Češi porazili houževnaté Francouze a jsou blízko čtvrtfinále

Paříž - Čeští hokejisté zvládli klíčový souboj s pořadatelskou Francií, když vítězství 5:2 zařídili debutující střelci na MS. Národní tým má po šesti duelech na kontě 13 bodů a je velmi blízko čtvrtfinále. Definitivu na postupu mohou přinést dnešní nebo zítřejší výsledky soupeřů.

Čeští trenéři neupustili od rotace brankařů, a tak detroitského Mrázka vystřídal Pavel Francouz. Gólman Čeljabinsku chytal naposledy ve čtvrtek proti Norsku a dosáhl na čisté konto. Vladimír Sobotka, který byl povolán po vypadnutí zámořského St. Louis Blues z play-off, na šampionátu debutoval v prvním útoku po boku Tomáše Plekance a Jakuba Voráčka. David Pastrňák se z elitní formace přesunul do druhé, v níž doplnil Jana Kováře a Romana Červenku.

Šestým testem Jandačovy družiny byli nevyzpytatelní Francouzi, před zápasem se sedmi body šestý celek skupiny B. Domácí výběr v pátek zvítězil v prodloužení nad Běloruskem a dříve překvapivě deklasoval Finsko 5:1 či potrápil Kanadu.

Francouzi začali duel velmi aktivně. Hned na úvod se v obrovské šanci objevil Damien Fleury, ale z bezprostřední blízkosti trefil jen brankaře. Pavel Francouz se musel mít na pozoru i v 5. minutě, kdy se na něj z úhlu řítil Lampier. Český gólman vytáhl skvělý zákrok lapačkou. Češi se posléze probrali z letargie a dobrou kombinací si vynutili faul soupeře. Při následné přesilové hře si Pastrňák nabrusil mezi kruhy a v 9. minutě přesným švihem otevřel skóre zápasu. Dvacetiletý útočník zároveň protrhl střeleckou smůlu na šampionátu.

David Pastrňák měl vzápětí možnost přidat druhou branku ovšem bekhendovým zakončením brankaře Hardyho nepřekonal. Francouzští reprezentanti za nepříznivého stavu vystupňovali tempo a Pavel Francouz likvidoval další pokus.

V závěru první třetiny při vyloučení Červenky dostal Michal Kempný trest na čtyři minuty za vysokou hůl a čeští hokejisté čelili téměř minutovému oslabení tři proti pěti. Krušné sekundy hokejisté v bílém přečkali a do kabin šli s jednobrankovou výhodou.

Druhý třetina byla zahájena za pokračujícího vyloučení Kempného, které nakonec skončilo předčasně. Francouzský střelec Da Costa projel obranou a prostřelil Francouze mezi betony. Ani ne minutu po inkasované brance byl vyloučen další český hráč. Čtyřminutovou penalizací za hru vysokou holí byl tentokrát odměněn Vladimír Sobotka. Aby toho nebylo málo, brzy se Francouzi opět chystali na přesilovku pěti proti třem. Sobotku na lavici hříšníků doplnil Michal Řepík. Domácí si vytvořili velký tlak, stav se ale neměnil. Da Costa selhal na Francouzovi a Roussel pohrdl stoprocentní šancí.

Řepík se na led vrátil ve 27. minutě a okamžitě se zapsal do dějin utkání. Ze vzduchu si sklepl puk a jeho tečovaná střela propadla Hardymu mezi betony - 2:1 pro Česko.

Ve 33. minutě Francouz zneškodnil ránu Dame-Malky a dorážku Lamperiera. Na druhé straně Vrána prováhal ideální příležitost na zakončení a Pastrňák z pravé strany minul bránu. Nicméně Češi dlouho nesmutnili. Ve 38. minutě napřáhl od modré Jan Rutta a brankou v přesilovce zvýšil na 3:1. Obránce Chomutova zaznamenal premiérový bod na MS.

Živelnost Francouzů polevila až ve třetí třetině a Češi stále více a více kontrolovali průběh zápasu. Ve 47. minutě Hanzalova čtvrtá formace předvedla povedené střídaní, při němž Zohorna prověřil Hardyho. Francouzského gólmana vzápětí za bránou obral o puk Voráček. Přihrávkou oslovil Sobotku, proti němuž se stačil vrhnout Hardy a napravil své zaváhání.

Trvající převaha českého výběru ovšem přeci jenom vyústila v branku. Ve 49. minutě Kempný nastartoval Řepíka a ten skóroval podruhé v utkání. Jenže uběhly pouze dvě minuty a Francie přispěchala s odpovědí. Antoine Roussel přebral kotouč ve středním pásmu a svůj únik dovršil přesným bekhendem.

V závěrečných devíti minutách si Češi zkušeně hlídali náskok a ve 49. minutě pojistil výhru Tomáš Zohorna. Při power-play protivníka střelou do opuštěné brány stanovil konečný rezultát na 5:2. České mužstvo se minimálně do večerního střetnutí mezi Švýcarskem a Finskem posouvá na druhou příčku skupiny B. Francii se naopak po prohře výrazně oddálily brány čtvrtfinále.

"Udělali jsme velký krok. Je důležité, že jsme pět ze šesti utkání ve skupině vyhráli. Sice ne všechny za tři body, ale vyhráli. Víme, že se musíme vyvarovat zbytečných faulů. Ve hře máme určité rezervy, ty se snažíme odstranit. Zároveň ale máme plno dobrých věcí, které chceme udržet," v rozhovoru pro hokej.cz bilancoval trenér Josef Jandač.

Program základních skupin Češi završí v úterý, kdy se od 16:15 utkají se Švýcarskem.

Mistrovství světa v hokeji 2017

Skupina B (Paříž):

Francie - Česko 2:5 (0:1, 1:2, 1:2)

Branky a nahrávky: 21. S. Da Costa (Fleury), 51. A. Roussel - 9. Pastrňák (Horák, Voráček), 27. Řepík (Kundrátek), 38. Rutta (Červenka), 49. Řepík (Kempný), 59. T. Zohorna (Horák). Rozhodčí: Gouin (Kan.), Kubuš (SR) - Otmachov (Rus.), Sormunen (Fin.). Vyloučení: 3:7. Využití: 1:2. Diváci: 13 003.

Francie: Hardy - Hecquefeuille, Auvitu, Besch, Manavian, Dame Malka, Janil, Raux - Bellemare, S. Da Costa, A. Roussel - Fleury, T. Da Costa, S. Treille - Perret, Meunier, Lamperier - Claireaux, Ritz, Rech. Trenér: Dave Henderson.

Česko: Francouz - Gudas, Šimek, Jeřábek, Krejčík, Rutta, Kempný, Kundrátek - Voráček, Plekanec, Sobotka - Pastrňák, Jan Kovář, Červenka - Řepík, Vrána, Birner - R. Hanzl, Horák, T. Zohorna. Trenéři: Josef Jandač, Jiří Kalous, Jaroslav Špaček a Václav Prospal.

Související

Hokej, ilustrační fotografie.

Hokejisty Karlových Varů budou trénovat zlatí hoši z přelomu tisíciletí Patera a Moravec

Krátce po nedávném vyřazení Karlových Varů z předkola letošního extraligového play-off, v němž nestačily na České Budějovice, se potvrdila jména nových trenérů. Dosavadního kouče Energetiků Václava Eismanna, jenž působil na tamní lavičce od února, nahradí olympijský vítěz z Nagana Pavel Patera. Jeho asistentem pak bude další olympijský vítěz z roku 1998 a taktéž mistr světa z roku 2001 David Moravec. Dvouletou smlouvu s karlovarským klubovým vedením podepsal kromě nich i nový trenér brankářů Lukáš Mensator.
Hokej, ilustrační fotografie.

První východočeské derby v play-off zvládly po boji Pardubice, Sparta udolala Liberec v nájezdech

Vyrovnané souboje před ohromujícími diváckými atmosférami byly k vidění o prvním hracím dni čtvrtfinálové fáze play-off Tipsport extraligy. Oba první zápasy dvou sérií Pardubice vs. Hradec Králové a Sparta vs. Liberec navštívilo přes 10 000 fanoušků a oba zápasy se nerozhodly v základní hrací době. Zatímco východočeské derby rozhodl po remíze 4:4 po prodloužení symbolicky proti svému oblíbenému soupeři Martin Kaut, v pražské O2 Areně se čekalo na rozhodnutí až do samostatných nájezdů, ve kterých nakonec Pražané odčinili to, že nedotáhli vedení 2:1.

Více souvisejících

hokej Hokej MS Hokej MS FRA Tým Hokej MS CZE Tým

Aktuálně se děje

před 3 minutami

před 22 minutami

před 25 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

Helena Langšádlová

Ministryně Langšádlová se rozhodla podat demisi

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, oznámila její strana ve čtvrtek ráno. Podrobnosti má končící členka Fialovy vlády poskytnout odpoledne. 

před 1 hodinou

před 2 hodinami

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.

včera

Papežův zákon

RECENZE: Papežův zákon o prohnilé církvi stojí i padá na velikášském akademismu

Poté, co byl u nás snímek Papežův zákon uveden v rámci nesoutěžní sekce karlovarského festivalu, se dostává i do široké distribuce. Italský film se noří do temné historie církve a skrze příběh na základě skutečných událostí reflektuje krutost lidské manipulace, společenskou rozštěpenost i individuální osudy na pozadí velkých dějin.

včera

včera

Michal Koudelka

Vláda chce urychlit výstavbu OZE, prezidentovi navrhla povýšení šéfa BIS Koudelky.

Příprava výstavby obnovitelných zdrojů energie ve vybraných lokalitách by v Česku neměla trvat déle než rok. K dosažení tohoto cíle má přispět vymezení tzv. akceleračních zón určených pro jejich výstavbu podle pravidel, která schválila vláda na středečním jednání. Navrhla také povýšení šéfa BIS Michala Koudelky do hodnosti generálmajora. 

včera

včera

Charles Leclerc

Stáj Scuderia Ferrari mění název + FOTO

Neuvěřitelné se stává skutečností. Ferrari je jediným týmem, který nepřetržitě závodí v přední motoristické disciplíně od založení formule 1 v roce 1950. Žádný tým nezastává takovou tradici jako Scuderia. Tradice – kterou nyní Italové (částečně) boří.

včera

včera

Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

včera

Šojgu ztrácí vliv v Kremlu? Zatčení jeho náměstka něco signalizuje

Zatčení náměstka ministra obrany Timura Ivanova signalizuje souboj o zdroje a moc uvnitř ruské elity na počátku nového prezidentského období Vladimira Putina.

Zdroj: Radek Novotný

Další zprávy