Dojde k úpravě pravidel ve fotbale? UEFA žádá změnu kolem hraní rukou

Předseda Evropské fotbalové unie UEFA Aleksander Čeferin ve čtvrtek odeslal dopis Mezinárodní fotbalové federaci FIFA, v němž žádá, aby se zasadila o změny kolem pravidel týkající se hraní rukou. Rád by, aby se rozhodčí opět rozhodvali podle citu, tedy tak, jako tomu bylo dříve.

Jak informuje agentura AP, samotná UEFA nemůže nikterak měnit pravidla fotbalu a tak chce, aby se během listopadu setkali členové pravidlové komise FIFA (IFAB).

Čeferin je přesvědčen, že v poslední době byly nařízeny takové pokutové kopu po hraní rukou, kterému sami hráči nemohli nijak zabránit. "Pokus přesně definovat případy, kdy je zasáhnutí míče rukou přestupkem, vedl k mnoha nespravedlivým rozhodnutím, která se setkala s rostoucí frustrací fotbalové komunity," píše se v Čeferinově dopise adresovaném šéfovi FIFA Giannimu Infantinovi a pokračuje v něm: "Domnívám se, že je možné vzít v úvahu návrat k předchozímu znění pravidel, které IFAB změnila. Tedy že o hraní rukou bude rozhodovat sudí podle svého citu. Stává se totiž docela často, že míč omylem zasáhne ruce nebo paže hráčů."

"V duchu pravidel je pak jasné, že pokud je ruka nastřelena nebo jí hráč zahrál neúmyslně, nemělo by se to trestat. A to kvůli tomu, aby se zabránilo zbytečnému kouskování hry, a především kvůli tomu, aby tyto situace nerozhodovaly o výsledcích zápasů," dodal pak v dopise Čeferin.

Připomeńme, že pravidlo o ruce se změnilo loňský rok v březnu s tím, jak se zavedl systém videorozhodčích v profesionálním fotbale. Právě od té doby se podle slovinského funkcionáře nařizovaly nespravedlivé penalty, kterým se hráči snažili všelijak vyhnout tím, že se dostávali do nepřirozených pozic. To pak mělo podle Čeferina ovlivnit výkony hráčů. Navíc se podle Čeferina stává i to, že sudí neuznávali branky kvůli neúmyslnému hraní horní končetinou.

"Není hanbou připustit, že někdy rozhodnutí učiněná ve prospěch fotbalu nedosahují zamýšlených cílů a měla by být přezkoumána. Rozhodně by to neohrozilo vysoké zásluhy a důvěryhodnost IFAB, jejíž odhodlání chránit a zlepšovat pravidla všichni plně oceňují," uvedl k tomu Čeferin.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie.

Trable u Hložka pokračují. Kvůli zranění nebude Leverkusenu k dispozici až čtyři týdny

Těžké časy českého fotbalového útočníka Adama Hložka pokračují. Poté, co se v posledních dnech v Německu u něj mluví o případném hostování, a poté, co se mu úplně nevydařil poslední reprezentační sraz, si nyní zkomplikoval svou cestu k nominaci na letošní fotbalové Euro zraněním. To si přivodil během sobotního bundesligového zápasu Leverkusenu s Unionem Berlín, ve kterém si poranil levý kotník.

Více souvisejících

Fotbal UEFA

Aktuálně se děje

před 38 minutami

před 1 hodinou

Izraelská armáda

Izrael zaútočil na pozice syrské armády

Izraelské útoky se v pátek zaměřily na pozice syrské armády na jihu země, uvedl šéf Syrského pozorovatelského centra pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Británii Rámí Abdal Rahmán.

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

Robert Fico, slovenský premiér

Fico otočil a podporuje Ukrajinu. Anebo ne?

Poslední dobou se mohlo zdát, že slovenský premiér Robert Fico se stal definitivně moskevskou hlásnou troubou, která neváhá veřejně prohlašovat, že Ukrajina není suverénní stát, Rusko k válce vyprovokovala, s oblibou prohlašoval, že v Kyjevě žádná válka není, že tam vládnou ukrajinští fašisté, a tak podobně. 

před 3 hodinami

včera

Donald Tusk

Tusk: Situace je kritická. Nadcházející týdny mohou rozhodnout o osudu Ukrajiny

Polský premiér Donald Tusk po summitu Evropské rady upozornil, že situace na ukrajinské frontě je kritická a příští týdny mohou rozhodnout o osudu války. Podle premiéra obsahují závěry summitu závazné ustanovení, která zavazují EU přijmout opatření k zajištění bezpečnosti ukrajinského nebe. Tusk se také vyjádřil k zatčení Poláka, který údajně pracoval pro ruskou rozvědku.

včera

včera

včera

včera

Írán, ilustrační fotografie.

Írán čelí novým západním sankcím i hrozbě izraelské odvety

USA a Velká Británie ve čtvrtek uvalily rozsáhlé sankce na firmy a jednotlivce, kteří pomáhají s výrobou íránských dronů a řízených střel, uvedla zahraniční média. Jde o reakci na íránský útok na Izrael. Teherán ve čtvrtek zopakoval, že je připraven na další odvetu v případě slibované izraelské reakce. 

včera

včera

včera

Ilustrační fotografie

Škola Michael vychovává špičku současné mladé fotografie

Když získáte ocenění v prestižní soutěži Fotograf roku, kterou každoročně pořádá Asociace profesionálních fotografů ČR, je to velký úspěch. Dvacetiletý Matyáš Páleníček, čerstvý absolvent Střední školy reklamní a umělecké tvorby Michael, nedávno tuto cenu získal, a to v kategorii do 30 let.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Izraelem to neskončí? Napětí kvůli válce v Pásmu Gazy může vyústit v masivní konflikt

Generální tajemník OSN António Guterres ve čtvrtek upozornil, že eskalující napětí ohledně války v Pásmu Gazy a útoku Íránu na Izrael může vyústit v "celoplošný regionální konflikt" na Blízkém východě.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy