Prvoligové kluby se chtějí na novém kandidátovi na post šéfa českého fotbalu domluvit s Berbrem

Praha - Majitelé šestnácti prvoligových klubů se dohodli na tom, že najdou takového kandidáta na post šéfa českého fotbalu, který bude přijatelný zároveň i pro místopředsedu Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romana Berbra, jenž v současnosti zastupuje současného šéfa této asociace Miroslava Peltu, který je aktuálně ve vazbě kvůli podezřelým machinacím s finančními dotacemi pro sport. Takový je výsledek mimořadné schůzky, kterou na středu mimořádně kluboví majitelé svolali, aby tak reagovali na současnou krizi v českém fotbale.

Vedle Pelty je obviněna z údajného zneužití dotací ministerstva školství na sport i sama FAČR. Mimochodem v úterý sáhla minitryně školství Kateřina Valachová (ČSSD), ještě krátce před tím, než rezignovala na svůj post, k ráznému kroku a to k zastavení dotačního programu, podle kterého přitékaly peníze do fotbalu. „Profesionální kluby vnímají, že to je poměrně tragická situace, která může vyeskalovat v kritickou, co se týká financování celého českého fotbalu. Bavili jsme se o tom, jakým způsobem, v případě krizových scénářů, nabídnout pomoc Fotbalové asociaci," vyjádřil se k aktuální krizi předseda Ligové fotbalové asociace (LFA) Dušan Svoboda a to po téměř ttříhodinovém jednání s majiteli klubů, které se sešli na popud pražské Slavie právě prostřednictvím LFA, která od příští sezóny řídí dv+ě nejvyšší profesionální tuzemské fotbalové soutěže.

Poté, co v pondělí, kdy zasedal mimořádně výkonnný výbor FAČR, uvedl kontroverzní místopředseda FAČR Roman Berbr, jenž je známý svým vlivem na rozhodčí a i svou estébáckou minulostí, že uvažuje o kandidatuře na šéfa FAČR, zdálo se, že by mohlo jednání s ním kluby dovést do nepříčetností. Zvlášť, když se proti Berbrově osobě tehdy ostře ozval předseda slávistického představenstva Jaroslav Tvrdík. A ten nebyl jediný, komu vsávaly vlasy po Berbrových slovech o možné kandidatuře hrůzou. Nakonec se jednalo o celkem klidé jednání.

„Zahájíme jednání se zástupci výkonnostního fotbalu. Chtěli bychom se aktivně spolupodílet také na vytvoření nového výkonného výboru. Chceme navrhnout nějaká jména do hry, ale ve shodě s výkonnostním fotbalem," řekl Svoboda. Znamená to tedy, že nový kandidát na šéfa FAČR, protože kandidatura Miroslava Pelta je už s největší pravděpodobností shozena ze stolu, musí být vybrán tak, aby byl přijatelný pro obě strany. „Bylo by dobré, abychom se shodli na jednom jménu. Aby na valné hromadě nebylo, že někdo vyhraje a někdo prohraje," dodal Svoboda, jenž to právě on, kdo bude jednat s Berbrem.

Svoboda odmítá, že by snad dopředu mšlo spět jednání s Berbrem k neshodám. „Myslím, že český fotbal je ve vážné situaci, aby někdo s někým bojoval... Chceme nabídnout veškeré možnosti a prostředky, abychom problém společně vyřešili. Není prostor na to, aby se valná hromada nesla v konfrontačním tónu," řekl a na dotaz, jaká jména možných kandidátů připadají v úvahu, uvedl následující: „Bavili jsme se o konkrétních jménech, ale dokud není věc prodiskutována s dotyčnými osobami, nebudeme je komentovat."

Zda by byl pro Svobodu přijatelným šéfem fotbalu samotný Berbr, k tomu se nechtěl nikterak blíže vyjadřovat. „Nebavili jsme se, kdo je pro nás přijatelný, a kdo ne. Není to ale jen o otázce předsedy, kluby mají možnost mít dva další členy ve výkonném výboru. Jde o to nastavit skupinu lidí, která by splňovala požadavky o zajištění zvýšení důvěryhodnosti fotbalu," řekl Svoboda, pro nějž je dobré, že se valná hromada bude konat v původně plánovaném termínu, tedy 2. června, přičemž 12. května je nejzazší termín pro podání přihlášek zájemců o nejvyšší post v tuzemském fotbale.

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal FAČR Roman Berbr (fotbalový funkcionář)

Aktuálně se děje

před 47 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 1 hodinou

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy