Koudelka potvrdil svou formu i v Sapporu. Skončil čtvrtý

Sapporo - O tomto víkendu vedle mnoha dalších sportovních akcí se v japonském Sapporu i skákalo na lyžích. A opět u toho nechyběl ani český reprezentant Roman Koudelka, jenž i na Dálném východě potvrdil svou formu posledních týdnů. V zemi vycházejícího slunce totiž Koudelka v sobotu skončil na výtečném čtvrtém místě, přičemž se mu podařilo porazit mimo jiné i domácí kometu z počátku této sezóny Světového poháru Rjoja Kobajašiho. Skokan z Lomnice nad Popelkou navíc díky tomuto výkonu vyrovnal své nejlepší letošní umístění z e závodu Turné čtyř můstků v Ga-Pa.

Spolu s Romanem Koudelkou se do druhého sapporského kola dostal i další český reprezentant Viktor Polášek, přičemž do průběžného celkového pořadí Světového poháru 2018/19 získal tři body a to za to, že se v Sapporu nakonec umístil na 28. pozici. Co se týče dalšího Čecha, jenž se zúčastnil tento víkend japonského závodu, Čestmíra Kožíška, tak ten se do druhého kola nedostal, neboť mu k tomu chyběly tři body a po prvním kole tak tedy skončil až na jednatřicátém místě.

Že Roman Koudelka může i v Sapporu pomýšlet na vysoké umístění, tak to mhli fanoušci tušit už po prvním kole, po kterém figuroval na páté pozici. Ve druhém kole však všechny omráčil svým skokem Polák Kamil Stoch, jenž díky svému odrazu na můstku zaznamenal zdejší rekord, když skočil ke 148,5 metrům. A zatímco v úvodním kole Koudelka skočil ke 134 metrům, ve druhém to už bylo tři metry více, díky kterému tak překonal domácí hvězdu Rjoja Kobajašiho, kterému se druhé kolo nepodařilo.

"V závodě se cítím strašně hezky. Nervozita mi dodává sílu i koncentraci a jsem moc rád, že držím krok s nejlepšími," prozradil Koudelka novinářům po závodě, proč je jeho forma v těchto týdnech taková jaká je. Pak dodal, že daleké skoky jejho soupeřů ho nikterak neznervózňovaly. "Naštěstí začalo trochu chumelit, a jak vyfoukávali stopu, tak přes fukary nebylo nic slyšet. To mi taky pomohlo, že jsem se mohl koncentrovat sám na sebe a nevnímat, co se dole dělo."

Celý závod nakonec vyhrál Rakušan Stefan Kraft, který tak navázal na svůj triumf z předešlého závodu v polském Zakopaném. Nyní tedy vyhrál před druhým Stochem o deset bodů. O tom, že Koudelka bude nakonec čtvrtý, rozhodl svým skokem Nor Robert Johansson, jenž vyhrál první kolo.

I tak ale český skokan nesmutní. Vždyť po dlouhých třech letech atakuje v těchto týdnech v závodech Světového poháru stupně vítězů. "Chce to zůstat v klidu a pracovat na svých chybách, kterých je stále ještě dost. Já pevně věřím, že bedna přijde ve správný čas a na správném místě," vyhlíží Koudelka blížící se mistrovství světa.

Připomeňme, že Koudelkovo jméno se na stupních vítězů naposledy objevilo v březnu roku 2016, kdy triumfoval ve Wisle.

Konečné výsledky SP ve skocích na lyžích v Sapporu (26.1.2019):

1. Kraft (Rak.) 270,1 b. (132+137 m)2. Stoch (Pol.) 260,3 (133+148,5)3. Johansson (Nor.) 256,7 (141+127)4. Koudelka (ČR) 252,7 (134+137)5. R. Kobajaši (Jap.) 250,5 (131+123,5)6. Zajc (Slovin.) 247,9 (140+127)7. Granerud (Nor.) 236,9 (135,5+130)8. Huber (Rak.) 233,9 (137+125)9. Leyhe 232,8 (131,5+126)10. Eisenbichler (oba Něm.) 232,6 (133+130)

...

28. Polášek 184,2 (121,5+113,5)31. Kožíšek (oba ČR) 94,4 (122,5)

Průběžné pořadí SP (po 16 z 29 závodů):

1. R. Kobajaši 11732. Stoch 7043. Kraft 6814. Žyla 6275. Kubacki (oba Pol.) 5706. Leyhe 534

...

11. Koudelka 38436. Polášek 4348. Hlava 1558. Kožíšek 6 (všichno ČR)

Související

Ilustrační fotografie.

Pohřešovaný bývalý skokan na lyžích Antonín Hájek byl nalezen mrtev v pouhých 35 letech

Ten nejčernější scénář se v pátek naplnil. Po pěti měsících hledání se našlo tělo bývalého skokana na lyžích Antonína Hájka, bohužel však bez známek života. Poslední zprávy hovořily o tom, že se pětatřicetiletý Hájek nacházel v Malajsii, od té doby o něm žádné další informace nepřišly a rodina tak jeho zmizení oznámila na začátku loňského října policii. Bývalý skokan na lyžích, jenž je nadále držitelem českého rekordu v letech na lyžích, zemřel v pouhých 35 letech. 
Skoky na lyžích

Skokan na lyžích Viktor Polášek učinil překvapivé rozhodnutí. Ukončil kariéru

Nečekané rozhodnutí začátkem tohoto týdne učinil skokan na lyžích Viktor Polášek. Tento juniorský mistr světa z roku 2017 se totiž ve svých pouhých 24 letech rozhodl ukončit svou skokanskou kariéru. Oznámil to na svém instagramovém účtu. Hlavními důvody pro toto rozhodnutí byla jedna ztráta motivace, ale především psychické a fyzické vyčerpání.

Více souvisejících

Skoky na lyžích Roman Koudelka

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 4 hodinami

před 5 hodinami

před 5 hodinami

Miloš Zeman

Miloš Zeman chce na Slovensko, ale zůstává v Motole. Zdravotní stav se zlepšuje

Dva týdny už je exprezident Miloš Zeman hospitalizovaný v pražské Fakultní nemocnici Motol. Podle lékařů se jeho zdravotní stav nadále zlepšuje, na odhad termínu propuštění je však brzy. Zeman přitom údajně koketuje s myšlenkou, že by se vydal na Slovensko a před druhým kolem tamní prezidentské volby podpořil Petera Pellegriniho. 

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

Ilustrační foto

Dnes je Zelený čtvrtek, významný den spojený s Poslední večeří

Zelený čtvrtek, čtvrtý den Velikonočního týdne, je jedním z nejvýznamnějších dnů v křesťanském liturgickém kalendáři. Tento den má hluboký náboženský význam, připomíná události spojené s Ježíšem Kristem, zejména jeho Poslední večeři se svými učedníky a zahájení pašijového týdne, který vrcholí Velikonocemi.

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Už žádný Xbox a PlayStation. Putin nařídil vládě, aby vymyslela, jak vyrobit vlastní herní konzole

Ruský prezident Vladimir Putin ve středu nařídil ruské vládě, aby hledala způsoby podpory výroby domácích herních konzolí, informuje ruská státní tisková agentura TASS. 

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy