Mourinho brání nejdražšího hráče: Dejte Pogbovi čas

Manchester - V posledních měsících se napříč fotbalovou scénou jméno Paula Pogby skloňuje nejčastěji. Od začátku léta se nejprve spekulovalo o jeho odchodu z Juventusu, aby nakonec v srpnu přestoupil do Manchesteru United za rekordních 105 milionů eur (asi 2,8 miliardy korun). V staronovém klubu prozatím zaostává za očekáváními, přesto manažer José Mourinho zůstává klidný.

Dosavadní Pogbovy výkony nelze označit za špatné, naopak v červeném dresu patří k lepšímu průměru, nicméně status nejdražšího hráče na světě s sebou nese vysoká očekávání. A za těmi samotný fotbalista a Manchester United zaostávají. Průběžné sedmé místo v lize se jen těžko hodnotí jako uspokojivé, ambice klubu hlásají atakovat nejvyšší příčky.

Četné kritiky se pochopitelně dostává i Josému Mourinhovi. Portugalský manažer o Pogbu hodně stál, zapadal mu do nově rodícího se týmu, který má United navrátit slávu z dob Sira Alexe Fergusona.

Mourinho si dobře uvědomuje, jak dlouhá bývá cesta za úspěchem. Právě o čas žádá při hodnocení Pogby. "Problémem není jeho pozice na hřišti či taktický systém mužstva. Podle mě Paul potřebuje čas, aby naplno rozvinul své schopnosti, vždyť přišel z prostředí, kde se hraje odlišným stylem fotbalu. Adaptace po přestupu představuje jednu z nejtěžších překážek, na druhou stranu mluvíme o fenomenálním fotbalistovi. Zdobí ho neuvěřitelný potenciál," padlo při rozhovoru pro Sky Sports před zápasem Ligového poháru, v němž Manchester United vyzve městské rivala City.

"Čekají ho roky a roky vývoje. I s tím ho klub kupoval, vidí v něm prvotřídního hráče pro dalších sedm nebo šest let. Už nyní se zlepšuje každým dnem a těší se naší plné důvěře. Paul je velmi sebevědomý, dokáže se vypořádat s negativními ohlasy. Nikdo z nás nepředpokládal, že přijde a druhý den bude k nezastavení," doplnil Mourinho.

Pogbův agent si za přestupu vydělal 27 milionů eur

Paula Pogbu dlouhá léta zastupuje agent Mino Raiola, který se řadí mezi špičku v oboru. Raiola v létě zprostředkoval zmíněný přestup na trase Juventus-Manchester United a za náročná vyjednávání se mu dostalo štědré odměny.

Generální ředitel italského celku Giuseppe Marotta odhalil detaily přestupu na výročné valné hromadě: "Požadovali jsme sumu v hodnotě 105 milionů eur, navíc dalších pět milionů obdržíme, pokud hráč prodlouží kontrakt s novým zaměstnavatelem, nebo bude prodán za více než 50 milionů eur. Celkově jsme vydělali 95 milionů eur, z nichž 27 milionů (710 milionů korun) zaplatíme Minovi Raiolovi. Náš čistý zisk se pohybuje kolem 72 milionů eur."

Třiadvacetiletý Pogba nakoukl do světa profesionální kopané v Manchesteru United. V tamější akademii působil od 16 let a postupně se prokousal až do seniorského výběru. V nabité konkurenci se mu zdálo obtížné zabezpečit si stálé místo v základní sestavě, proto zvolil odchod, přestoupil za 1,5 milionu eur do Juventusu. V turínském celku se vypracoval mezi elitní středopolaře, sbíral trofeje, jenže po čtyřech letech zatoužil po návratu do United. Tehdy se začal rýsovat nejdražší transfer v historii.

Související

Juventus Turín.

Hvězdě Juventusu Pogbovi hrozí až čtyři roky bez fotbalu. Výskyt testosteronu se potvrdil

Juventus Turín se bude možná muset na následující až čtyři roky obejít bez své francouzské hvězdy Paula Pogby. Právě jemu byl totiž potvrzen doping v podobě testosteronu, jehož B vzorek měl po posledním testu pozitivní. Držiteli titulu mistra světa z roku 2018 pak kromě již zmíněného čtyřletého trestu hrozí i samotné ukončení spolupráce s turínským klubem.
Fotbal, ilustrační fotografie

United nemohl přijít na jméno. Tohle říkal Pogba, když odcházel

Paříž - Svět fotbalových přestupů se navždy změnil! Padl totiž nový rekord. Manchester United zaplatil za Paula Pogbu bezmála 3 miliardy korun. Francouzský záložník neskrýval po návratu na Old Trafford nadšení, při odchodu před lety ale trvdil něco, čemu by teď nikdo nevěřil.

Více souvisejících

Paul Pogba (fotbalista) José Mourinho Manchester United

Aktuálně se děje

Aktualizováno před 32 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Londýnský starosta Sadiq Khan

Londýn beze změny. Starostou metropole bude nadále Sadiq Khan

V čele Londýna bude nadále labourista Sadiq Khan, který byl v sobotu zvolen na rekordní třetí po sobě jdoucí funkční období. Podle agentur je jeho aktuální vítězství nad konzervativci o to důležitější, že Velkou Británii čekají za několik měsíců všeobecné volby. Labouristé v nich budou favority. 

Aktualizováno před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Kim Čong-un

VIDEO: Diktátor Kim Čong-un se stal hvězdou TikToku s propagandistickou písní „Přátelský otec“

Severokorejská propagandistická píseň "Friendly Father" (Přátelský otec) oslavující Kim Čong-una zaznamenala obrovský úspěch na sociální platformě TikTok, kde získala miliony zhlédnutí. Tato píseň, která chválí komunistického diktátora Severní Koreje, si získala oblibu zejména mezi mladou generací Z, která ji sdílela a komentovala s obrovským nadšením. Jeden uživatel ji označil jako "to, co jsem potřeboval dneska slyšet", zatímco další se dokonce zeptal, zda je k dispozici na hudební platformě Spotify.

Aktualizováno před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

Hasiči, ilustrační fotografie.

Požár v Tlumačově zaměstnal hasiče. Dva se zranili

Hasiči v sobotu zasahovali u požáru na autovrakovišti v Tlumačově na Zlínsku. Dva z nich se při zásahu, během kterého byl vyhlášen třetí stupeň poplachu, zranili. Zasahovalo celkem třináct hasičských jednotek, příčina je předmětem vyšetřování. 

Aktualizováno před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ústav pro studium totalitních režimů.

Kudrnův ÚSTR: Nákladné soudy, odborná ostrakizace, matení veřejnosti

Od nástupu Ladislava Kudrny do funkce ředitele Ústavu pro studium totalitních režimů (ÚSTR) uplynuly dva roky. Letmé ohlédnutí za jeho dosavadním působením v čele uvedené instituce neskýtá příliš povzbudivý pohled. Pro politickou reprezentaci, která o směřování ústavu naneštěstí fakticky rozhoduje, by mělo jít o příležitost zamyslet se nad tím, zda je ve veřejném zájmu nadále podporovat management, který se krom banálních proklamací na adresu nedávné historie může pochlubit především sérií prohraných soudních sporů s ředitelovými kritiky a současnými i bývalými zaměstnanci.

před 8 hodinami

před 8 hodinami

Pekarová Adamová ocenila Tulejovu reakci. Fiala čeká na další návrh TOP 09

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) ocenila rozhodnutí Pavla Tuleji, který se v pátek vzdal nominace na ministra pro vědu, výzkum a inovace. Ve vládě měl nahradit končící ministryni Helenu Langšádlovou. 

Zdroj: Jan Hrabě

Další zprávy