Premier League 24. kolo: Tým Davida Moyese opět ztratil body, Arsenal se vrací do vedení, Liverpool remizoval s West Bromwich

Londýn – Po menší pauze, kterou vyplnily zápasy v rámci FA Cupu, se na scénu opět o tomto víkendu vrátila anglická Premier League. Londýnský Arsenal, jenž po minulém utkání ztratil vedoucí postavení v tabulce, se na toto místo opět vrátil poté, co vyhrál doma díky dvěma gólům Oxladea – Chamberlaina doma nad Crystal Palace. Do zápasu zasáhl i Tomáš Rosický, který se vrátil po zranění nosu. Manchester United dál pokračuje s neúspěšnými výsledky. Ve svém venkovním duelu se Stoke City prohrál 2:1, když Rudým ďáblům vstřelil dva góly Charlie Adam. A jeden z těch týmů, kteří pronásledují příčky nejvyšší Liverpool, pouze remizoval na stadionu West Bromwiche 1:1.

Arsenal, jenž má v nejbližších týdnech velmi těžký program, nastoupil na svém Emirates Stadium proti Crystal Palace, tedy týmu, který bojuje spíše ve spodních pozicích ligové tabulky. I když ale byl Arsenal v tomto zápase jasným favoritem, první poločas mu zrovna nevyšel. Crystal Palace sázel na ojedinělé rychlé brejky, naopak Kanonýři šli dopředu postupným protiútokem. V úvodních 20 minutách ale toho moc útočně nepředvedli, jediné, co se favoritům duelu povedlo, bylo to, že překonali soupeře v počtu přihrávek. Crystal Palace měl v tu dobu čtyřikrát méně než slavnější soupeř. Jedinou šanci si vypracovali domácí za celých 20 minut. Gólman hostů Speroni měl práci se zakončením Montreala, který dostal přihrávku od Ozila. Na druhé straně se dostával do šance Chamakha, který však po ne docela přesném dotyku s balónem, nezakončil tak, jak by si sám představoval. Jedinými hráči z domácího mužstva, které šlo za první půlhodinu hry za něco pochválit, byli dva stopeři, přes které měli hráči Crystal Palace potíže se dostat k svatyni londýňanů. Málokdy se domácí do nějaké šance během první půle dostávali, ve 33. minutě však Koscielny podběhl Ozilovu střelu z přímého volného kopu a brankář Speroni měl co dělat, aby střelu vyrazil mimo. Do druhého poločasu měli domácí hráči cíl jasný. Dostat se přes hostující obranu a dát konečně nějaký ten gól. A povedlo se mu to ve 47. minutě, kdy zprava ocentroval balón Cazorla na dobře naběhnutého Oxladea – Chamberlaina, ten se dvakrát dotknul míče, po tom druhém doteku už přehodil argentinského gólmana Speroniho. Crystal Palace mohl však rychle na tento gól odpovědět. V 51. minutě Bolasie dokázal cetrovaný balón dostat ještě ke svému naprosto volnému spoluhráči Jeromemu, ten stál na hraně ofsajdu u levé tyče, na brankáře Szczesného však neměl. Ten totiž předvedl velmi důležitý zákrok. V následujících minutách dokázali hosté trochu potrápit své silnější soky, ale Kanonýři měli v tomto zápase skvělou obranu od začátku až do konce. V 73. minutě pak Oxlade – Chamberlain dokázal vstřelit i svoji druhou branku. To mu do běhu přihrál balón Giroud a mladý Angličan tak měl dostatek prostoru k zakončení, když vystřelil z hranice velkého vápna. I když se Speroni v brance snažil sebevíc, měl pouze na to posunout míč k levé tyčce. Arsenal tak doma nad Crystal Palce, především po zlepšeném výkonu ve druhé půli, vyhrál 2:0.

Pokud byste chtěli místo, kde si podává ruku bída s nouzí, pak musíte tam, kde je právě tým z Old Trafford. Manchester United opět nepředvedl nijak valný výkon a výsledek venkovního duelu proti Stoke City nebyl zrovna takový, jak by asi hráči i fanoušci Rudých ďáblů chtěli vidět. Reálná naděje na zisk titulu v této sezóně už dávno někam odešla a čeká na hráče někde v časech budoucích. Vzdaluje se však i alespoň možná účast v evropských pohárech během příštího ročníku. Úvod utkání však ještě nic nenasvědčoval tomu, že by snad měl tým Stoke vyhrát a brát všechny tři body. První velkou šanci měl Wayne Rooney, který poté, co několikrát nacentroval před soupeřovu branku, nakonec svoji první střeleckou šanci neproměnil. Na první branku zápasu si tak diváci museli počkat do závěru prvního poločasu. Ve 38. minutě se k rozehrávce volného přímého kopu postavil Charlie Adam, ten poslal na branku De Gey dělovku, kterou tečoval hostující Carrick. Po pauze mohli mít fanoušci Rudých ďáblů důvod k radosti. Nový hráč trápícího se velkoklubu Juan Mata přihrál míč Van Persiemu a ten dostal kulatý nesmysl ze vzduchu za záda brankáře Begoviče. Ale radost týmu kouče Davida Moyese neměla dlouhého trvání. Uběhlo pět minut a Charlie Adam se za domácí zapsal opět mezi střelce. Domácí hrdina se k míči dostal po skvělé Waltersově zpětné hlavičce a pak další dělovou ránou mířící do šibenice vrátil svému týmu ztracené vedení. V následující akci, která začala dlouhým autem domácích a pokračovala ne zcela přesným odkopem obránce hostů Evry, zakončoval z hranice vápna Oussama Assaidi a španělský gólman ve službách Manchesteru United David De Gea, jenž se musel natahovat, aby dokázal zlikvidovat tuto střelu. Hráči hostů chtěli alespoň vyrovnat, ale střela, kterou poslal na branku Stoke Mata měla k úspěchu ještě několik tisíc mil. V další šanci pak byl Ashley Young, ale ani jeho zakončení hlavou nebylo nikterak nebezpečné. V prodloužení, které trvalo sedm minut, pak hosté hráli o poznání více aktivněji. Rooney zahrával volný přímý kop a gólman Begovič dostal míč na tyč. Následně Cleverley pálil až někam pod střechu. Stoke tak před svými fanoušky zvítězili 2:?1 nad stále trápící se Rudé ďábly.

Liverpool nastoupil na hřišti West Bromwiche a diváci, kteří tento zápas sledovali rozhodně infarkt kvůli nějakým akcím a gólovým možnostem během prvního poločasu nedostali. Sice padl jeden gól ve 24. minutě, ale to bylo tak z první pětačtyřicetiminutovky všechno. Po pohledné akci Reds, kterou rozjela čtveřice Coutinho, Sterling, Suárez, Sturridge, se k zakončení dostal hranici ofsajdu právě Sturridge a ten už dostal balón tam, kam chtěl. Zápas nebyl rozhodně nijak útočný. Spíše hrál pořád Liverpool a domácí se na ně dívali. Nicméně ani hosté nepředváděli nikterak přímo vzrušujícího. Pokud se vůbec hosté dostali k domácí svatyni, tak vyslané pokusy branku nenašly. Druhý poločas byl úplně odlišný. Na jeho začátku byla k vidění hra nahoru-dolů. Tedy to, co první poločas postrádal. První gólovou šanci si připravili také domácí. McAuleyho hlavičku zneškodnil gólman Mignolet skvělým zákrokem. Ještě před 60. minutou se ukázal diváckým ochozům i gólman domácích. Z bezprostřední blízkosti nepřekonal Fostera Suárez. Domácí hráli podstatně lépe, zvlášť poté, když na hřiště přišel Anichebe. Následně zahrával volný přímý kop Brunt, nejprve se ještě domácí neradovali, jelikož zasáhl Mignolet, ale po chybě Kola Tourého už mohla radost propuknout. Anichebe zachytil nepřesný pas Tourého a pak nový hráč WBA na hřišti střílel k levé tyči. Liverpool po inkasovaném gólu ale nijak víc aktivněji hrát nezačal. Za zmínku sojí pak jen šance Sturridge, jenž byl vyslán do brejku Sterlingem, ale skvělé vyběhnutí předvedl gólman Foster. Zápas tak skončil nerozhodně 1:1.

Arsenal ve vedení alepoň do pondělního večera, Crystal Palace se přiblížil k zóně přestupu

Lonndýnský Arsenal se po výhře nad Crystal Palace dostal do vedení ligové tabulky. Na prvním místě byl před tímto kolem Manchester City. Ten má zápas k dobru. V pondělí večer dohrává toto kolo s Chelsea. Naopak týmu Crystal Palace do smíchu nijak není. Ze 14. pozice klesnul na 17., tedy první nesestupové místo. Jinak k velikým turbulencím v tabulce moc nedošlo. Své pozice si vyměnili Everton s Tottenhamem. Tým Tima Sherwooda remizoval 1:1 s Hull City a z páté pozice šel na šestou a naopak na tu pátou postoupil Everton, jehož zápas s Aston Villou skončil v jeho prospěch 2:1. Na posledních dvou pozících si svá místa vyměnily týmy Cardiff City s Fulhamem. Cardiff svůj zápas s Norwichem vyhrál 2:1 a Fulham, jenž tedy klesnul na poslední místo, prohrál doma se Southamptonem 0:3.

Konečné výsledky 24. kola anglické Premier League:

Arsenal - Crystal Palace 2:0 Branky: 47. a 73. Oxlade - Chamberlain

West Bromwich Albion - Liverpool 1:1Branky: 67. Anichebe - 24. Sturridge

Cardiff City - Norwich City 2:1Branky: 49. Bellamy, 50. Jones - 5. Snodgrass

Stoke City - Manchester United 2:1Branky: 28. a 52. Adam - 47. Van Persie

Fulham - Southampton 0:3Branky: 64. Lallana, 70. Lambert, 75. Rodriguez

Everton - Aston Villa 2:1Branky: 74. Naismith, 85. Mirallas - 34. Bacuna

Hull City - Tottenham Hotspur 1:1Branky: 12. Long - 61. Paulinho

West Ham United - Swansea City 2:0Branky: 26. a 45. Nolan

Newcastle - Sunderland 0:3Branky: 19. Borini (z pen.), 23. Johnson, 80. Colback

Související

David Moyes, foto: Jason Gulledge (Dallas, TX, USA)

Kouč Moyes v Manchesteru zbořil tradici. Kvůli možné nadváze

Londýn - Když si vzpomenou fanoušci slavného anglického velkoklubu Manchesteru United na dobu, kdy tento klub trénoval skotský kouč David Moyes, tak ještě teď se jim zřejmě zježí vlasy hrůzou. I když tento trenér skončil u manchesterského mužstva už před deseti měsíci, tak až nyní vyšlo najevo, že v klubu bořil několik let zavedené pořádky. Řeč je například o zákazu konzumace nízkokalorických hranolkách, které hráči Rudých ďáblů jedli vždy den před utkáním. Skotský kouč to prozradil při rozhovoru, který dal novinářům z britského magazínu FourFourTwo. Několik jeho tehdejších svěřenců tuto změnu nelibě neslo a kdo s tím nejvíc nesouhlasil byl prý velezkušený hráč tohoto anglického celku Rio Ferdinand.

Více souvisejících

David Moyes (fotbalový trenér) Arsenal FC Liverpool FC

Aktuálně se děje

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

včera

včera

včera

Záběry pádu letounu v Sao Paulu se objevily na sítích. (9.8.2024)

Led mohl být příčinou smrti 62 lidí na palubě letadla v Brazílii

Nastal pokrok ve vyšetřování srpnové tragické letecké nehody v Brazílii, kterou nepřežilo všech 62 lidí na palubě. Podle v pátek zveřejněné oficiální zprávy hlásila posádka krátce před nehodou poruchu systému odmrazování. Informoval o tom Guardian s odkazem na agenturu Reuters. 

včera

včera

včera

včera

Deštivé počasí, ilustrační fotografie.

Počasí jako na houpačce. Přijde šok, teploty klesnou o desítky stupňů

Dnes a zítra si v Česku ještě užijeme tropická vedra, pak ale bude následovat výrazná změna. Příští týden přinese zcela jiné počasí, než jsme byli zvyklí poslední dva týdny, uvedl doslova Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ). Přijde totiž ochlazení, očekává se i plošnější déšť. Zatímco tak v tomto týdnu dosahovala maxima až 35 °C, za několik dní může být až o dvacet stupňů méně.

včera

včera

Ministr obrany Lloyd J. Austin III v Pentagonu

Údery západními zbraněmi v hloubi Ruska válku nerozhodnou, tvrdí Austin

Američané se stále moc netváří na jeden z požadavků Kyjeva. Ministr obrany Lloyd Austin v pátek na základně Ramstein řekl, že pokud Ukrajina obdrží povolení k používání západních zbraní k útokům v hloubi Ruska, o které žádá ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, situaci na bojišti to stejně nezmění. 

včera

Vesmírná loď CST-100 Starliner

Problémy lodi Starliner jsou u konce. Její posádka si ještě oddechnout nemůže

Opakovaně použitelná kosmická loď Starliner od společnosti Boeing se v noci na sobotu vrátila na Zemi, když s pomocí padáků přistála v americkém státě Nové Mexiko. Informovala o tom NASA. Loď se však vrátila bez posádky, jejíž členové po předchozích problémech plavidla zůstávají na Mezinárodní vesmírné stanici ISS. 

včera

včera

Aktualizováno 6. září 2024 21:59

Ukrajinská armáda čelí výzvám na ruském území. Kyjev se vojáků v těžké situaci zastává

Ukrajinská armáda se při okupaci ruských území snaží dodržovat válečná pravidla a chránit civilisty, zatímco ruská vojska pokračují v útocích na civilní objekty. Kyjev zdůrazňuje, že jeho vojáci nepropadají k rabování a drancování, čímž si chce získat mezinárodní podporu.

Zdroj: Jakub Jurek

Další zprávy