Messi zdolal Ronalda, Barcelona porazila Real. El Clásico zdramatizovalo boj o titul

Jeden z veledůležitých zápasů ve španělské lize a celosvětově sledované El Clásico tradičních rivalů Realu Madrid a FC Barcelony mohlo hodně napovědět, zda udělá „Bílý balet“ rozhodující krok k titulu.

V týmu Barcelony chyběl potrestaný Neymar, Real mohl nasadit kompletní údernou sílu Bale-Benzema-Ronaldo. Zápas začal zostra, už ve druhé minutě se utkali v pokutovém území Ronaldo a Umtiti, ale sudí Hernández asi nechtěl zápas začínat pokutovým kopem. V první dvacetiminutovce měli ze hry více domácí, Ronaldo měl blízko ke gólu v 19. minutě, ale jeho křížnou ránu pravačkou zlikvidoval v pádu Ter Stegen. První emoce vzplály ve 20. minutě, kdy Marceló trefil loktem do obličeje Messiho a způsobil mu krvavý šrám.

Fotbalovější projev se odehrál ve 28. minutě. Kroosův roh vyboxoval Ter Stegen k Marcelóvi, jenž poslal dlouhý nákop před branku, Sergio Rámos usměrnil míč do levé tyče a odtud balón doputoval před Casemira, který jej bez potíží uklidil do sítě. Zpočátku se zdálo, že Rámos zpracovával míč v ofsajdu, ale opakované záběry dokázaly, že bylo vše podle pravidel. Real se však radoval jenom pět minut. Pak Barça vykombinovala na pravé straně útočnou akci, kterou zakončil Rakitić přihrávkou na Messiho, ten si potáhl míč do středu, prošel přes Modriće a Carvajala a podél Navase skóroval - Nacho už zasáhnout nestihl. V 35. minutě, krátce po utěšené střele Modriće, kterou Ter Stegen robinsonádou vyrazil, skončil zápas pro Balea, který si obnovil dlouho léčené zranění. K poslednímu vzrušení došlo už v nastaveném čase, kdy po rohu Rakitiće Carvajal doslova odhodil Suáreze na brankáře Navase, ale míč prolétnuvší k Messimu argentinský střelec poslal ve výskoku levačkou mimo svatyni Realu.

Po obrátce se pustil do útočení Real, Kroosovu střelu dvě mintuy po zahájení hry vytáhl od pravé tyče gólman Barcelony a první tutovku předvedl v 53. minutě po Marcelóvě úniku po křídle Karem Benzema, ale jeho "koníčka" hlavou z pěti metrů reflexivně vytáhl Ter Stegen. Za dvě minuty mohlo platit ono nedáš-dostaneš. Paco Alcácer se protáhl středem, ale už neměl sil na tvrdší střelu, s jeho ranou pravačkou si Navas poradil.

Pak se poprvé do osudu zápasu zapsal Gerard Piqué, který měl na hlavě gól, ale 58. minuta byla šťastnější pro Navase, který míč dostal na roh. O minutu později našel dlouhým nákopem Iniesta Suáreze, ale toho opět vychytal Navas. V 66. minutě se mohl stát slavným Cristiáno Ronaldo. Asensio dostal od Modriće přihrávku do úniku na pravém křídle a našel před brankou nekrytého Portugalce, ale ten v pádu mířil vysoko nad, možná i proto, že míč nedostal přesně na nohu. Vzápětí Iniesta dlouhým pasem k levé Navasově tyči našel Suáreze, ale Navas se nenechal překvapit. Potom ale Santiago Bernabéu ztichlo – Rámos ukopl Messimu míč pouze k Ivanu Rakitićovi, ten si obhodil Kroose ve vzdálenosti 25 metrů od branky Realu a vůbec nedbal na to, že mu míč tancuje před levou nohou; křížnou střelou poslal Barcelonu do vedení.

Další klíčový moment přišel v 77. minutě. Messi se vydal do útoku a Sergio Rámos ho zezadu před půlící čarou nemilosrdně zkosil. Hernández vůbec neváhal a vytáhl červenou kartu. Kapitán Realu tak musel do sprch a „Bílý balet“ byl ve velkých problémech. Rámos už byl v rámci El Clásica vyloučen popáté - v letech 2010, 2014 a 2016 dostal červené karty v ligových utkáních (tu první rovněž za faul na Messiho), poslední ve čtvrtfinále Copa del Rey v roce 2012.

Vyloučení se mohl vzápětí Realu vymstít, když v 79. minutě po Gomesově centru střílel z hranice malého pokutového území Piqué, ale druhou velkou šanci mu opět zkazil Navas včasným vyběhnutím, protože Piqué si nejdřív míč zpracovával. Když se neujala Messiho střela z 82. minuty, střední obránce Katalánců si určitě drbal hlavu – opět u toho byl Marceló, zleva dostal míč s malou tečí Rakitiće ke střídajícímu Jamesu Rodríguezovi , jehož trestuhodně neuhlídal Busquets. Muž, který byl v té chvíli na hřišti tři minuty, prudkou ranou levačkou nad hlavu Ter Stegena vyrovnal. A nedosti na tom, o tři minuty později utekl po pravé straně Asensio, nahrál Ronaldovi a ten opět Rodríguezovi, ale první střelu zblokoval Piqué a dorážku dokázal bravurně vyřešit Ter Stegen. A do třetice v ďábelské dvouminutovce zkazil německý brankář Barcelony radost Asensiovi, když vyrazil jeho ránu k pravé tyči.

A tak se o rozhodující akci postaral muž, který už rozhodl zápas s Paris St. Germain. Busquets vyslal prakticky od rohového praporku Sergi Roberta k obrovskému úniku středem, utekl Kroosovi a Marcelóvi, přes Gomese se míč dostal k Albovi a na jeho zpětnou přihrávku naběhl Messi z druhé vlny. Když Suárez a Roberto eliminovali Kroose a Nacha, nekompromisně poslal míč do pravého kouta Navasovy branky. Do konce zápasu chybělo 10 vteřin… Messi pak se svlečeným dresem, za který obdržel žlutou kartu, sklízel ovace na otevřené scéně.

Real Madrid – FC Barcelona  2:3  (1:1)

Branky: 28. Casemiro, 86. J. Rodríguez – 33. Messi, 73. Rakitić, 90.+2. Messi

Žluté karty: Casemiro, Kovačić – Umtiti, MessiČervená karta: 77. Sergio RámosSudí: Alejandro Hernández HernándezDiváků: 81 044

Real Madrid: Navas – Carvajal, Nacho, Rámos, Marceló – Modrić, Casemiro (69. Kovačić), Kroos,  – Bale (38. Asensio), Benzema (82. J. Rodríguez), Ronaldo. Trenér: Z. Zidane

FC Barcelona: Ter Stegen – Roberto, Piqué, Umtiti, Alba – Rakitić, Busquets, Iniesta – Messi, Suárez, Alcácer (69. Gomes). Trenér: L. Enrique

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Primera Division (fotbal Španělsko) El Clásico Real Madrid FC Barcelona Cristiano Ronaldo Lionel Messi

Aktuálně se děje

včera

včera

Ryan Gosling jako Kaskadér.

RECENZE: Kaskadér v čele s křehkým Goslingem je ideální letní zábavou z idealizovaného filmařského zákulisí

Ryan Gosling a Emily Blunt byli loni vedlejšími tvářemi letního fenoménu Barbenheimer, oba byli za své role nominováni na Oscara. Teď se před kamerou, a ve filmu i za kamerou, potkávají u dalšího projektu s blockbusterovými ambicemi. Kaskadér je v tom nejlepším slova smyslu pohodovou zábavou, jež nepostrádá hravost, důmyslnost a zbytečně se nepáře s logikou.

včera

včera

včera

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.

včera

včera

Helena Langšádlová

Pavel přijal demisi ministryně Langšádlové, nahradit ji má Tuleja

Výměna na postu ministra pro vědu a výzkum se ve čtvrtek přiblížila. Prezident Petr Pavel přijal demisi končící ministryně Heleny Langšádlové (TOP 09). Na Pražský hrad zároveň zamířil návrh na jmenování Pavla Tuleji, který by se měl v pondělí chopit vládní funkce.

včera

Vladimir Putin

Rána pro Putina: Ukrajinci ničí rafinerie, Rusům došly zásoby paliva

Kromě bojů na frontě se válka na Ukrajině rozšířila i do strategických oblastí, jako jsou rafinerie, které jsou klíčové pro zásobování Ruska palivy. Ukrajinci k těmto nelehkým akcím využívají dronů, které poškodily některé z těchto rafinerií natolik, že jejich produkce ropy byla omezena. To způsobilo růst cen a nedostatek paliva v celém Rusku.

včera

Petr Fiala

Fiala uvedl do funkce nového ředitele NBÚ. Je jím Čuřín

Premiér Petr Fiala (ODS) uvedl ve čtvrtek do funkce nového ředitele Národního bezpečnostního úřadu Jana Čuřína, který dosud působil jako bezpečnostní ředitel Úřadu vlády. Vláda rozhodla o jeho jmenování na jednom z březnových zasedání. 

včera

včera

Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy