Den před soustředěním Vrba rozhodl. Náhradníky budou Schick s Marečkem

Praha - Před pár dny odtajnil kouč českého fotbalového národního týmu Pavel Vrba pětadvacetičlennou nominaci na nadcházející mistrovství Evropy ve Francii. Nyní den před odjezdem na rakouské soustředění oznámil, že mladíky, kteří se vešli do zmiňované nominace, tedy Lukáše Marečka a Patrika Schicka bere s sebou na soustředění do Rakouska jako náhradníky. Na turnaji ve Francii se tak nemusejí objevit, stalo by se tak jedině v případě, že by se někdo ze zbývajících hráčů před Eurem zranil.

"Neříkám, že je to závěrečné rozhodnutí," řekl Pavel Vrba na úterní tiskové konferenci k otázce, zda jde o konečnou nominaci. "Patrik Schick a Lukáš Mareček vědí, že případně na mistrovství Evropy nepojedou a nebude to pro ně žádné překvapení, když nepojedou," pokračoval kouč národního týmu. "Ale může se doopravdy ještě cokoliv změnit, proto jsme zvolili tuto variantu."

Učinil tak i přesto, že chtěl, podobně jako jeho předchůdce Karel Brückner před evropským šampionátem v roce 2004, jet na závěrečné soustředění s konečnou třiadvacetičlennou nominací. "Z různých důvodů je pořád lepší, když s námi [Mareček a Schick] na soustředění pojedou teď, než abychom jim volali někam na dovolenou na pláž, aby nás třeba doplnili na mistrovství Evropy," řekl Vrba. "Myslím si, že je to správná volba." Mareček s Schickem tak mohou jet na šampionát v případě, že by se někdo z ostatních reprezentantů během soustředění, které bude v Kranzachu, zranil.

Celkem 21 hráčů odcestuje ve středu do zmiňovaného Kranzachu. Všichni jsou podle Vrby zdravotně v pořádku. "Všichni, kdo jsou momentálně na soustředění, jsou stoprocentně fit, nikdo nemá žádné úlevy. Zítra nás čeká odlet do Rakouska a tam nás doplní další hráči, kteří ještě mají klubové povinnosti," řekl konkétně kouč.

S týmem zatím ještě nejsou Tomáš Vaclík s Markem Suchým hrající za Basilej, Michal Kadlec (Fenerbahce Istanbul) a Daniel Pudil (Sheffield Wednesday). Všichni tito hráči totiž ještě mají klubové povinnosti. Zatímco první dva musí ještě odehrát poslední kolo švýcarské ligy, třetího jmwnovaného pro změnu čeká finále tureckého poháru. Jiné finále, konkrétně play-off o Premier League, čekká ještě Daniela Pudila. Pavel Vrba k tomuto faktu uvedl, že může přípravě národního týmu uškodit to, že tým nebude ze začátku pohromadě. "Samozřejmě že částečně to problém je, protože začínáme nacvičovat určité věci, které chceme potom hrát i na mistrovství Evropy. Sami ale určitě víte, že někteří hráči mohou být uvolněni až třicátého, takže jsme rádi za každý den, o který nám je kluby pustí dřív. Z tohoto pohledu nemůžeme dělat nic a musíme čekat, až si splní své povinnosti v klubech," řekl Vrba.

Pro Vrbu bude úspěchem účast ve čtvrtfinále

Vzhledem k tomu, že se poprvé v historii evropského šampionátu účastní celkem 24 týmů, bude tak systém turnaje jiný než doposud. Přibyde o jednu fázi navíc a tak ve Francii budou k vidění osmifinálová utkání. A protože do play-off můžou postoupit mimo jiné i nejlepší čtyři týmy ze třetích míst, je to šance i pro Česko, které vyfasovalo těžkou skupinu D, kde narazí na Španěly, Chorvaty a Turky. Nejen proto tak bude pro Pavla Vrbu velikým úspěchem účast ve čtvrtfinále. "Bylo by obrovským úspěchem, kdybychom postoupili mezi posledních osm," uvedl reprezentační trenér. "Bylo by úžasné, kdybychom postoupili ze skupiny. Už to bych bral jako úspěch, protože naše skupina je doopravdy těžká," je si vědom Vrba.

Jelikož náš národní tým nebude mít ve skupině vůbec snadné soupeře, chce kouč Vrba na rakouském soustředění zapracovat na lepší činnost v defenzivě. "Tentokrát se trochu víc budeme věnovat defenzivě, protože když máte sraz jenom na tři, čtyři dny, toho času doopravdy není hodně, a já se spíš věnuji ofenzivním věcem. Ale teď, když máme prostoru mnohem víc, tak se budeme věnovat i taktickým věcem, co se týče defenzivy a co se týká přechodové fáze. Netýká se to jenom základních věcí, co se týče postavení a pravidlech kombinace v útočné fázi. Budeme více lpět i na pravidlech v defenzivě." Bude to potřeba zvlášť poté, že prakticky v každém zápase doposud alespoň jednou reprezentace inkasovala. Přitom se samozřejmě bude český stratég snažit vymyslet i recept na překonání soupeřovy obrany.

Vyjádřil se i k Tomáši Rosickému. Těší ho, že i on je stoprocentně fit jako všichni ostatní. "Může být hráčem, který nám na turnaji pomůže. Pokud se zraní, bude to můj průser. Ale věřím, že bude zdravý a v lepším světle se ukáže i na mistrovství Evropy," řekl Vrba. Netěší ho ale časté cestování po Francii za jednotlivými zápasy. "My jsme to nevymysleli, že se bude hrát všude po Francii," a pokračoval: "Na druhou stranu si myslím, že jsme vybrali strategicky velice vhodné místo, protože to máme do každé destinace nějakých 400, 450 kilometrů, takže všude je to necelá hodina letu. Letiště máme deset minut od hotelu, takže z tohoto pohledu si myslím, že to vůbec není špatné rozhodnutí."

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Pavel Vrba (fotbalový trenér)

Aktuálně se děje

včera

včera

Požár lesa u Hřenska v Českém Švýcarsku Prohlédněte si galerii

Největší lesní požár v historii země se dostal k soudu. Muži hrozí 15 let

U ústeckého krajského soudu ve čtvrtek začalo projednávání případu největšího lesního požáru v historii země, k němuž došlo předloni v létě v Českém Švýcarsku. Obviněným je někdejší dobrovolný strážce rezervace, jemuž hrozí až 15 let odnětí svobody. Muž vinu opakovaně odmítl. 

včera

Petr Pavel na konferenci Naše bezpečnost není samozřejmost. (12.3.2024)

Podporujme Ukrajinu, ale hledejme i řešení konfliktu, zdůraznil Pavel

Petr Pavel trvá na pokračování vojenské i jiné podpory Ukrajiny, zároveň je podle něj třeba hledat řešení, které by vedlo ke konci války s Ruskem. Prezident tak dal do kontextu své vyjádření pro jednu ze zahraničních zpravodajských televizí. Jakékoliv budoucí mírové uspořádání nezbytně předpokládá souhlas Ukrajiny, dodala hlava státu.

včera

včera

Policie ČR

U policie definitivně skončil muž, který napadal lidi před pražským barem

Policie propustila muže, který v únoru v opilosti se svou kolegyní napadl několik osob před barem na pražském Smíchově. Zároveň informovala, že ženu zprostila výkonu služby. Dvojici obvinila Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Policie už dříve označila jednání příslušníka za neakceptovatelné a neomluvitelné.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Robert Fico

Fica zasáhly čtyři kulky. Je stabilizovaný, stále ale bojuje o život

Stav premiéra Roberta Fica (Směr-SD) zůstává vážný. Rozsah zranění způsobený čtyřmi střelnými ranami je rozsáhlý. Lékařům se podařilo stabilizovat jeho zdravotní stav, nadále však není ještě mimo ohrožení života. Informoval o tom vicepremiér a ministr obrany Robert Kaliňák (Směr-SD).

včera

včera

Jednání o míru na Ukrajině bez Ruska? Zbytečnost, žádný výsledek nebude, tvrdí Kreml

Plánovaný červnový summit, při kterém Švýcarsko doufá, že vydláždí cestu pro mírový proces, je podle Kremlu bez ruské účasti zbytečný. Uvedla to agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy