Legendární brankař Buffon možná za rok ukončí kariéru. Nejsem věčný, prozradil

Udine - Italský brankař Gianluigi Buffon připustil, že ho možná čeká poslední rok v kariéře profesionálního fotbalisty. Devětatřicetiletá opora Juventusu by mohla skončit po mistrovství světa 2018 v Rusku.

Až Buffon pověsí kopačky na hřebík, fotbalový svět přijde o velké jméno. Legendární brankař získal od debutu v roce 1995 úctyhodných 22 trofejí. K dokonalé kariéře mu chybí pouze jediný úspěch. Před týdnem musel překousnout už své třetí prohrané finále Ligy mistrů.

"Není čas věšet hlavu, sezónu chceme uzavřít vítězstvím a já osobně bych si přál čisté konto," řekl zkušený brankař na tiskové konferenci před kvalifikačním zápasem na světový šampionát, v němž se Italové střetnou s Lichtenštejnskem.

"Kariéra sportovce je lemovaná výhrami a prohrami. Během mé jsem byl mnohokrát na vrcholu, ale také nejednou na dně. Vždy je nutné hledět dopředu. Před finále Ligy mistrů se nás zmocnil přílišný optimismus, přitom i ten poslední hráč Realu měl na kontě více titulů v Lize mistrů," doplnil záhy.

Buffon po finále s Realem připomněl, že mu začíná běžet poslední rok smlouvy v Juventusu, a včera se před novináři zmínil o své další životní etapě: "Nejsem věčný a nikdy jsem to o sobě netvrdil. Juventus i italský národní tým dobře vědí, kým mě mohou nahradit. Trenérská dráha mě příliš neláká, spíše by se mi líbila nějaká funkce v reprezentaci, kde je práce méně stresující a nevyplňuje váš program den co den. Když skončím, budu trochu odpočívat, prožil jsem dlouhou kariéru."

A kdo přebere žezlo po Buffonovi? V italské reprezentaci stále více šancí dostává teprve osmnáctiletý Gianluigi Donnarumma. Talentovaného brankaře navíc sleduje Juventus, který by rád využil jeho nejasnou budoucnost v milánském AC. Podle italských médií Donnarumma odmítá podepsat novou smlouvu. Jinou alternativu pro Starou dámu, a nejspíše pravděpodobnější, představuje Polák Wojciech Szczesny. Kmenový hráč Arsenalu poslední dvě sezóny hostoval v AS Řím, v jehož dresu si na Apeninském poloostrově vydobyl renomé.

Související

Manchester City

Komise si posvítí na Manchester City. Velkoklub podezřívá z porušení finančních pravidel

Možná je to začátek konce úspěšného období anglického velkoklubu Manchesteru City pod majiteli ze Spojených arabských emirátů. Ten je totiž podezřelý z porušení hned 115 finančních pravidel, a pokud se po prošetření nezávislé komise některá či dokonce všechna prokážou, hrozí manchesterskému celku nejen odpočet bodů, ale vše může klidně skončit vyloučením z Premier League.
Fotbal, ilustrační fotografie.

Víkend bez fotbalu a částečně i hokeje. Co všechno neproběhne kvůli povodním?

Extrémní deště a z nich vyplývající extrémní povodně zrušily celou řadu plánovaných víkendových sportovních akcí v tuzemsku. Mezi nimi je nejviditelnější odložení celého ligového kola nejvyšší i druhé nejvyšší fotbalové soutěže. V sobotu pak dle původního programu má startovat druhá nejvyšší hokejová soutěž Maxa liga. O víkendu se ale neodehrají její zápasy konající se především na Moravě. Kromě toho se zrušila poslední kvalifikace na Velkou pardubickou a také zápasy baseballové extraligy.

Více souvisejících

Fotbal Gianluigi Buffon

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

MANUÁL: Dnes startují krajské a senátní volby. Jak volit a kde nekroužkovat?

Dnes odpoledne začnou v Česku volby krajských zastupitelů. V některých částech republiky budou spojeny také s prvním kolem senátních voleb. Zatímco krajské volby se týkají voličů mimo hlavní město, o složení horní parlamentní komory budou rozhodovat i voliči ze čtyř senátních obvodů v Praze. 

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy