Ve fotbalu to vře: Tvrdík pohrozil Berbrovi a spol. neposíláním slávistů do reprezentace, na povrch vyplouvá lukrativní Jarolímova smlouva

Praha - Neúspěšná kvalifikace na fotbalové mistrovství světa a následné až nečekaně ostré vystoupení faktického šéfa Fotbalové asociace ČR (FAČR) Romana Berbra na úterní tiskové konferenci, kde hodnotil kouče národního týmu Karla Jarolíma, jenž i přes všechny výtky zůstává u kormidla a to údajně kvůli prapodivné smlouvě, kterou uzavřel Jarolím s bývalým šéfem tuzemského fotbalu Miroslavem Peltou a která má být údajně nevypověditelná. O smlouvě, která mimochodem podle zjištění serveru Seznam Zprávy zaručovala reprezentačnímu trenérovi měsíční plat přes 600 000 korun, ovšem později. Zpět ale k výše uvedeným událostem posledních dní a především pak tedy k hodnocení kouče Karla Jarolíma ze strany Romana Berbra. Právě to totiž rozzlobilo šéfa pražské Slavie, úřadujícího šampiona v české nejvyšší fotbalové soutěži, Jaroslava Tvrdíka na tolik, že pohrozil fotbalovému vedení, že nebude pouštět fotbalisty ze svého klubu do reprezentace a to i přesto, že by mu mohla hrozit ze strany Mezinárodní fotbalové federace FIFA pokuta.

„Jestli FAČR nezajistí důstojnost reprezentace, nebudeme tam posílat hráče. Tohle si ČR, Karel Jarolím ani hráči nezaslouží. Je toho dost," napsal konkrétně Tvrdík ve středu večer na svém twitterovém účtu. Nejvyššímu bossovi z pražských Vršovic vadí podle něj neúměrná kritika ze strany FAČR na Karla Jarolíma, jenž během úterního dne musel na výkonný výbor podat svou analýzu poté, co nedokázal z kvalifikace postoupit alespoň do baráže o světový šampionát, který se bude v roce 2018 konat v Rusku. „Nestačí sportovní neuspěch. Ostuda ještě musí pokračovat. Nechutné. Jestli má jít pan Jarolím, ať se vedení FAČR přidá," napsal dále Tvrdík na twitteru a narážel tím hlavně na osobu Romana Berbra.

Tvrdíkovi by ale v případě, že by k takovému kroku přistoupil, tedy k neposílání hráčů do reprezentace, hrozily problémy v podobě sankcí. „Na případy, kdy klub odmítne uvolnit hráče pro potřeby reprezentace, pamatuje Soutěžní řád FAČR," připomíná Markéta Vochoska Haindlová, expertka na sportovní právo. A nejen ze strany FAČR, ale i ze strany FIFA tyto problémy Tvrdíkovi tyto problémy hrozí. Pamatuje i na to předpis FIFA s názvem "Regulations on the Status and Transfer of Players". Ty totiž zavazují jednotlivé kluby k tomu, aby uvolňovaly své hráče na mezinárodní duely.

Dále pak Tvrdík žádá širokou debatu nejen s fotbalovým vedením, ale i s fotbalovými experty o to, aby dokázali najít cestu ze současné situace v českém fotbale. „Chci slyšet, co uděláme s celým českým fotbalem. Diskusi expertů. Vizi budoucnosti. Odmítám hru na závist k platu trenéra," napsal Tvrdík, jenž tak reagoval na středeční informace serveru Seznam Zprávy, který získal informace o tom, který trenér trénující jednotlivé kategorie reprezentačních týmů kolik bere. O tom ale později.

Ve středu večer se na svém twitteru Jaroslav Tvrdík skutečně rozjel, a tak přidal další příspěvek, ve kterém okomentoval poslední výsledky české fotbalové jednadvacítky (ta prohrál s Chorvatskem 1:5) a dvacítky (ta pro změnu padůla s Anglií 0:4). „Za to může kdo? Jarolím? Ostuda všude, kam se člověk podívá. Chce to celé nové kredibilní vedení," byl tu hned s jasným řešením.

Své si pak ke kauze Roman Berbr vs. Karel Jarolím napsal i další člen slávistického vedení Tomáš Syrovátka, jenž napsal: "Můžem K. Jarolíma kritizovat,ale pořád je to s 567 zápasy jako hráč, 2 tituly a LM jako trenér naše legenda! A žádny eStBak ho nebude ponižovat!"

Jde smlouvu, kterou by chtěl mít asi každý, s Karlem Jarolímem vypovědět, či nikoli? A odejde nakonec Jarolím do Arábie?

Nejednoho fotbalového fanouška jistě zaujalo jedno z úterních prohlášení Romana Berbra o tom, že nynější smlouvu s Karlem Jarolímem nelze nijak vypovědět a i proto tak tedy zůstane bývalý kouč Slavie či Mladé Boleslavi u kormidla národního týmu minimálně do konce července příštího roku. „Tu smlouvu, kterou s trenérem Jarolímem uzavřel bývalý předseda Miroslav Pelta, teď v podstatě nelze vypovědět,“ řekl Berbr v úterý konkrétně, na to Karel Jarolím reagoval následujícími slovy: „To není pravda. Možnosti ukončení mé stávající smlouvy jsou zcela v gesci výkonného výboru. Předpokládám, že zástupci vedení fotbalové asociace se budou chtít v následujících dnech potkat a probrat budoucí reagoval na to.“

Tento spor je o to podivnější, zvlášť, když se díky již zmíněnému serveru Seznam Zprávy zjistilo, že Karel Jarolím díky této smlouvě, kterou uzavřel ještě s Miroslavem Peltou, bere za měsíc více než prezident a premiér této republiky dohromady, konkrétně až neuvěřitelných 641 300 korun. Neméně zajímavé je i fakt, že třeba za výhru nad amatérským san Marinem mu mělo do kapsy přitéct až 300 000 korun, tedy dvojnásobek premií, jež pobírají samotní hráči. Mimochodem k úniku těchto informací do médií se vyjádřila i samotná asociace a to následovně: "Z naší strany rozhodně nedošlo k žádnému systémovému úniku citlivých údajů."

V zákulisí prosakují informace o tom, že Karel Jarolím byl poněkud rozčarován z toho, jak o něm mluvil v úterý Roman Berbr a je tak čím dál tím víc možné, že v takové atmosféře nebude už chtít Jarolím pracovat. Jak píše server efotbal.cz, jeden z jeho anonymních avšak dobře informovaných zdrojů mluví o tom, že už delší dobu Karel Jarolím uvažuje o angažmá v zahraničí. „To sedí, podle některých informací měl prý Jarolím už nějaký čas, dokonce údajně už před zápasem v Severním Irsku, sondovat situaci ve své oblíbené Arábii, kde už před časem úspěšně působil. Pokud by ta nabídka přišla, byla by jistě tradičně lukrativní a trenér by mohl národní tým předčasně opustit.“

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal Jaroslav Tvrdík Karel Jarolím

Aktuálně se děje

včera

včera

včera

Hackeři, ilustrační foto

Hackeři nabourali web KGB, zveřejnili nabídky na spolupráci z Česka

Hackeři, sympatizující s opozicí vůči běloruskému prezidentu Alexandru Lukašenkovi, úspěšně pronikli na server tajné politické policie KGB a zveřejnili online 40 000 udání, včetně nabídek dobrovolné spolupráce, a to i od Bělorusů žijících v zahraničí, včetně Česka.

včera

Satelit, ilustrační foto

Estonsko obvinilo Rusko z rušení GPS signálů

Estonsko obvinilo Rusko z porušování mezinárodních pravidel ohledně vzdušného prostoru tím, že ruší signály navigačního systému GPS. Estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna plánuje tuto záležitost projednat se svými partnery v NATO a Evropské unii. Informuje o tom agentura Reuters.

včera

včera

včera

Pálení čarodějnic

Pálení čarodějnic dříve a dnes. Jak se změnil tento zvyk napříč historií?

Poslední dubnovou noc nazývali naši předci nocí Filipojakubskou a spojovali ji s mnohými pověrami a zvyky, které převážně souvisely s lidovou vírou v existenci čarodějnic. Proto se také později začalo v souvislosti s 30. dubnem hovořit o pálení čarodějnic. Jak se podoba lidového svátku během historie proměnila? 

včera

Evropská Unie

Další odchod z EU? Šance jsou malé, neodejde Polsko ani Maďarsko

Odborníci z Polska vyjádřili názor, že pravděpodobnost tzv. polexitu, tedy vystoupení Polska z Evropské unie, je velmi nízká. Tento postoj zazněl v úterý, krátce před oslavami 20. výročí vstupu země do EU, informuje agentura PAP. Podobně nízká je i šance na vystoupení Maďarska.

včera

Donald Trump

Trump dostal u soudu tučnou pokutu za veřejné vyjadřování

Exprezident Spojených států Donald Trump dostal pokutu ve výši 9 000 dolarů (přibližně 211 000 Kč) za opakované porušování nařízení, které mu zakazovalo veřejně komentovat svědky, porotce a další osoby spojené s jeho soudním procesem týkajícím se údajných plateb pornoherečce za mlčenlivost.

včera

Charles Michel, Summit skupiny G7, Hirošima, Japonsko, 19.–21. května 2023

Před 20 lety se EU masivně rozšířila. Michel naznačil, kdy dojde k dalšímu přijímání států

Přijetí deseti států do EU v roce 2004 symbolizovalo odstranění železné opony a překonání historického dělení Evropy. Německý prezident Frank-Walter Steinmeier zdůraznil v úterý na konferenci "20 let Česka v EU" na Pražském hradě, že to byl zásadní průlom. Připomněl, že i tehdy existovaly obavy, zda EU bude schopna zvládnout výzvy spojené s takto rozsáhlým rozšířením.  

včera

včera

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Muž s mečem zaútočil na lidi v Londýně

Muž zaútočil s autem a mečem na lidi na severovýchodním předměstí Londýna. Uvedla to v úterý místní policie, která podezřelého zadržela. Se zraněními bylo hospitalizováno v Hainaultu pět osob, informuje BBC.

včera

včera

včera

včera

včera

Při lyžování v rakouských horách zahynul Čech

V pondělí tragicky zahynul 66letý Čech při lyžování v rakouském horském středisku Kaprun. Uvedla to agentura APA, která uvádí, že Čech nepřežil srážku s 53letým Nizozemcem.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy