mezi ukrajinskými a ruskými silami v okolí sedmi vesnic

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve svém pravidelném večerním videoproslovu oznámil, že v sobotu probíhaly boje mezi ukrajinskými a ruskými silami v okolí sedmi pohraničních vesnic v Charkovské oblasti ležící na severovýchodě Ukrajiny. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy