Vlastenec a nizozemská potupa: Co na to řekl Van Persie?

Amsterdam - Nizozemsko nevěří. Zatímco turnaj EURO 2016 si zahraje třeba Albánie, Severní Irsko nebo Island, v zemi Johanna Cruyffa se vzpamatovávají k potupy. Kvalifikaci završila prohra s Čechy média nešetří ani jindy opěvovaného Robina Van Persieho.

Je to tak, vůně holandských tulipánů úplně vymizela. Země, která hrála třikrát finále mistrovství světa se tentokrát nedostala ani mezi 24 nejlepších evropských týmů. Slavná jména neznamenají nic. Přitom ještě před rokem fanoušci po celém světě užasle koukali na báječný gól Robina Van Persieho, který přispěl k demolici Španělska na světovém šampionátu.

Ale stop! Střih! Tým už nevede Louis Van Gaal a vše se najednou změnilo. Nizozemsko našlo hned několik viníků. Prvním z nich je trenér Guus Hiddink, který po úspěšném Van Gaalovi převzal tým, ale po pár měsících radši odstoupil. Nedalo se na to dívat. Ale na seznamu jsou další. Šéf svazu Bert Van Oostveen, další kouč Danny Blind, nezodpovědný stoper Bruno Indy Martins a nakonec? Ano, Robin Van Persie!

Je záhadou, proč šel tenhle fantom s formou tak dolů, že se nevejde do základu tak bídné nizozemské reprezentace. Příčinou je možná i odchod do Fenerbahce Istanbul, kde tenhle fotbalista pomalu ztrácí lesk.

A tak rok poté, co mu ležel svět u nohou teď zdrceně odpovídal na otázky novinářů. Jeho výstavní vlastenec v duelu s Čechy byl hřebíčkem do rakve ztracených nadějí. Málo platné, že pak Robin vydřel jeden gól a sudí mu upřel jasnou penaltu po zákroku Václava Procházky. Sypal si popel na hlavu. Ale slíbil, že z boje neutíká, i když je mu už 32 let a vlasy pomalu šednou.

"Nejsem ten, který utíká z obtížných situací. Prostě jsme si teď kousli do hodně kyselého jablka a musíme to přijmout: hráči, fanoušci, média, prostě všichni," vysvětloval po zápase, který uzavřel pro Nizozemce tragickou kvalifikaci na EURO 2016.

Van Persie sám šel svou bojovností příkladem. Sice odehrál jen 25 dobrých minut, ale i tak dal najevo, jak moc chce zůstat u fanoušků kladným hrdinou. Přišel přitom jak o kapitánskou pásku, tak i o místo v sestavě. "Hodně se stalo chvíle, kdy se dařilo a já občas tiše chodím a přemýšlím. Ale co se mě týče, tak zůstávám a chci být k dispozici. Je pro mě čest hrát za Oranjes. V dobrých i špatných časech," říkal v rozhovoru pro list Telegraaf.

Na vlastenec se ho pak už raději ani nezeptali...

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Robin van Persie (fotbalista)

Aktuálně se děje

před 14 minutami

Chřestýš

Extrémní změny počasí povedou k masové migraci. Vědci varují před rozšířením jedovatých hadů

Podle nové studie, na kterou upozornil server The Guardian, se očekává, že změna klimatu povede k masové migraci jedovatých hadů do nových oblastí a zemí, které na to nejsou připravené. To zvýší zranitelnost obyvatel vůči uštknutí hady. Vědci ve studii modelovali možné geografické rozšíření 209 druhů jedovatých hadů, které mohou ohrozit lidský život. Závěry ukazují, že největší riziko nesou lidé v nízkopříjmových zemích v jižní a jihovýchodní Asii a v částech Afriky.

před 23 minutami

Ruská armáda, ilustrační foto

Rusko vyhlašuje cvičení. Použije jaderné zbraně

Ruské ministerstvo obrany v pondělí oznámilo, že uspořádá cvičení s taktickými jadernými zbraněmi. Před několika dny Kreml rozzlobeně reagoval na komentáře vysokých západních představitelů o válce na Ukrajině.

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

Izraelská armáda

Izraelská armáda zahájila evakuaci Rafahu

Izraelská armáda v pondělí vyzvala obyvatele ve východní části města Rafah ležícího na jihu Pásma Gazy, aby se dočasně přesunuli do "humanitární oblasti". Informuje o tom deník Times of Israel.

před 7 hodinami

Miroslav Imrich

Zemřel Miroslav Imrich, zpěvák skupin Tango a Abraxas

Českou hudební scénu zasáhla v neděli smutná zpráva. Ve věku 71 let zemřel zpěvák Miroslav Imrich, který se proslavil působením v kapelách Tango a Abraxas. Podle dostupných informací nepřežil srážku s vlakem. 

před 7 hodinami

před 9 hodinami

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu nehodlá akceptovat požadavky Hamásu, který chce konec války

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu v neděli odmítl požadavek palestinského teroristického hnutí Hamás na ukončení války v Pásmu Gazy výměnou za propuštění rukojmí. Podle něj by to znamenalo, že Hamás zůstane u moci a bude nadále ohrožovat Izrael. Politický lídr Hamásu Ismáíl Haníja jej obvinil ze sabotování snah o zprostředkování dohody.

včera

Rusko, Kreml

Evropa se musí připravit na ruské sabotáže, varují tajné služby

Evropské tajné služby varují před ruskými sabotážemi napříč kontinentem, napsal prestižní deník Financial Times v neděli. Podle listu by mělo jít o žhářské útoky či akce namířené proti klíčové infrastruktuře. Moskva přitom nehodlá brát ohledy na případné oběti v řadách civilistů.

Aktualizováno včera

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

Zdroj: Lucie Podzimková

Další zprávy