Kandidát na šéfa tuzemského fotbalu Fousek nebyl pozván na schůzi delegátů. Tvrdík přirovnal Berbrovo jednání ke Stalinovi

Praha - Jak známo, blíží se valná hromada Fotbalové asociace ČR (FAČR), na které bude zvolen nástupce dosavadního šéfa tuzemského fotbalu Miroslava Pelty, který byl na začátku května po celorepublikové policejní razii týkající se případu kolem podezřelých machinací se sportovními dotacemi obviněn a následně vzat do vazby. Připomeňme, že o nejvyšší post v českém fotbale budou usilovat tři následující kandidáti: ředitel obchodní organizace FAČR STES, jež má nastosrt třeba prodej televizních práv, Martin Malík, ředitel Ondrášovky Libor Duba a bývalý generální sekretář FAČR Petr Fousek. A právě posledně jmenovaný kandidát neobdržel pozvánku na schůzi delgátů z české volební komory, jež se uskutečnila jednak v Brně (24.5.) a jednak v Praze (25.5.). Neměl tak tedy možnost na rozdíl od ostatních kandidátů, kteří pozvánku naopak dostali, představit svůj program. Pražskou schůzi režíroval místopředseda FAČR Roman Berbr a právě jeho počínání kritizovala pražská Slavia prostřednictvím jejího bosse Jaroslava Tvrdíka. Právě klub z Edenu je nejvýraznějším podporovatelem kandidatury Petra Fouska.

Konkrétně v pátek 2. června je na programu ona očekávaná volební valná hromada FAČR, během které delegáti, kteří se právě v těchto sešli, jak už bylo výše zmíněno v Brně a v Praze, aby si vyslechli jednotlivé kandidáty na nejvyšší post českého fotbalu, zvolí nového šéfa FAČR. A zatímco tento týden ve středu v Brně byli na tamní setkání delegátů přítomni všichn tři výše zmínění kandidáti, o den později v Praze, kde měl schůzi na povel kontroverzní místopředseda FAČR Roman Berbr, chyběl pouze Petr Fousek.

Ten se k celé situaci vyjádřil na svém facebookovém profilu: "Zatímco na moravské setkání jsem dopředu dostal od moravského místopředsedy pana Zlámala písemnou pozvánku, a do programu jednání bylo také zařazeno krátké představení kandidátů na předsedu FAČR, pozvánku na jednání české komory jsem neobdržel. Oslovil jsem proto českého místopředsedu pana Berbra s tím, že mám zájem na českém shromáždění vystoupit, ale pan Berbr mi sdělil, že mi to neumožní."

Sám Roman Berbr se pak k tomu nechtěl nikterak blíže vyjadřovat. "Je to naprosto nedemokratický a účelový postoj, každý si jistě o tom udělá svůj obrázek. Delegáti české komory se musí sami svobodně rozhodnout, zda tendenčnost prospěje fotbalu a jaké signály tím vysílá," pokračoval Fousek, jenž tak připomněl, že hlavním bodem v jeho programu e transparentnost.

Berbr se sice k tomu všemu nijak nevyjádřil, za to nejvýraznější podporovatel Petra Fouska pražská Slavia si nebrala prostřenictvím svého nejvyššího bosse Jaroslava Tvrdíka servítky. "Delegáti dostali instrukce, že je třeba volit Malíka, protože si to prý přeje Pelta. Pan Berbr na setkání řekl, že všichni budou jednotní jako korejští vojáci v šiku. Tohle má úroveň demokracie ve stalinském Rusku. Nikdy nebudeme jako Slavia součástí podobneho divadla!," vydal Tvrdík ostrý tweet.

Že Fousek nebude úplně Berbrův nejoblíbenější člověk, tak to značí i to, že podle zjištění zpravodajského serveru Aktuálně.cz nebyla na pražskou schůzi delegátů pozvána právě ani pražská Slavia, která se v předešlých dnech několkrát ohradila proti Berbrovi a spol., třeba tehdy, když po zatčení Miroslava Pelty navrhovala tzv. "fotbalovou úřednckou vládu" s oobnostmi v čele s podnikatelem Jiřím Šimáněm a vedle toho vystoupila ostře proti tomu, aby ve veden fotbalu byl kdokoli podezřelý z korupce či ovlivňování zápasů. Tvrdík se tak o pražské čtvrteční schůzi od ostatních, kteří se schůze zúčastnili.

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal FAČR Roman Berbr (fotbalový funkcionář)

Aktuálně se děje

před 26 minutami

Volodymyr Zelenskyj (Ukrajina)

Západ se bojí, říká Zelenskyj s ohledem na válku na Ukrajině

Západ se bojí nejen porážky Ruska, ale i porážky Ukrajiny. Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj to v rozhovoru pro AFP označil za absurdní. Západním spojencům vyčetl například to, že Kyjevu zakázaly používat dodané zbraně k útokům na ruské území. Moskva chce podle Zelenského zaútočit na Charkov, přičemž nemá dost sil k novému útoku na Kyjev. 

před 47 minutami

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

MS v ledním hokeji: Češi nepovolili Rakušanům další překvapení. Porazili je 4:0 a čtvrtfinále mají jisté

Poté, co nejprve Rakušané potrápili Švýcary (4:5) i Kanaďany (6:7 po prodloužení) a posléze dokázali porazit Finsko 3:2, se naši jižní sousedé v pátek večer v pražské O2 Areně představili proti svěřencům kouče Radima Rulíka. Ten své mužstvo na nevyzpytatelného soupeře připravil, a i když především druhá třetině herně nebyla podle českých představ, výsledkově k žádnému překvapení tentokráte naštěstí nedošlo. Utkání dospělo k české výhře 4:0.

před 2 hodinami

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Markéta Pekarová Adamová

Pekarová Adamová vyrazila do Pobaltí. Lotyšsko dá čtvrt miliardy na munici pro Ukrajinu

Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) navštívila v rámci baltské cesty Lotyšsko. V Rize jednala s předsedkyní parlamentu Daigou Mieriņou o dalších způsobech podpory Ukrajiny a s premiérkou Evikou Siliņou o bezpečnostní i ekonomické spolupráci. Na místní vojenské základně navštívila také české vojáky pomáhající chránit východní křídlo NATO.

včera

včera

Pavel Novotný (ODS) na 29. kongresu strany

ODS rozhodne o osudu Pavla Novotného až po eurovolbách

Výkonná rada ODS bude v úterý 11. června rozhodovat o osudu starosty pražských Řeporyjí Pavla Novotného, jemuž kvůli některým vyjádřením hrozí vyloučení z vládní strany. Informovala o tom agentura ČTK. Rozhodnutí tak padne až po volbách do Evropského parlamentu. 

včera

Princ William se svou rodinou

Princ William obstál v těžké zkoušce. Spekulace jeho ženě na zdraví nepřidaly

Britskou monarchií v prvních měsících letošního roku otřásly diagnózy, které si vyslechli král Karel III. a princezna Kate. U obou členů královské rodiny byla odhalena rakovina. Oporou jim samozřejmě jsou nejbližší, důležitá je zejména role prince Williama. Následník trůnu se ale s atmosférou v Británii vyrovnával dost těžce. 

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Pellegrini: Fico si útok pamatuje a po atentátu byl při vědomí. Ve hře je převoz do Bratislavy

Lékařské konzilium by mělo v pondělí rozhodnout o další léčbě postřeleného slovenského premiéra Roberta Fica, který po středečním atentátu podstoupil ve fakultní nemocnici v Banské Bystrici pětihodinovou operaci. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy