Fotbalovým rozhodčím v době koronavirové: s helmou a bez píšťálky

Fotbaloví fanoušci budou natěšeni až se konečně po nucené pauze rozeběhnou fotbalové soutěže všude na světě. Budou ale možná při tom překvapeni. Aktuální pandemie koronaviru totiž možná způsobí, že na rací ploše bude k vidění při zápase rozhodčí bez předmětu, bez kterého si ho neumíme ani představit a to bez píšťalky. Podle polských médií tamní epidemiologové chystají plán toho, jak by mohl vypadat v příštích týdnech restart tamní fotbalové soutěže, ke kterému by mělo mimochodem dojít už v květnu. A součástí plánu je i to, jak by měly být při zápasech chránění samotní rozhodčí. Ti by tak podle tohoto plánu nejen že neměli mít píšťalku, ale hlavně by měli mít na sobě i helmy.

Už v předešlých dnech se v belgickém tisku psalo o tom, že by podle tamního odborníka, jenž je zároveň poradcem Evropské fotbalové unie UEFA ohledně koronaviru, měli mít na sobě fotbalisté při zápasech speciální masku.

Jak ale nyní informuje polský server przegladsportowy.pl, změny by se ve fotbale měly dotknout i rozhodčích. Vzhledem k tomu, že při písknutí do píšťalky létají z pusy částečky slin, čehož se virologové nejvíce obávají, tak by měla být klasická píšťalka u sudích nahrazena e-zařízením. To by se mělo spouštět a ovládat tlačítkem. "Elektronická píšťalka Fox 40 má tři různé zvukové signály. První dva zní nepřirozeně. Je zjevné že jde o zvuk generovaný počítačem. Třetí simuluje klasickou píšťalku," uvádí se konkrétně v onom polském plánu k restartu tamní fotbalové ligy. Všechny rozhodčí tak tedy bude v tomto ohledu čekat školení, jak s touto píšťalkou, která se napájí z baterie, správně zacházet. Fox 40 pak existuje i v mini verzi a i ona je napájena z baterie.

Sudí by pak kromě toho měl disponovat i maskou a opět je to pochopitelně kvůli kapénkám, které létají z úst při debatě s jednotlivými hráči na hřišti. A to i přesto, že bude muset dodržovat při takové situaci dvoumetrové rozestupy. Maska by měla zakrývat nos i ústa. V současnosti ještě nejsou takové masky blíže specifikovány a v úvahu připadají i helmy. Je však otázka, zda se najdou takové, ve kterých lze snad a rychle běžet. Sudí pak budou mít na sobě i rukavice.

Co se týče zmiňovaných dvoumetrových rozestupů, vyvstává na povrch otázka, zda budou dodržovány i tehdy, když dojde na hřišti k vyhroceným situacím. Jak tomu případně zabránit? "Zvažuje se dokonce udělení žluté karty za pohyb příliš blízko sudího," stojí v polských plánech. V tom je však potíž, neboť vzhledem ke zkušenostem se takové změny pravidel ve fotbale nekonají hned a musejí projít schvalovacím procesem. Protože je ale mimořádná situace, mohlo by se toto pravidlo schválit rychleji a navíc už nyní existuje možnost dát hráči žlutou kartu za vystartování na sudího.

Polský plán k restartu tamní fotbalové ligy pak nepočítá příliš s fungováním systému videorozhodčího, což je ožehavé téma i jinde ve světě, například i u nás. V Polsku se s ním tedy podle všeho počítat ve zbytku sezóny nebude. Systém videorozhodčího je totiž ovládán v malém přenosovém voze proškoleným rozhodčím a také televizním technikem a dva metry mezi nimi rozhodně nejsou. U nich tak existuje vysoké riziko nákazy i přesto, kdyby měly k dispozici jak masky, tak i rukavice.

Související

Fotbal, ilustrační fotografie

Od příští sezóny ponese nejvyšší fotbalová liga jméno sázkovky Chance. Přiteče díky ní čtvrtmiliarda ročně

Až letos v červenci odstartuje nová sezóna tuzemské nejvyšší fotbalové soutěže, už se v jejím názvu neobjeví jméno sázkové kanceláře Fortuna, ale jejího konkurenta Chance. Právě tato sázková kancelář totiž vyhrála výběrové řízení na titulárního partnera první fotbalové ligy a díky tomu si tak tuzemský profesionální fotbal od příští sezóny dalších pět let přijde na čtvrtmiliardy ročně.
Petr Rada, trenér

Radovi se snížil trest za rasismus z osmi na tři měsíce. I tak je ale trenér pražské Dukly zklamaný

Původně vyslovený trest ze strany disciplinární komise Fotbalové asociace ČR (FAČR) pro kouče druholigové pražské Dukly Petra Rady za rasistickou urážku vůči již bývalému kouči Brna Tomáši Poláchovi vyvolal velké debaty ve veřejném prostoru. Byl totiž rekordní, konkrétně osmiměsíční. Po verdiktu odvolací komise se ale bude moci pětašedesátiletý kouč vrátit na lavičku již po třech měsících. Zkrácení trestu i pro Duklu znamená, že se bude muset obejít bez Rady až do konce právě probíhající sezóny, jelikož zákaz činnosti mu nově vyprší až začátkem sezóny příští.

Více souvisejících

Fotbal Rozhodčí Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2)

Aktuálně se děje

před 1 hodinou

před 3 hodinami

Ruské ministerstvo obrany vystavuje zbraně a vojenskou techniku ​​zemí NATO, včetně tanků Leopard a M1 Abrams, ukořistěných ruskou armádou během války proti Ukrajině, ve Victory Park v Moskvě v Rusku. Expozice skládající se z více než 30 vzorků zbraní a vojenské techniky z produkce zemí jako USA, Německo, Anglie, Francie a Ukrajina byla otevřena návštěvníkům (1. května 2024).

Moskva se chlubí ukořistěnou západní vojenskou technikou ve válce na Ukrajině + VIDEO

Rusko v impozantním moskevském památníku s názvem Park vítězství odhalilo novou venkovní expozici, která však nemá nic společného s vítězstvím ve druhé světové válce, které se zde obvykle slaví. Pro veřejnost jsou zde vystavena vojenská vozidla a technika západních armád, která byla ukořistěna ruskou armádou ve válce na Ukrajině, kterou Rusko způsobilo. Tyto válečné trofeje slouží jako demonstrace síly a Rusko se rozhodlo je zde prezentovat veřejnosti.

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

včera

Aktualizováno včera

včera

Adrian Newey

Génius Newey končí v Red Bullu. Zamíří k Ferrari?

Dlouho se o tom spekulovalo, a nyní je to oficiální. Adrian Newey, technický ředitel Red Bull Racing, ukončí svou práci u rakouské stáje po skončení této sezóny. Potvrzení této zprávy přišlo od samotného týmu v jeho oficiálním prohlášení. Po 19 letech skončí Neweyho dlouholetá éra v týmu.

včera

Zahraniční vojáci se stali válečnými zajatci (POW) poté, co byli zajati Ukrajinou jako bojovníci v rámci ruských ozbrojených sil, účastní se tiskové konference organizované ukrajinskými představiteli v Kyjevě 15. března 2024.

Žoldáci z Nepálu ve velkém dezertují z ruské armády na Ukrajině

Podle informací serveru RBK-Ukrajina, který se odvolává na tiskovou zprávu Hlavního ředitelství zpravodajství, žoldáci z Nepálu, kteří přišli bojovat proti Ukrajině v řadách ruské armády, masově dezertují. Ruští velitelé zároveň hledají chatrné omluvy pro své vedení, vysvětlující tuto situaci.

včera

Boj proti Green Dealu i migraci. Hnutí ANO zahájilo předvolební kampaň

Při zahájení hlavní fáze kampaně ANO ve Zlíně uvedl předseda Andrej Babiš, že hlavními prioritami hnutí ve volbách do Evropského parlamentu jsou boj proti nelegální migraci, obrana suverenity a odpor proti Zelené dohodě, nazvané Green Deal. Hlavním heslem kampaně před červnovými volbami je "Česko pro tebe všecko".

Zdroj: Karolína Svobodová

Další zprávy