Liga mistrů je zpět a nabídne úvodní osmifinálová klání. PSG hostí Barcelonu

Paříž, Lisabon - Dvěma úterními duely začne vyřazovací fáze Ligy mistrů. Parist St. Germain v souboji gigantů přivítá Barcelonu a Benfica se střetne s Borussií Dortmund.

14. 2. 20:45 Benfica - Borussia Dortmund

Na lisabonský Estádio da Luz zavítá Dortmund, mírný favorit dvojzápasu, jehož forma je ale jako na houpačce. O víkendu v německé lize prohrál na hřišti posledního Darmstadtu 1:2 a v tabulce zaujímá čtvrté místo s hrozivou patnáctibodovou ztrátou na první Bayern Mnichov. Trenérovi Thomasovi Tuchelovi se nedaří navázat na úspěšný loňský rok, mužstvo hlavně sráží děravá obrana. V letošním ročníku se Borussia o poznání lépe prezentuje v Lize mistrů. Na podzim opanovala základní skupinu před Realem Madrid a 21 vstřelenými brankami stanovila nový rekord soutěže.

Benfica poslední dvě ligové kola vyhrála v poměru 3:0 a vévodí portugalské lize o bod před Portem. Ne nadarmo kouč Rui Vitória srší sebevědomím: "Klíčem bude odhalit i malé slabiny soupeře. Jsme ambiciózní a věříme si, Dortmund se musí mít na pozoru."

Domácím budou chybět zraněný obránce Lisandro López a vykartovaný záložník Andrija Živkovič. O možnosti startu útočníka Jonase se rozhodne těsně před výkopem. Dortmundu se vrací tahoun Marco Reus, naopak na marodce zůstávají záložníci Sven Bender a Mario Götze.

Benfica - předpokládaná sestava: Ederson - Semedo, Luisão, Lindelöf, Eliseu - Fejsa, Pizzi, Salvio, Carrillo - Jonas, Mitroglou.

Borussia Dortmund - předpokládaná sestava: Bürki - Piszczek, Sokratis, Bartra, Schmelzer - Weigl, Castro, Raphaël Guerreiro, Dembélé, Reus - Aubameyang.

14. 2. 20:45 Paris Saint Germain - Barcelona (vysílá ČT Sport)

Hned osmifinálový los se vytasil s bitvou dvou aspirantů na celkové vítězství. Majitelé PSG před sezónou dosadili na trenérský post Unaie Emeryho, který má zlomit prokletí pařížského klubu a dovést ho k ušaté trofeji. Španělský stratég potřeboval v novém prostředí čas na aklimatizaci, tudíž na rozdíl od minulých let Pařížané (zatím) nedominují francouzské Ligue 1, nýbrž nahánějí vedoucí Monaco. Jako zdařilý tah se ukazuje lednový nákup Juliana Draxlera z Wolfsburgu, německý špílmachr zásobuje střelce Cavaniho perfektními přihrávkami a navíc sám střílí důležité góly.

Také Barcelona se na domácí scéně dívá na záda rivalovi, v tomto případě madridskému Realu. Víkendová generálka na Ligu mistrů ale vyšla. Nejen hvězdné útočné trio Messi, Suaréz, Neymar se navnadilo šestibrankovým debaklem do sítě Alavésu. "V novém roce PSG vypadá velmi silně. Pokusíme se držet míč na kopačkách a vytvářet si šance," naznačil trenér Luis Enrique.

Emerymu chybí defenzivní opory Thiago Motta a kapitán Thiago Silva. Jeho protějšek si pro dnešek z kádru škrtl zraněné Javiera Mascherana, Aleixe Vidala a Ardu Turana.

I přes velká fotbalová jména na obou stranách se dá očekávat takticky svázaná bitva. Vyřazovací fáze se hrají na dvě utkání a pravidlo o venkovní brance povětšinou slibuje atraktivnější podívanou až v odvetě.

Paris Saint Germain - předpokládaná sestava: Trapp - Aurier, Marquinhos, Kimpembe, Maxwell - Verratti, Rabiot, Matuidi - Lucas, Cavani, Draxler.

Barcelona - předpokládaná sestava: Ter Stegen - Sergi Roberto, Piqué, Umtiti, Alba - Rakitič, Busquets, Iniesta - Messi, Suárez, Neymar.

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Liga mistrů FC Barcelona

Aktuálně se děje

před 57 minutami

Jan Lipavský

Lipavský potvrdil, že Česko odvolalo velvyslance z Ruska

Vláda odvolala velvyslance Vítězslava Pivoňku z Ruska, uvedl ministr zahraničí Jan Lipavský (Piráti) v nedělním vydání diskuzního pořadu Za pět minut dvanáct na televizi Nova. Šéf diplomacie zdůraznil, že Česko tak nebude nikdo reprezentovat na úterní inauguraci ruského prezidenta Vladimira Putina. 

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Volodymyr Zelenskyj

Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě, vzkázal Zelenskyj do Ruska

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v neděli na pravoslavné Velikonoce prohlásil, že Ukrajinci poklekávají jedině k modlitbě. V projevu vyzval spoluobčany, aby se modlili za sebe navzájem a za vojáky na frontě. Kyjev už déle než dva roky vzdoruje ruské agresi, jde o třetí velikonoční svátky během probíhající války. 

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

Zničená Ukrajina.

Ukrajině hrozí porážka kvůli váhající Evropě, tvrdí analýza z Německa

Rusko pod vedením Vladimira Putina sice ekonomicky i technicky oproti NATO ztrácí, přesto válku na Ukrajině vyhraje, domnívá se německý novinář Christoph von Marschall. Napsal to v analýze pro týdeník Focus a deník Tagesspiegel. Podle jeho názoru se může opakovat scénář z Afghánistánu, který západní spojenci v roce 2021 opustili a ponechali napospas Tálibánu. 

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Uprchlíci z Ukrajiny se registrují v Česku.

Ukrajinské migranty Česko potřebuje. Vyplácí se nám

Nepřijímat migranty – ani ty z oblastí válečných konfliktů, ani ty ekonomické, zkrátka nikoho. Takové hlasy se ozývají ze širokého spektra rádoby vlasteneckých či populistických stran. Takové tunelové vidění ale zcela ignoruje fakta a ekonomickou realitu. Data ukazují, že se migrace Česku vyplácí.

Aktualizováno před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno včera

včera

Trumpova ex-asistentka Hope Hicksová vypovídá. Měla popřít aféru Stormy Daniels

Trumpova bývalá hlavní asistentka Hope Hicksová v pátek vypověděla, že jí v posledních dnech prezidentských voleb v roce 2016 sdělil, aby popřela, že by měl sexuální vztah s pornohvězdou Stormy Danielsovou.

Zdroj: Julie Jarošová

Další zprávy