Policie ve středu zapečetila i kanceláře České unie sportu

Praha – Kvůli kauze dotací z ministerstva školství pro sport zasahovali policisté ve středu kromě Fotbalové asociace ČR, pražského magistrátu a ministerstva školství (MŠMT) také v sídle České unie sportu. Předseda unie Miroslav Jansta patří mezi zadržené.

Vyšetřovatelé podle místopředsedy ČUS Marka Hájka zapečetili tři kanceláře. Organizace nebyla z ničeho obviněna, kanceláře byly zapečetěny kvůli zajištění důkazů. Zatímco na ostatních místech policie zasahovala už ve středu dopoledne, na ČUS byl údajně dlouho klid.

Mluvčí Vladimír Zemánek nepotvrdil, že by se v sídle jedné z nejdůležitějších sportovních organizací něco dělo. Policie však nakonec dorazila. „V souvislosti s vyšetřováním, které Policie ČR zahájila v sídle FAČR, zapečetily policejní orgány toho dne večer také tři kanceláře v sídle České unie sportu," uvedl v prohlášení Hájek.

Dodal, že unie v současné době neví, co je smyslem a cílem této akce, a že čeká na vysvětlení a další informace orgánů činných v trestním řízení. „Česká unie sportu je přesvědčena, že její hospodaření je bezproblémové a mnohokrát deklarovala, že i v případě čerpání státních dotací vždy zastávala maximální transparentnost," uvedl.

„Organizace ČUS není obviněná z žádného trestného činu a není mi známo, že by byl obviněn předseda ČUS (Jansta) nebo generální sekretář (Jan Boháč). Šetření se týká investičních dotací," řekl právní zástupce ČUS Prokop Beneš.

To, že se v sídle ČUS konají úkony za účelem zajištění důkazů pro trestní řízení však potvrdil a dodal, že unie s vyšetřovateli spolupracuje. „Postupně dochází k přebírání materiálů potřebných k prošetření. Organizaci nebylo sděleno obvinění z žádného deliktu, jen jsme byli vyzváni k poskytnutí součinnosti při zajišťování důkazů," dodal Beneš.

Předseda ČUS Jansta i místopředseda Miroslav Pelta, který je zároveň předsedou FAČR, jsou mezi zadrženými v případu vyšetřování možného zneužití státních dotací z MŠMT. Podle pražské vrchní státní zástupkyně Lenky Bradáčové byly obviněny tři osoby a jedna firma ze zneužití pravomocí, sjednání výhody při zadání veřejné zakázky a porušení povinnosti při správě cizího majetku.

Kromě nich byli ve středu zadrženi také náměstkyně ministryně školství Simona Kratochvílová, pražský zastupitel Karel Březina (ČSSD) a ředitelka odboru sportu na magistrátu Soňa Fáberová. Vyslýchán byl i bývalý šéf odboru sportu MŠMT Zdeněk Bříza.

Související

Více souvisejících

kauza dotací pro sport Česká unie sportu Miroslav Jansta Miroslav Pelta ministerstvo školství

Aktuálně se děje

před 57 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

Aktualizováno před 8 hodinami

před 8 hodinami

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

před 8 hodinami

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

před 9 hodinami

Andrej Babiš (ANO)

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

před 9 hodinami

1. máj

Svátek práce se slaví již 135 let. Jak se za tuto dobu proměňovala jeho podoba?

Na první květnový den připadá Svátek práce, který není jenom státním svátkem, ale i tím mezinárodním. Jeho historie sahá až do roku 1889, kdy byl jiný, než se prezentoval v dobách komunistického režimu. Povinné prvomájové průvody doprovázené budovatelskými slogany, oslavami pracovních úspěchů a stranickými představiteli na tribunách měly s původní myšlenkou svátku pramálo společného. 

před 9 hodinami

Počasí: Česko zasáhl silný vítr. Meteorologové vydali výstrahu

Meteorologové vydali výstrahu před silným větrem. Ten bude podle ČHMÚ.cz řádit na části území až do zítřejšího večera.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy