Italská Serie A je prý blízko kolapsu. Kvůli koronaviru přišla už o 600 milionů eur

Letošní rok je ve znamení pandemie koronaviru a právě tato skutečnost dopadá nejen na život nás všech, ale pochopitelně i na sport. A nejinak tomu je i v Itálii. Tamní nejvyššší fotbalová soutěž Serie podle svých představitelů přišla o 600 milionů eur a hrozí ji kolaps. Italská média navíc poukazují na to, že hned patnáct z dvaceti prvoligových klubů nebude mít na to, aby svým fotbalistům vyplatila výplaty za listopad. Proto se tak vedení soutěže obrací na vládu s prosbou o úlevy.

Přestože mohou být kluby rádi, že italská Serie A se bude hrát i přes vyhlášení nových vládních protikoronavirových opatřeních i nadále pokračuje, zase tak do stropu radostí neskáčou. Hrát se totiž bude bez diváků, v uplynulém měsíci mohlo do italských hledišť alespoň tisíc fanoušků.

"Máme velké starosti. Jsme blízko kolapsu a bojím se, že za restriktivní opatření naše ekonomika tvrdě zaplatí. Vedlejší efekty nejnovějších nařízení budou mít vliv na mnoho sektorů včetně toho našeho, jenž už kvůli uzavření stadionů letos přišel o 600 milionů eur," nechal se po tomto rozhodnutí vlády slyšet prezident Serie A Paolo Dal.

Nejeni talská média jako například tamní deník Corriere dello Sport, ale i ta zahraniční jako třeba německé noviny Frankfurter Allgemeine Zeitung upozorňují na fakt, že hned patnáct italských klubů z dvaceti hrající Serii A bude mít problém vyplatit fotbalistům mzdy za listopad. Navíc některé z nich stále ještě nevyplatili ani červnové výplaty, na což mají kluby čas do 16. listopadu.

Na základě toho se tak jak italská federace FIGC, tak i vedení Serie A rozhodly obrátit se na vládu s tím, aby jednak posunula lhůtu pro vyplacení mezd (před tím se na tom musí dohodnout jednotlivé kluby se svými hráči) a jednak aby klubům odpustila daňové odvody v této sezóně.

Související

Pavel Nedvěd

Bude Nedvěd osm měsíců mimo fotbal? Takový trest pro něj žádá prokuratura

V rámci kauzy falšování klubového účetnictví čelí jeden z podezřelých, tedy viceprezident Juventusu Turín, bývalý český reprezentant a držitel Zlatého míče z roku 2003 Pavel Nedvěd čelí nejnověji možnéhoosmiměěsíčními zákazu činnosti ve fotbale. Právě takový trest pro něj žádá podle italského deníku Gazzetta dello Sport žádá italská prokuratura. Daleko vyšším trestům pak čelí bývalý sportovní ředitel klubu Fabio Paratici, stejně tak i pro šéfa Andreu Agnelliho.

Více souvisejících

italská série A Fotbal Covid-19 (koronavirus SARS-CoV-2) Fotbal

Aktuálně se děje

před 25 minutami

Jakub Voráček

Voráček pomalu zavírá dveře za svou hráčskou kariérou. Na 99 procent se na led nevrátí

Kariéra bývalého hokejového reprezentanta Jakuba Voráčka, během níž nastoupil k více než tisícovce zápasů v kanadsko-americké NHL, se nezadržitelně blíží ke svému konci. Samotný čtyřiatřicetiletý hokejista totiž v úterním rozhovoru pro CNN Prima News uvedl, že končí svou bohatou kariéru. Záhy ale svá slova mírnil, když pro server sport.cz řekl, že ještě není definitivně rozhodnut o svém konci, ale to, že se už mezi mantinely neobjeví, je podle něj na 99 procent jisté.

před 47 minutami

před 1 hodinou

před 1 hodinou

před 2 hodinami

před 3 hodinami

před 3 hodinami

před 4 hodinami

ČEZ

Gazprom zažaloval v Rusku ČEZ, OMV a slovenský ZSE

Soudní dokumenty v Petrohradu potvrdily, že Kremlem ovládaný energetický gigant Gazprom podal žalobu proti české energetické společnosti ČEZ, rakouské OMV Gas Marketing & Trading a slovenské energetické skupině ZSE.

před 4 hodinami

před 4 hodinami

Černobylská jaderná elektrárna

Černobyl po 38 letech od výbuchu není mrtvou zónou. Životu se v okolí daří

Výbuch jaderné elektrárny Černobyl je vyjma shození atomových bomb za války dodnes největší jadernou katastrofou, se kterou se kdy lidstvo setkalo. Radioaktivní mrak po výbuchu, k němuž došlo 26. dubna 1986, zahalil celou Zemi a úřady byly nuceny evakuovat nejen nejbližší okolí elektrárny, ale i dvacetitisícové město Pripjať, dnes přezdívané jako město duchů. Nové výzkumy ale odhalují, že do radioaktivní zóny se postupně vrací život.  

před 5 hodinami

před 5 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 6 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 7 hodinami

před 8 hodinami

Řecko odmítá tlak EU a NATO: Ukrajině nedáme ani Patrioty, ani S-300

Řecko nemůže poslat Ukrajině systémy protivzdušné obrany Patriot nebo S-300. Uvedl to podle DPA řecký premiér Kyriakos Mitsotakis.

Zdroj: Libor Novák

Další zprávy