Etická komise FIFA zasahuje: Blatter i Platini budou 90 dní mimo své funkce!

Curych - Ještě ve středu večer se mluvilo o tom, že by mohla Etická komise FIFA pozastavit funkci končícímu prezidentovi Mezinárodní fotbalové federace FIFA Seppu Blatterovi, jenž je v současnosti švýcarskou policií vyšetřován kvůli podezřelému prodeji vysílacích práv. Také se tak ve čtvrtek nakonec stalo, ovšem Etická komise FIFA nezůstala jen u toho. Provedla totiž neskutečné zemětřesení ve fotbale. Nejen, že pozastavila funkci prezidentu FIFA Blatterovi, ale i šéfovi Evropské fotbalové federace UEFA a také zájemci na nejvyšší post FIFA Michelu Platinimu, kterému mělo na účtě přistát 2 miliony švýcarských franků za práci ve FIFA na přelomu tisíciletí. Tyto peníze měl Platinimu poslat sám Blatter. Oba jsou ze svých funkcí suspendováni na následujících 90 dní. Trestu se nevyhnul ani fenrální sekretář FIFA Jérome Valckeho. Tomu komise pozastavila činnost až na tři měsíce.

Všechno souvisí s aférou FIFA, která vypukla ke konci května letošního roku těsně před volbou prrezidenta FIFA, kdy švýcarští vyšetřovatelé v Curychu zatkli několik vysoce postavených fotbalových funkcionářů. "Důvodem pro jejich suspendování jsou šetření, které provádí vyšetřovací komora etické komise." Toto se píše v prohlášení, které vydala FIFA.

Michel Platini není jediným kadidátem na příštího prezidenta FIFA (připomeňme, že volby se budou konat 26. února 2016), kteroho stihnul ze strany Etické komise FIFA trest. Jihokorejec Čong Mong-jun, jenž v minulosti působil jako viceprezident FIFA, musí teď být mimo fotbal šest let a k tomu ještě musí zaplatit pokuutu ve výši 100 000 švýcarských franků. Tento funkcionář porušil etický kodex FIFA svou podporou kandidatury Jižní Koreje. Ta měla v úmyslu pořádat světový šampionát v roce 2022, které nakonec bude v kontroverzním Kataru.

Jak Platini, tak i Blatter si teď vzali dva dny na rozmyšlenou, jestli podají odvolání, podle posledních informací se devětasedmdesátiletý švýcarský funkcionář Blatter odvolávat proti tomuto trestu nebude. Etická komise FIFA však nemusí zůstat pouze u 90 dnech. Pozastavení funkce může oběma funkcionářům prodloužit a to o 45 dní. I když se dle všeho Blatter odvolávat nebude, jeho právníci si přesto myslí, že Etická komise FIFA nepostupovala tak, jak měla. "Prezidenta Blattera zklamalo, že komise nedodržela etický a disciplinární řád, protože oba nabízejí možnost slyšení. Etická komise rozhodla na základě neporozumění generálního prokurátora ve Švýcarsku, který otevřel vyšetřování, ale nevznesl proti prezidentovi žádná obvinění," píší ve svém prohlášení.

Pokud se budeme bavit o možných zastupujících těchto dvou fotbalových funkcionářů, tak v případě FIFA by mohl dočasně převzít funkci prezidenta šéf Africké fotbalové konfederace Issa Hayatou. Tento Kamerunec je mimochodem nejdéle sloužícím místopedsedou v řádách této organizace. A kdo by mohl dočasně nahradit Platiniho v UEFA? Mluví se o předsedovi španělského fotbalového svazu Ángelu Maríu Villarovi. Jenže ani tato dvě jména nejsou úpně čistá, neboť oba tito muži taktéž figurují v aktuální kauze FIFA.

Své prohlášení ke svému suspedování z funkce prezidenta UEFA dal sám Platini. "Je to v podstatě zákeřný pokus zničit mou reputaci," uvedl. "Nic mě nezastaví před tím, abych zajistil, že se skutečná pravda ukáže. Nikdo by neměl pochybovat v mé odhodlanosti tohle dokázat," pokračoval někdejší francouzský reprezentant.

I Fotbalová asociace ČR chce vědět, co jak ve FIFA, tak v UEFA děje. "Dorazila k nám pozvánka na schůzku všech členských asociací na příští čtvrtek do sídla UEFA, kde nám předseda Michel Platini hodlá vše vysvětlit. Věřím, že si poté jako Fotbalová asociace budeme moci udělat na celou záležitost ucelený názor," řekl Rudolf Řepka, sekretář FAČR.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Trable u Hložka pokračují. Kvůli zranění nebude Leverkusenu k dispozici až čtyři týdny

Těžké časy českého fotbalového útočníka Adama Hložka pokračují. Poté, co se v posledních dnech v Německu u něj mluví o případném hostování, a poté, co se mu úplně nevydařil poslední reprezentační sraz, si nyní zkomplikoval svou cestu k nominaci na letošní fotbalové Euro zraněním. To si přivodil během sobotního bundesligového zápasu Leverkusenu s Unionem Berlín, ve kterém si poranil levý kotník.

Více souvisejících

Fotbal Sepp Blatter (FIFA) Michel Platini (prezident UEFA)

Aktuálně se děje

včera

včera

Iveta Bartošová

RECENZE: Málo mě znáš o Ivetě Bartošové pojednává kontextuálně a vyhýbá se laciné dojímavosti

Snad nikdo není s mašinérií bulváru spjatý tolik, jako zpěvačka Iveta Bartošová. Hvězda normalizačního popu, jejíž život byl po revoluci jako na houpačce. Spíš než s pěveckou kariérou si ji spojujeme s vyhořením, nenaplněnými sny a tragickým osudem. Dokumentární minisérie Málo mě znáš se k médií nesčetněkrát omílanému příběhu vrací jinak. Kriticky, empaticky, bez bulvárnosti i sentimentu.

včera

včera

Vláda ČR

Vláda chce, aby pokračovala podpora firem exportujících na Ukrajinu

Vláda na středečním jednání rozhodla o pokračování podpory firmám vyvážejícím své zboží a služby na Ukrajinu. Schválila také dar pěti nevyužívaných vozů Službě státní ochrany Ukrajiny a rozvojový program státu pro realizaci záměru podpory bydlení, který má pomoci obcím zajistit vhodné pozemky pro výstavbu nájemních obecních bytů.

včera

včera

včera

Bojový letoun F-16 (U.S. AirForce), photo by Chandler Cruttenden

Nizozemci poskytnou další stíhačky F-16 na výcvik ukrajinských pilotů

Nizozemsko předá tři stíhačky F-16 na rumunskou leteckou základnu, na které se ukrajinští piloti a další personál učí pracovat s těmito stroji. Informovala o tom agentura Reuters. Nizozemsko je součástí mezinárodní koalice, která má v plánu dodat ukrajinské armádě stíhačky americké výroby. 

včera

včera

Miloš Zeman

Zeman se po letech soudních tahanic omluvil Šarapatkovi

Exprezident Miloš Zeman se po letech soudních tahanic konečně omluvil bývalému poradci Zdeňku Šarapatkovi. Podřídil se tak poslednímu rozhodnutí Nejvyššího soudu, u kterého před několika týdny neuspěl s dovoláním. 

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fico: Teorie jsou hezké, ale Rusko nikdy nevrátí Krym a neopustí Donbas

Slovenský premiér Robert Fico prohlásil, že Rusko nikdy nevrátí Ukrajině anektovaný poloostrov Krym a neplánuje opustit východoukrajinský Donbas. Podle něj je uznávání principu územní celistvosti v případě Ukrajiny pouze teoretickým konceptem mezinárodního práva, zatímco případný mír by byl nákladný a Rusové momentálně dominují vojensky.

včera

včera

včera

včera

USA potrestají Írán za víkendový útok. Od spojenců čekají stejnou reakci

Bílý dům ve středu v noci oznámil, že jako reakci na víkendový letecký útok Íránu na Izrael uvalí na Írán nové sankce a očekává podobné kroky od svých spojenců. Informaci přinesla agentura  AFP.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy