Potvrzeno. Fotbalisty Sparty povede bouřlivák Rada

Praha - Sparta jen den po odchodu dua Tomáš Požár, David Holoubek jmenovala nového hlavního kouče. Trápící se mužstvo na dobu neurčitou přebírá Petr Rada, který v minulosti působil mimo jiné u české reprezentace či rivala ze Slavie.

K odvolání Tomáše Požára a Davida Holoubka sáhlo představenstvo klubu během pondělí. Trenérský tandem skončil vinou špatného startu do jarní poloviny sezóny. Letenští po debaklu v Rostově vypadli z Evropské ligy a špatnou formu si přenesli i do české ligy, když prohráli v Jablonci a Mladé Boleslavi a na domácí půdě s obtížemi porazili Bohemians 1905 a Duklu. Matné výsledky rychle srazily naděje na titul. Sparta po 20. kolech z třetího místa tabulky ztrácí devět bodů na první Slavii a pět bodů na druhou Plzeň, která zítra nastoupí k dohrávce na Bohemce.

Petr Rada se kormidla chopil už v úterý ráno a okamžitě řídil trénink. "Ano, bylo to velmi rychlé, vše se událo během pondělí. Bylo to pro mě překvapení, nenapadlo mě, že by mohlo ve Spartě dojít k nějaké změně. Byl jsem ale osloven a během krátké doby jsem si vše zvážil a zjistil si potřebné informace a nabídku přijal," prozradil impulzivní kouč, který se bude spoléhat na pomoc dosavadních asistentů Stanislava Hejkala a Zdeňka Svobody.

Radovým nejbližším úkolem bude připravit Spartu na páteční domácí duel se Zlínem. "Ten musíme zvládnout herně i výsledkově. Poté nás čeká reprezentační přestávka, během které budeme mít větší prostor se vzájemně poznat. Největší podíl na tom, aby se zlepšily výsledky, ale také hra, musí mít samotní hráči. Ti jsou klíčem ke zlepšení."

Osmapadesátiletý stratég patří k nejzkušenějším osobám v českém fotbale, leč na výraznější trenérský úspěch stále čeká. Jako hráč si vydobyl renomé v Dukle Praha, na kontě má rovněž 11 startů československou reprezentaci. Trenérskou kariéru začal krátkou epizodou ve Slavii, kam se vrátil v sezóně 2012/13. Osudovým místem pro Radu jsou Teplice, na severu Čechu se ocitl hned při čtyřech různých štacích. V červenci 2008 byl dosazen do role lodivoda národního týmu, ale u kormidla vydržel pouhých deset měsíců.

Od vyhazovu z reprezentace Rada v žádném působišti nesetrval déle než rok. Naposledy byl propuštěn z Příbrami.

Trenérská kariéra Petra Rady:

Fortuna Düsseldorf (asistent 1996-97), Slavia Praha (asistent 1997-98, hlavní trenér 1998, asistent 1998-2000), asistent reprezentace ČR (1998-2001), Teplice (2000-01), Plzeň (2001-02), Blšany (asistent 2003), Jablonec (2003-07), asistent reprezentace ČR (2006-08), Teplice (2007-08), hlavní trenér reprezentace ČR (2008-09), Liberec (2010-11), Teplice (2011-12), Slavia Praha (2012-13), Jihlava (2013-14), Teplice (2015), Příbram (2016).

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal Fotbalová 1. liga ČR AC Sparta Praha Petr Rada (fotbalový trenér)

Aktuálně se děje

před 54 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 7 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Evropou prošly prvomájové demonstrace. V Německu a Francii zasahovala policie

Prvomájové demonstrace v Paříži a německých městech byly provázeny napětím a incidenty. V Paříži došlo k rozbíjení nejméně dvou výloh obchodů radikály, zatímco ve Stuttgartu se střetly protestující s policií, jak informovala agentura DPA.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy