První zápasy 2. předkola Evropské ligy se povedly Liberci i Mladé Boleslavi

Košice - Byť musel český klub většinu času odolávat tlaku soupeře, na hřišti Košic nakonec v 2. předkole Evropské ligy urval těsnou výhru 1:0 a má tak lepší výchozí pozici do odvety, která se na libereckém stadionu odehraje příští týden.

Svěřenci Samuela Slováka, jenž Liberec vedl v prvním soutěžním zápase, přitom budou muset pořádně přidat, chtějí-li pomýšlet na postup do další části atraktivní soutěže. To, co před víc jak 7 tisíci diváky předvedli, totiž rozhodně nebylo ideální.

Mnohem aktivnější byli v podstatě celých 90 minut košičtí fotbalisté, kterým se dařilo protivníka skřípnout obzvlášť na začátku obou poločasů. Z povedených střel Viazanka se ale naneštěstí pro ně gól neurodil.

Těžko se jim navíc hrálo proti téměř neprostupné liberecké obraně, jež se Severočechům vyplácela v minulé sezóně. Především díky ní byli schopni vyrážet do nebezpečných brejků, které však bez výjimky pokaždé ztroskotali na neschopnosti pořádně zakončit.

Gól proto padl až těsně před koncem základní hrací doby, kdy Marek Jarolím využil nařízené penalty a poslal svůj klub do těsného vedení, který už liberečtí udrželi až do závěrečného hvizdu.

I v druhém utkání, v němž se na mladoboleslavském trávníku představil bosenský tým Široki Brijeg, se na první branku čekalo do druhého poločasu. V tom prvním byly oba celky extrémně opatrné a víc než cokoliv jiného připomínala jejich hra reklamu na obranu.

V závěrečné půli ale jakoby se soupeři osmělili a na trávníku byl najednou k vidění podstatně atraktivnější fotbal, který mohl přinést první ovoce již v 50. minutě, kdy však Ďuriš po přihrávce Šislera trestuhodně zklamal.

Trestali proto bosenští fotbalisté, jimž se podařilo využít rychlého brejku a s šancí si skvěle poradil Zakarič. Český klub se ale nenechal zaskočit. V 69. minutě zakroutil Skalák svůj přímý volný kop tak dobře, že si ho zeď Brijegu sama tečovala do brány.

Poté se mladoboleslavští mnohem víc rozehráli a svého protivníka začali tlačit, což ve výsledku vedlo k vedoucí brance, kterou si v 76. minutě napravil reputaci právě Ďuriš. Další gól už nepadnul a Boleslav tak má do odvety velmi slibnou pozici. Postačí jí dokonce i prohra o gól, pokud sama alespoň dva vstřelí.

Košice - Liberec 0:1Branky: 83. Jarolím

Mladá Boleslav - Široki Brijeg 2:1Branky: 69. Skalák, 76. Ďuriš - 51. Zakarič

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal Evropská liga (fotbal) FC Slovan Liberec

Aktuálně se děje

před 20 minutami

Bělorusko, Minsk

Bělorusko plánuje systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem

Běloruské bezpečnostní a zpravodajské služby plánují systematicky přesouvat stovky migrantů na hranice s Polskem. Organizace ByPol, sdružující bývalé představitele běloruských silových struktur, upozornila na tuto situaci na svých internetových stránkách s tím, že se jedná o skupinu 700 až 800 osob, které se mají pokusit překročit hranice Evropské unie.

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

včera

včera

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu

Netanjahu: Izrael zůstane proti Hamásu osamocený, když bude muset

Izrael zůstane ve válce proti palestinskému hnutí Hamás "osamocený", pokud bude muset. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu v reakci na varování prezidenta USA Joea Bidena v souvislosti s plánovanou operací izraelské armády ve městě Rafah na jihu Pásma Gazy. Uvedla to agentura AP.

včera

Ilustrační foto

Všechny vodní elektrárny na Ukrajině jsou vážně poškozeny

Při středečních útocích ruských sil na Ukrajinu byly vážně poškozeny dvě vodní elektrárny a jsou mimo provoz. Podle agentury Reuters to ve čtvrtek uvedla státní energetická společnost Ukrhydroenerho, nekonkretizovala však, o které elektrárny se jedná.  

včera

včera

včera

Polsko-běloruská hranice

Polsko posiluje kovovou bariéru na hranici s Běloruskem

Polsko posiluje kovovou bariéru na své hranici s Běloruskem, aby zabránilo nelegální migraci. Připravuje také plány na zvýšení ochrany hranice s Ruskem, uvedl ve čtvrtek polský ministr obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz podle agentury AP.

včera

včera

včera

Valerij Zalužnyj

Změny ve vedení Ukrajiny: Zalužnyj míří do Británie, Kubrakov skončil

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj ve čtvrtek dekretem oficiálně jmenoval bývalého vrchního velitele ozbrojených sil Valerije Zalužného mimořádným a zplnomocněným velvyslancem Ukrajiny v Británii. Ukrajinský parlament také dnes odvolal Olexandra Kubrakova z funkce místopředsedy vlády pro obnovu Ukrajiny.

Aktualizováno včera

včera

včera

Létají jinam, samovolně vybuchují. Severokorejské rakety Rusům na Ukrajině příliš nepomáhají

Ukrajinská generální prokuratura uvedla, že prozkoumala trosky 21 z přibližně 50 balistických střel vypálených Ruskem od konce prosince do konce února. Cílem je posoudit možnou vojenskou spolupráci mezi Moskvou a Pchjongjangem, uvedla agentura Reuters.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy