Fotbalistou roku legionář v Anglii Souček. FAČR vyhlásila výsledky bez slavnosti

Fotbalová asociace ČR (FAČR) vyhlásila v neděli podvečer výsledky ankety Fotbalista roku. Letos se to vše uskutečnilo bez slavnostního večera, jenž musel být asociací zrušen poté, co vláda nařídila v zemi karanténu a zakáz shromažďování kvůli pandemii koronaviru. Z výsledků tak tedy vyplývá, že se ze svého premiérového vítězství v této prestižní anketě raduje exslávista Tomáš Souček, jenž aktuálně působí v anglickém West Hamu. Na prvním m ístě tak vystřídal oproti loňsku reprezentačního gólmana Tomáše Vaclíka, který tentokrát skončil druhý, třetí se pak v anketě umístil Vladimír Darida.

Že letošní ročník ankety Fotbalista roku, ve které o konečném pořadí rozhoduje fotbalová akademie složená z prvoligových trenérů a kapitánů, reprezentantů s minimálně 25 reprezentačními starty na kontě, vítězů minulých ročníků ankety a v neposlední řadě z novinářů a lidí z asociace, o tom nebylo snad žádných pochyb.

Právě Souček totiž zažil v minulém kalendářním roce dosud snad nejlepší část své kariéry. Nejenže se mu se Slavií na jaře loni podařilo vyhrát ligový titul společně s domácím pohárem, ale s pražským klubem se mu tehdy podařilo postoupit až do čtvrtfinále Evropské ligy a uudělat tak sešívanému klubu potažmo pak českému fotbalu dobré jméno v Evropě. Vedle toho, že získal triumf v této anketě, byl také akademiky vyhlášen nejlepším fotbalistou minulé sezóny české nejvyšší soutěže.

Na úspěšné jaro pak se Slavií navázal snad ještě úspěšnějším podzimem, kdy Slavia jako jediný český klub postoupila do evropských pohárů, konkrétně udivovala svými výkony v Lize mistrů, kde ve skupině narazila na giganty jako Dortmund, Barcelona a Inter Milán. Právě díky výkonům v Liz mistrů se pak o jeho služby zajímaly kluby v Evropě a nakonec tak úspěšný rok završil přestupem do anglické Premier League, konkrétně do West Hamu. Defenzivní záložník, jenž však měl v minulé sezóně na kontě 13 branek a na podzim pak přidal dalších osm, teď ale neví, stejně jako ostatní, jak to bude s anglickou ligou dál v této sezóně kvůli koronaviru.

„Když jsem s fotbalem začínal, tak jsem vzhlížel k hráčům, kteří tohle ocenění získali. Pavel Nedvěd, Tomáš Rosický, Petr Čech a spousta dalších. A já jsem teď mezi nimi. Ty pocity ani nedokážu přesně popsat. Je to zvláštní. Vždycky jsem chtěl hrát fotbal, dostat se do ligy, vyhrát titul, zkusit nějakou zahraniční ligu. Ale stát se Fotbalistou roku? To mě ani nenapadlo. Musím poděkovat strašné spoustě lidí. Já nejsem ten, kdo by si dával ambice na zisk individuálních ocenění. Chci týmové úspěchy,“ uvedl v reakci na triumf v anketě Souček.

Ten se do této doby v této anketě nejlépe umístil na třetím místě, tentokrát se tedy díky s 760 body může radovat z vítězství. Vaclíka porazil o 299 bodů, Daridu pak o dalších 275.

I v dalších kategoriích si mne ruce pražská Slavia, do Síně slávy vstoupil Koller

Podobně jako Tomáš Souček se z premiérového vítězství v anketě radoval i kouč Slavie Jindřich Trpišovský, stalo se tak pochopitelně v kategorii Trenér roku. Trpišovského v pořadí pak následují reprezentační trenér Jaroslav Šilhavý, jemuž se povedlo postoupit s národním týmem na EURO, a jablonecký Petr Rada.

A i z výsledků v kategorii Fotbalistka roku se taky mohou radovat příznivci Slavie. Tam se na první místo dostala, stejně jako loni, Kateřinay Svitková.

O nového člena pak FAČR neochudila fotbalovou Síň slávy. Do ní tentokrát vstoupil nejlepší střelec české reprezentace v historii Jan Koller.

Anketa Fotbalista roku 2019:

Fotbalista roku: 1. Tomáš Souček (West Ham/Slavia Praha) 760 b., 2. Tomáš Vaclík (FC Sevilla) 461, 3. Vladimír Darida (Hertha Berlín) 186, 4. Patrik Schick (Lipsko/AS Řím) 176, 5. Alex Král (Spartak Moskva/Slavia Praha) 146, 6. Ondřej Kolář (Slavia Praha) 133, 7. Pavel Kadeřábek (Hoffenheim) 64, 8. Jan Bořil (Slavia Praha) 50, 9. Ondřej Čelůstka (Antalyaspor) 43, 10. Vladimír Coufal (Slavia Praha) 35.

Trenér roku: 1. Jindřich Trpišovský (Slavia Praha) 542, 2. Jaroslav Šilhavý (reprezentace ČR A) 348, 3. Petr Rada (Jablonec) 96.

Talent roku: 1. Adam Hložek (Sparta Praha) 462, 2. Alex Král (Spartak Moskva/Slavia Praha) 341, 3. Michal Sadílek (PSV Eindhoven) 151.

Fotbalistka roku: 1. Kateřina Svitková (Slavia Praha) 282, 2. Andrea Stašková (Juventus Turín/Sparta Praha) 244, 3. Lucie Voňková (Ajax Amsterodam/Bayern Mnichov) 235.

Síň slávy: Jan Koller

Související

FC Liverpool hraje své domácí zápasy na stadionu Anfield Road.

Liverpool už má náhradu za Kloppa. Nový kouč si z Feyenoordu může přivést i slovenského fotbalistu

Fanoušci fotbalového Liverpoolu už vědí, kdo bude od sezóny 2024/25 novým kormidelníkem jejich miláčků a tudíž nástupcem Jürgena Kloppa, německého kouče, který už předem avizoval, že tato sezóna bude jeho poslední na pozici trenéra anglického celku. Podle BBC se jím stane nizozemský stratég Arne Slot, jenž v současnosti působí jako kouč Feyenoordu Rotterdam. Právě s tímto klubem se měl Liverpool domluvit na uvolnění Slota za 9 milionů eur (v přepočtu přes 226 milionů korun) s tím, že si nizozemský klub přijde na další dva miliony eur (přes 50 milionů korun) v rámci dodatečných bonusů.
Ilustrační fotografie.

Koubek se rozhodl. I v příští sezóně bude nadále trénovat Viktorii Plzeň

Po vyřazení Viktorie Plzeň z Evropské konferenční ligy, kde zaznamenala poprvé v historii klubu postup až do čtvrtfinále evropského poháru, přičemž v této fázi nakonec nestačila na Fiorentinu, se trenér Miroslav Koubek nechtěl nikterak vyjadřovat ke své budoucnosti. Nyní už je ale jasno v tom, že nejstaršího fotbalového trenéra na scéně tuzemské Fortuna ligy, která bude nosit od příštího ročníku název Chance liga, uvidí fotbaloví fanoušci právě i v následující sezóně. Dvaasedmdesátiletý stratég se totiž dohodl s plzeňským vedením na prodloužení smlouvy o další rok.

Více souvisejících

Fotbal FAČR

Aktuálně se děje

včera

Mistrovství světa v ledním hokeji 2024 v Praze

Češi ve třetím zápase na MS poprvé padli. Po bojovném výkonu prohráli se Švýcary až na nájezdy

Podobně jako na úvod v pátek s Finskem také v pondělí večer hrál český národní tým vyrovnaný a tudíž další těžký duel, tentokrát se Švýcarskem. Oproti zmiňovanému zápasu se severským soupeřem se fanoušci gólů ze hry dočkali, přičemž padnul pokaždé jeden na obou stranách. Rozdílovým hráčem duelu se nakonec stal nováček ve švýcarském týmu Kevin Fiala, jenž po příjezdu ze zámoří nejenže otevřel skóre, ale proměnil také první ze švýcarských nájezdů.

včera

včera

včera

Česká televize

Nečekaná rána pro program MS v České televizi. Expert Antoš měl autonehodu na skútru

Zbytek vysílání České televize z letošního domácího mistrovství světa v hokeji bude odlišný od úvodních hracích dní. Už totiž tuzemští fanoušci neuslyší hlas známého experta a spolukomentátora Milana Antoše, který měl po nedělním hracím dni v noci při cestě domů autonehodu. Při jízdě na skútru ho srazilo auto. Podle informací serveru sport.cz má 10 zlomenin, přičemž jde o zlomená žebra a vážně poraněnou nohu. Nyní ho čeká operace. Podle informací deníku Sport se pak zranila na in-line bruslích i další tvář hokejového vysílání ČT sport, komentátor Michal Dimitrov.

včera

včera

Mychajlo Podoljak, poradce z kanceláře ukrajinského prezidenta

Rusové se připravují na nekonečnou válku, tvrdí Zelenského poradce

Změny v ruském vedení po opětovné inauguraci Vladimira Putina svědčí zejména o totální militarizaci ruské ekonomiky a restrukturalizaci armádních zásobovacích systémů, konstatoval poradce ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoljak. Změny podle něj mají zajistit, aby Moskva měla zdroje na "nekonečnou válku".

včera

Ukrajinská armáda ve válce s Ruskem

Rusové odhalili hlavní problém ukrajinské armády

Rusové i mnozí analytici si uvědomují, že hlavním nedostatkem, který teď Ukrajinu sužuje, jsou lidské zdroje. Moskevské síly dobyly nejméně devět vesnic a osad poblíž Charkova v náporu, který má podle analytiků roztáhnout ukrajinské jednotky a odvrátit je od bojů jinde.

včera

Slide

RECENZE: Anifilm prořízl podvratný (anti)western Slide od animátorské legendy Billa Plymptona

Minulý týden v Liberci proběhl největší festival animovaného filmu u nás. Vedle výherního filmu Kuře pro Lindu uvedl v hlavní soutěži celovečerních filmů novinku nezávislého amerického tvůrce Billa Plymptona, jenž na jednom z minulých ročníků festivalu zasedal v porotě a uvedl svou retrospektivu. Jeho westernově laděný Slide nepřestává okouzlovat svérázným stylem animace i žánrovou subverzí.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Zlevňování se nekoná. Ceny spotřebitelských výrobků v Česku opět rostou

Ceny spotřebitelských výrobků v Česku v dubnu vzrostly o 2,9 procenta ve srovnání s předchozím rokem, což představuje zrychlení oproti březnovému dvouprocentnímu nárůstu. Hlavními tahouny inflace byly ceny potravin, alkoholu a pohonných hmot. Vyplývá to z údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem (ČSÚ). V porovnání s předchozím měsícem se spotřebitelské ceny v dubnu zvýšily o 0,7 procenta.

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy